|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri dojenčku

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot, terapevt RNO, 14.3.2024
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se boste počutili bolj samozavestne pri spodbujanju dojenčkovega gibalnega razvoja.

/11


Prvo obdobje po rojstvu dojenčka je namenjeno prilagajanju novorojenčka na popolnoma novo okolje in staršev na novo vlogo. Na srečo je narava poskrbela, da pride dojenček na svet opremljen s kopico refleksov, ki so mu pri prilagajanju na novo okolje v veliko pomoč. Pri starših pa je velikokrat prisoten strah, da bodo z neprimernim in napačnim ravnanjem svojemu dojenčku škodovali. Ta strah je popolnoma odveč, saj starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. Ne eno, ne drugo za novorojenčka in malega dojenčka ni dobro.

 

Še posebej v prvih mesecih (tudi kasneje) dojenčku s svojim ravnanjem dajemo informacije in občutek njegovega lastnega telesa, čutno gibalne izkušnje, ki jih bo v tem obdobju in tudi kasneje integriral v svoje gibanje in držo. In če smo v tem nesigurni ali pa nehote nekakovostno ravnamo s svojim dojenčkom, vplivamo na slabšo kakovost njegovega razvoja, mu s tem posredujemo nekakovostne čutno gibalne vzorce, kar bo vplivalo tudi na slabšo kakovost nadaljnjega gibalnega razvoja.

 

PREBERITE TUDI: Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke Baby Handling

 

Kaj naj najbolj spodbujamo pri gibanju dojenčka v prvih mesecih?

Pomembno je, da v tem prvem gibalnem obdobju, do obračanja dojenčka, damo kakovosten poudarek na primerno usklajeni mišični aktivnosti trupa, ramenskega obroča in pa, seveda, poudarek na kakovostni kontroli glave. Vse to skupaj tvori dobro osnovo za ves nadaljnji gibalni razvoj. V kolikor dojenček v teh prvih mesecih ne zgradi dobre osnove, potem ne moremo pričakovati, da bo gibalni razvoj, ki ga ima še pred seboj, potekal s primerno kakovostjo.

 

Osnova za to je pravilno ravnanje, Baby Handling, ki ga starši izvajajo prek vsakodnevnih življenjskih aktivnosti dojenčka in pomembno vpliva na izgradnjo kakovostne telesne sheme dojenčka. Hkrati, prek pravilnega ravnanja, dojenček pridobiva pomembne čutno gibalne informacije. To pomeni, da dojenčka pravilno dvigujemo, ga držimo v naročju, ga oblačimo, slačimo, hranimo, podiramo kupček …

Veliko lahko k sami kakovosti gibalnega razvoja prispevamo tudi z ustreznimi in kakovostnimi razvojno gibalnimi vajami, s katerimi podkrepimo naraven potek gibalnega razvoja dojenčka. S kakovostno mišično aktivnostjo bomo vplivali na njegovo stabilnost v trupu, na gibanje rok, nog, na kontrolo glave.

 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, ko dojenček noče pasti kravic?

 

Nekje okoli tretjega meseca starosti naj bi dojenček že imel zgrajen občutek za sredinsko poravnavo svojega telesa, tako v hrbtnem kot trebušnem položaju. V trupu bi dojenčke že moral imeti tako kakovostno mišično aktivnost, da v hrbtnem položaju že drži privzdignjeno medenico od podlage. Če je ne, je takrat obvezno čas, da mu pri tem malo pomagamo. Seveda je pa še bolje, če ga k temu vzpodbujamo že prej in ne čakamo, če bo ali ne bo zmogel sam. Tudi če zmore sam, mu lahko z dobro spodbudo samo še izboljšamo kakovost gibalnega razvoja.

 

V trebušni položaj dojenčka dajemo od samega začetka

Če ni kakšnih drugih omejitev, lahko dojenčka v trebušni položaj dajemo že od samega začetka. S tem vplivamo na izgradnjo stabilnega ramenskega obroča in posledično na kakovostno usklajeno mišično aktivnost v trupu, oboje skupaj pa vpliva na ustrezno kontrolo glave. Pozorni pa moramo biti, da je trebušni položaj ustrezen, primeren, brez kakšnih kompenzacij in neustreznih gibalnih vzorcev oziroma drže.

 

obračanje dojenčka Vaja za krepitev dojenčkovega trebuščka v treh korakih (Foto: Špela Gorenc Jazbec)

 

Pozorni bodimo, da ni prevelike razlike med levo in desno polovico telesa

V tem prvem obdobju ni pomemben samo kakovosten sredinski položaj. Pomembne so tudi stranske vzravnalne reakcije, saj brez tega ne moremo pričakovati kakovostnih obratov na bok in potem naprej na trebušček. Ustrezne stranske vzravnalne reakcije so pomembne, ker tudi te kažejo na ustrezno usklajenost mišične aktivnosti v trupu. Predvsem moramo biti pozorni tudi, da odstopanja leve in desne polovice telesa niso prevelika. V kolikor temu ni tako in so odsotne tudi sredinske poravnave trupa, takrat lahko že govorimo o pojavu asimetričnih oblik gibanja in drže, kar pa nikakor ni zaželjeno.

 

PREBERITE TUDI: Zlata pravila za pravilen gibalni razvoj dojenčka

 

Prvo gibalno obdobje: poudarek na pravilnem ravnanju z dojenčkom (baby handling)

V obdobju do obračanja dojenčka je pomembno naslednje:

- da prirojene reflekse zamenjajo bolj kompleksne reakcije,

- da gibanje postane bolj načrtovano in ne tako spontano kot v prvem mesecu,

- da se dojenček začne usmerjati v sredino, da si zgradi močan stabilen trup,

- da zgradi dobro oporo na roke, torej stabilen ramenski obroč,

- vedno boljše kontrolira glavo in

- stranske vzravnave, da bo tudi obračanje na eno in na drugo stran lahko izvedel kakovostno in s primernimi gibalnimi vzorci.

V tem obdobju dajemo velik poudarek na pravilnem ravnanju, Baby Handlingu, na občutku za lastno telo, na močnem stabilnem trupu, na stabilnem ramenskem obroču in kakovostni kontroli glave, tako v sredinskih položajih, kot pri stranskih vzravnavah, ki so predpogoj za kakovostno obračanje dojenčka.

 

Seveda je razvoj veliko kompleksnejši in se v tem prvem obdobju razvija in dogaja še cel kup drugih stvari, ki tukaj niso omenjene. To so le osnove, za katerimi se dogaja še veliko drugih stvari, vendar če te osnove niso take, kot morajo biti, potem gre tudi vse ostalo lahko narobe.

 

Špela Gorenc Jazbec je avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom in spletne strani www.baby-handling.com. V videu, ki si ga lahko ogledate spodaj, boste našli predstavitev novih video programov Razvojno gibalne gadbe Baby Handling, ki jih je pripravila za vas, dragi starši, več informacij o video vadbi za dojenčke in malčke pa preverite TUKAJ >>>


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Poporodna depresija: Doživlja jo lahko tud...
Očetovska poporodna depresija predstavlja še poseben tabu, saj bi moral biti moški v družini tisti močan steber, ki klju...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4
Nekaj dejstev o poporodni depresiji
Počutim se nesposobno biti mama, utrujena sem. Počutim se krivo. Ne vem, koliko časa bom še zmogla. Je to sploh normalno...
4



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?