|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomembno: Lupinico uporabljajte le v avtomobilu

Petra Logar, 18.3.2022
K obvezni opremi novorojenčka sodi tudi lupinica. Pri nakupu bodite izbirčni, na prvem mestu sta varnost in udobje. Preverite pomembne nasvete strokovnjakinje z gibalni razvoj glede uporabe lupinice.

image
Lupinico moramo novorojenčku prilagoditi. (Freepik.com)
/11


O uporabi lupinice smo se pogovorili s Špelo Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevt RNO.


Na kaj naj bodo starši pozorni pri nakupu lupinice?

Pri nakupu lupinice je potrebno biti pozoren, da le ta ni pregloboka in da ustreza varnostnim zahtevam. Ko se bo dojenček že samostojno usedel, ga lahko prestavite v avtosedež. Pri nakupu le tega pa bodite pozorni, da sta sedišče in naslonjalo dovolj čvrsta in da je med njima pravokotni kot, da prehod ni zaobljen. Avtosedež naj ne bo preširok. Prav tako naj ustreza varnostnim zahtevam. Tudi kasneje, ko bo otrok sedel v jahaču, naj ta nudi čvrsto sedežno površino od katere se otrok z lahkoto aktivno, vzravnano drži.


Na kaj morajo biti starši pozorni, ko dojenčka poležejo v lupinico?

Lupinico moramo novorojenčku prilagoditi. Če je lupinica pregloboka in preširoka, kar ponavadi za novorojenčke je, je to globino potrebno zmanjšati s kakšno zloženo bombažno plenico ali čim podobnim. Ravno tako moramo, če je lupinica preširoka dojenčkovo medenico ob straneh založiti s kakšnimi svitki ( bombažne pleničke, male brisačke …).

 

PREBERITE TUDI: Vaja za krepitev trebuščka pri dojenčku (VIDEO)


Kaj priporočate staršem, kadar vožnja z avtomobilom traja več ur?

Novorojenček niti dojenček naj v lupinici ne preživita več časa kot je nujno potrebno, kar pomeni izključno samo med vožnjo. Če so te vožnje daljše, je pomembno, da vmes naredite postanke in dojenčka vzamete ven iz lupinice, ter mu dovolite svobodno gibanje na kakšni čvrsti, ravni podlagi. Postanki naj bodo dovolj dolgi.


Ali lupinico lahko starši uporabljajo tudi v stanovanju?

Doma v stanovanju dojenčka nikar ne imejte v lupinici, saj to ni primerno in ne dobro za njegov razvoj. V lupinici je dojenček pri gibanju omejen in ves čas v polsedečem položaju, kar dolgotrajno lahko vodi v asimetrije in posledično slabe drže. Saj se lupinica ne zna prilagoditi drži dojenčka oziroma mu nuditi opore tam kjer je trenutno potrebno. Lupinica odvzame obtežitev ramenskega obroča, vratu in glave z lastnim telesom dojenčka, zaradi česar ne dobiva pomembnih dražljajev za aktiviranje vzravnalnih reakcij glave in kasneje trupa, ki so pomembne za kasnejšo kakovostno pokončno držo. Nikakor ne smemo dovoliti, da bi dojenček v lupinici spal, razen če niste v avtu. Saj je med spanjem popolnoma neaktiven in se prepusti sili teže, ki vodi v položaje, ki nikakor niso primerni niti za nas starejše, kaj šele za male dojenčke. Če pa se zgodi, da vaš dojenček spi in ste kje, kjer dojenčka ne morete vzeti ven iz lupinice, niti ga ne morete držati v naročju, potem morate celo lupinico podložiti, tako, da bodo dojenčkove noge višje od njegovih ramen, kot če bi bil v ležečem položaju z dvignjenimi nogami. To naredite tako, da pod lupinico podložite kakšen klin ali pa jo preprosto naslonite na svoje noge.


Še več koristnih informacij boste našli tukaj.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
4
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
4



Zakonodaja s področja varnosti otrok v pro...
Ali je globa 120 evrov zares ustrezna za neupoštevanje tako pomembnega predpisa kot je uporaba otroškega sedeža v avtu?
Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?