|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali otroci res potrebujejo drage igrače?

Helena Mlakar, 24.11.2023
December je tudi čas obdarovanj, daril se še najbolj veselijo otroci. Mediji že sporočajo, katere igrače so najljubše letos. Kaj pa, če si starši dragih daril ne morejo privoščiti? So drag igrače res najboljša izbira za otroka?

image
Naj pri nakupu daril velja rek: »Manj je več«. \\ (Freepik.com)
/11


Naši otroci imajo igrače v roki tako rekoč 24 ur na dan, zato je prav, da se vprašamo, iz česa je igrača narejena, je material otroku in okolju prijazen, je igrača varna za otroka, od kod prihaja in kaj bomo z njo, ko bo nekoč postala odpadek, pravi Nina Prešlenkova iz Zavoda za otrokom in okolju prijazno igro. 


Začenja se potrošniška predpraznična mrzlica: kako otroke zaščititi pred "nasilnimi" oglasi

Decembrski dobri možje prihajajo, mediji bodo spet polni oglasov igrač, ki so trenutno moderne, sporočajo, da jih otrok mora imeti. "Tradicija, da se za Miklavža, Božička in Dedka mraza otrokom daruje igrače, sega že v čas starih staršev naših otrok, zato skušajo prodajalci igrač ta čas najbolje izkoristiti. Pravočasno začnejo z reklamiranjem svojih izdelkov. Oglasi so namenjeni predvsem temu, da proizvajalci svoje blago prodajo. Spodbujanje potreb po določeni vrsti igrače na osnovi modnih trendov pa je manipulacija s potrošniki. Prodajalci igrajo na to, da bodo otroci, pri katerih vzbudijo željo po določeni igrači, vzbudili pri starših »slabo vest« v primeru, da bi teh igrač, ki si jih »tako želijo«, ne bi kupili. Starši bi morali te pritiske omiliti tako, da bi otroke v kar največji meri zaščitili pred agresivnostjo oglasov (manj gledanja televizije in zavračanje ostalih oglasov)," svetuje naša sogovornica.


PREBERITE TUDI: So pametne igrače (ne)varne za otroka?


Drug problem so seveda igrače, naložene na prodajnih pultih tako, da jih mora opaziti vsako otroško oko, igrače, ki kričijo: »Kupi me, moraš me imeti:« Starši in otroci, ki imajo ljubeč medsebojen odnos, se bodo ob igračah ustavili, si jih skupaj ogledali, se pogovorili in se od njih poslovili. Taki trenutki so hkrati priložnost za starše, da ugotovijo, katera od teh igrač bi utegnila postati otrokova ljuba igrača. Problem pa je v primerih, kjer si starši ne vzamejo dovolj časa za otroka in popustijo otrokovem pritisku, ker hočejo »imeti mir«.

  

Kaj, če so otrokove želje za starše neuresničljive?

Otrokove želje so včasih zelo velike, spisek dobrim možem je dolg. Kaj pa, če želje za starše niso uresničljive? Otrok najbolj rabi ljubezen in pozornost staršev. Zato naj pripravljajo spisek želja skupaj.

Kot pravi Prešlenkova, se morajo starši z otrokom že vnaprej dogovoriti o tem, kakšne so možnosti, da dobijo posamezno željeno igračo in o razumni meji, če menijo da bodo lahko kupili več igrač. "Vsekakor naj mu izpolnijo največjo željo, če je ta za njihov žep predraga, naj poiščejo primerno nadomestilo."


Nekritično naštevanje želja brez vnaprejšne selekcije vodi do dveh stvari: Nekateri starši spiska ne bodo mogli izpolniti in otrok – namesto da bi bil vesel – bo razočaran. Če starši tako bogat spisek lahko in ga tudi nameravajo izpolniti, nastane problem v tem, ker posamezne igrače v poplavi dobljenih daril povsem zgubijo čustveno vrednost in svojo osnovno funkcijo - da se otrok z njo rad in velikokrat igra. Za otroka je vsak dobljen kos samo eden od množice daril, ki je zanimiv samo prvi trenutek, takoj nato mu pozornost uide k drugemu, zatem k tretjemu, naslednjemu ... 

Naj tudi pri nakupu daril velja rek: »Manj je več«. "Kupimo malo, toda izberimo skrbno, tisto, kar bo imelo za otroka resnično visoko vrednost. Kupimo takšno igračo, ki naj čim manj obremenjuje mali otroški organizem in obenem kar najmanj obremenjuje okolje."


PREBERITE TUDI: Za dobro igro ne potrebujemo dragih igrač

 

 

Kakšna igrača je pravzaprav primerna za otroka? 

"Mali otroci ne poznajo materialne vrednosti darila, zelo pa so občutljivi na čustveno sporočilo. Zato je potrebno pri izbiri igrače za konkretnega otroka odločati na osnovi več kriterijev. Na prvem mestu je otrokova osebnost, njegove značilnosti, razvojna stopnja in interesi. Upoštevati morajo tudi, kaj je in kaj ni dobra igrača. In ne nazadnje je pomembno tudi to, kako močna je želja po določeni igrači pri otroku. Si jo želi že dalj časa? Si določene igrače resnično želi ali pa jo zdaj »mora« imeti, ker je videl reklamo pred dvema dnevoma ali zato, ker jo je videl pri drugih otrocih in je trenutno modna," pravi strokovnjakinja. 

"Starši naj si ogledajo ponudbo igrač nekaj dni pred nakupom. Vedno bolj se uveljavlja tudi nakup preko interneta, kjer si lahko igrače natančno ogledamo in se odločimo po tehtnejšem premisleku. Tudi v Sloveniji obstaja kar nekaj proizvajalcev igrač, med katerimi so tudi takšni, katerih izdelki izpoljujejo visoke ekološke standarde, ter prodajalcev eko igrač, ki jih je moč kupiti v internetnih trgovinah."

  

Kaj pa, če denarja za nakup novih igrač ni?

Kako naj starši, ki se soočajo s težko finančno krizo osrečijo svojega otroka v teh prazničnih dneh? "Iznajdljivi in ljubeči starši bodo našli rešitev. Darila naj bodo praktična. Morda rabi otrok novo kapo, nogavičke, perilo, nov zvezek, barvice? Darilo bodo zavili v papir, nanj narisali figurico ali napisali posvetilo, namesto pentlje pa nalepili storžek. Otroka pa bodo razveselili s tem, ko se bodo pri razvijanja daril vsi družinski člani skupaj veselili darila za vsakega člana posebej in si bodo pomagali odvijati. Pri tem je bolj kot to, kaj bo dobil, pomembno, da čuti otrok obdarovanje kot svečan dogodek, ob katerem se poleg pričakovanja in presenečenja pojavi še močan občutek, da je ljubljen, pomemben za ostale člane družine in predvsem vreden darila."

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
4
Koliko mleka potrebuje novorojenček?
Dojenčkov trebušček je po rojstvu zelo majhen, zato je normalno, da se doji večkrat po malo. Preverite, kakšen je obseg ...
4
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
4



Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?