|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ločitvena stiska pri starših

Petra Znoj, 5.9.2023
Pomembno je, da o tem govorimo in čustva predelamo. Da si razčistimo, da otroci niso naša last in na njih ne moremo graditi ljubezni do sebe in naše identitete. Ko sta odšla v vrtec, sem se spraševala: kdo me bo pa zdaj imel brezpogojno rad?

image
Ločitvena stiska pri starših - tudi to obstaja? (Foto: Freepik.com)
/11


Spomnim se, ko sta se moja korenjaka prvič podala v vrtec. Veliko sem prebrala o ločitveni stiski pri otrocih in se pripravljala na to, kako bosta preživela ločitev od mene. Potem pa je napočil prvi dan in odkorakala sta naravnost v igralnico. Brez solz, brez prošenj: »nočem, nočem …« Ko sem se usedla v avto in peljala domov, pa sem bila jaz tista, ki sem jokala.

 

Mame pozabimo na naše strahove

Ker se mame večinoma osredotočamo le na potrebe in strahove otrok, svoje pozabimo. Pozabimo, da bomo tudi me izpustile našega ljubega dojenčka v zunanji svet, da ne bomo več edina oseba v njihovem vesolju. Da bodo z majhnimi koraki pogumno odkorakali – spoznavati nove ljudi, nove dogodivščine, nove lekcije. Nič ni narobe, če smo ob tem žalostne. Seveda svojemu otroku privoščimo vse najboljše, vemo, da bo nekoč ta naš majhen dojenček postal odrasla oseba. Vemo, da bo šel v vrtec, kasneje v šolo, potem v službo, se odselil in imel svojo družino.

Vendar te na vse te pomembne prelomnice ne more nič pripraviti. Bila sem ponosna – kako zelo ponosna, da sta naredila nov korak v življenju, a hkrati sem se počutila osamljeno. Bila sem srečna, ker rasteta, ker napredujeta, a hkrati tako zelo žalostna, ker nista več samo moja.

 

PREBERITE TUDI: Most med načinom bivanja doma in v vrtcu

 

Občutek osamljenosti

Ko sta odšla od mene, sem jaz doživela ločitveno stisko. Ko sem gledala, kako odhajata v vrtec, sem komaj zadrževala solze. Zdi se mi, da mame o tem premalo govorimo. Na socialnih omrežjih ponosno objavljamo prve korake, prvič v vrtec, prvič v šolo, ponosne in vesele. Včasih kakšen dopis: »kako hitro rastejo.« Pogovarjamo se z drugimi mamami: ja, ne morem verjeti, da je šlo tako hitro. Neverjetno, že v vrtec gredo …

A če bi takrat povedala, kaj v resnici čutim, bi rekla: »Onadva sta moje vse. In do sedaj sem bila jaz njuna zavetnica, edina, edina ljubezen, edina prijateljica. Mi smo bili skupaj, se igrali, hodili na sprehode, preživljali čas. Trga se mi srce. Ker ju moram izpustiti v svet. Boli me, kot bi z njima odšel del mene. Saj vem, vsak popoldne se vrneta nazaj k meni, vendar v sebi jokam, saj se tisti čas, ko smo skupaj preživljali cele dneve, ne bo več vrnil.«

 

PREBERITE TUDI: Ločitvena stiska: Krčevito oklepanje ni znak razvajenosti

 

Pomembno je, da stiske predelamo

Pomembno je, da stiske prepoznamo in jih ozavestimo. Da jih ne potlačimo nekam v podzavest in potem izbruhnejo v drugačni obliki. Pomembno je, da o tem govorimo in čustva predelamo. Da si razčistimo, da otroci niso naša last in na njih ne moremo graditi ljubezni do sebe in naše identitete. Ko sta odšla v vrtec, sem se spraševala: kdo me bo pa zdaj imel brezpogojno rad? Samo mene na celem svetu? Postaviti otroka za svojo lastnino in mu naložiti odgovornost, da te brezpogojno ljubi, ni pravično. Najprej je treba brezpogojno ljubiti sebe, potem lahko sprejemamo ljubezen drugih in je ne obračamo v nekaj posesivnega, nekaj nižjega kot je.

Veliko časa sem potrebovala, da sem to ugotovila in ozavestila. Da sem spustila potrebo po tem, da sem jima najpomembnejša oseba na svetu. Otroci se morajo sami vrniti – in vračali se bodo takrat, ko bodo imeli občutek, da jih mi ljubimo brezpogojno, da nam niso ničesar dolžni in da smo z vzgojo naredili vse, da bodo postali neodvisni in stabilni odrasli.

 

 



petra znojPetra Znoj je urednica portala Ringaraja, mamica nedonošenima dvojčkoma Adamu in Žanu ter Theta Healing in Reiki terapevtka.

Svoje izkušnje je uporabila za osnovanje podpornih skupin in terapij za mamice. Več o terapijah si lahko preberete TUKAJ.

Hkrati vodi portal nedonošenčkov Junaki prvega nadstropja, kjer so zapisane zgodbe otrok, ki so se rodili prezgodaj.

Je zagrizena razkrivalka resnice, ki včasih ni tisto, kar želimo, je pa tisto, kar potrebujemo, odvisnica od dobre kave in marmornatega kolača (pa tudi kozarca vina).   



Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
21
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?