|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Malček med 1. in 3. letom: Neresnični miti

Helena Primic, 14.7.2023
So malčki zares naporni in trmasti ter bi po enem letu že morali prespati celo noč in prenehati z dojenjem? Preverite najpogostejše mite o otrocih med prvim in tretjim letom starosti, ki NE veljajo.

image
V družbi malčka se nikoli ne pogovarjajte o njem, kot da ga ni, saj vas ne le sliši in zelo dobro razume, temveč tudi ponotranji vsa vaša prepričanja o njem. (Foto: Freepik)
/11


Obstaja kar nekaj mitov o malčkih med 1. in 3. letom starosti, ki so pogosto zelo narobe razumljeni. Kot da gre za male tirane, ki odraslim cel dan delajo težave samo zato, da se lahko zabavajo.

Res je, ko nam kremo za sončenje namažejo na okensko šipo ali toaletni papir odrolajo v wc školjko, nam staršem res ni zabavno. Četudi se oni noro zabavajo in v resnici tudi veliko (na)učijo. 

Pa vendar ti mali otročički, ki so z eno nogo še vedno dojenčki, z drugo pa hočejo čim prej odrasti in vse narediti sami, tega ne počnejo ves dan. V resnici so zelo nepredvidljiva, divja in čudovito iskrena bitja, ki nam lahko v enem trenutku napolnijo celo srce, že v drugem pa zaradi njih (z)norimo. 

Kakorkoli, spodaj našteti miti pa za otroke med 1. in 3. letom starosti vendarle ne veljajo oziroma jim delajo veliko krivico.

 

PREBERITE TUDI: Ko se umivanje zobkov sprevrže v mini vojno

 

1. Malčki so trmasti in naporni

Med prvim in tretjim letom starosti otrok doživlja velikanske spremembe tako v fizičnem kot psihičnem razvoju. Ob usvajanju različnih razvojnih nalog (ki ga pogosto doletijo hkrati) je tako vsakodnevno soočen s številnimi frustracijami, s katerimi se svojimi okrnjenimi telesnimi sposobnostmi in psihičnimi orodji težko spoprijema. Zato veliko joka, ima izpade trme, se upira, ne sodeluje ... je tipičen malček. 

Ko se torej zavemo težavnosti nalog, ki jih mora otrok v tem obdobju opravljati znova in znova, vse dokler jih ne usvoji, smo lahko odrasli veliko bolj strpni in razumevajoči. In otroka nenadoma več ne vidimo kot trmastega in napornega, temveč kot ubogega malčka, ki vsake toliko enostavno ne (z)more več. Takrat dela čudeže ljubeč objem.

 

2. Po prvem rojstnem dnevu bi že morali spati celo noč

Ni važno, kaj pravi soseda ali tašča, resnica je, da ne drži, da vsi malčki med 1. in 3. letom starosti že lahko prespijo celo noč. Otroci so med sabo zelo različni tudi, ko gre za spanje in uspavanje, zato enostavno ni možno določiti tisti magične meje, ki točno določa, kdaj se bodo starši lahko končno naspali.

Nekateri otroci spijo celo noč že kot dojenčki. Nekateri otroci se ponoči redno zbujajo še v osnovni šoli. In prav vsi so enako ok.

Če se tudi vaš malček ponoči še zbuja, se nikar ne obremenjujte, pa čeprav od prijateljice spi celo noč že od osmega meseca naprej. Tudi za vašo družino bo slej ko prej prišel dan, ko boste spali celo noč. Zagotovo.  

 

PREBERITE TUDI: Kako dolgo naj otrok spi skupaj s starši?

 

3. Dojenje ni več koristno za otroka te starosti

"Z razlogom dojenčku rečemo dojenček le do prvega leta starosti. Ker bi se naj samo do takrat dojil," še vedno pametujejo določene mame in tete, pa žal tudi nekateri strokovnjaki.

Na srečo je vse več znanstvenih raziskav (če je že zdrava pamet odpovedala), ki dokazujejo, da je dojenje za dojenčka priporočljivo tudi po prvem rojstnem dnevu. Če sta seveda oba še vedno za to - tako otrok kot mama.

Ali ste vedeli, da se materino mleko ves čas prilagaja otrokovim potrebam - glede na njegovo starost, zdravstveno in čustveno stanje ter vreme? In to večkrat na dan! 

Zato povsem brez slabe vesti oziroma s ponosom dojite svojega malčka, četudi vas morda kakšni ljudje gledajo postrani.  

 

4. Zelo malo reči razumejo in nas ne poslušajo

Čeprav malček še ne zna veliko govoriti in povedati, to ne pomeni, da nas ne posluša in razume. Tudi medtem, ko se igra. Kar je ugotovilo veliko staršev, ki so med malčkovo igro stopili na kakšno ostro igračo in izrekli kletvico, ki se je "čudežno" znašla v otrokovem besednjaku.    

Zato se v družbi otroka nikoli ne pogovarjajte o njem, kot da ga ni. Saj vas ne le sliši in zelo dobro razume, temveč tudi ponotranji vsa vaša prepričanja o njem. Tudi to, da se težko vključi v družbo, da je neroden in podobno. In če mama oziroma oče to misli o njem, potem pa že mora biti res.

 

PREBERITE TUDI: Alternativne oblike otroškega varstva

 

5. Dobro je, da je malček po enem letu v vrtcu v družbi vrstnikov

Do tega, da v večini zahodnih držav gre otrok z enim letom v vrtec, v resnici ni prišlo zato, ker bi to bilo najbolje za malčka in njegov razvoj, temveč zato, ker se takrat konča porodniški dopust.

Da bi to organizacijsko nujno odločitev nekako opravičili in normalizirali, se starši in družba tolažimo, da je to, da je otrok že od enega leta naprej v družbi vrstnikov, dobro za njegovo socializacijo.

Pa vendar ne smemo pozabiti, da se lahko otrok povsem zdravo socializira tudi, če ostane doma z enim od staršev, babico ali varuško in ne obiskuje vrtca. Do druženja z otroki lahko pride tudi drugje, poleg tega pa je družba vrstnikov le en izmed mnogih dejavnikov, ki vplivajo na razvoj socialnih veščin, ki jih otrok najintenzivnejše razvija v svoji družini ob starših in sorojencih.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
36
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
31
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
6
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
5



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?