|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mamica ima novega dojenčka! Bo name pozabila?

Tina Južnič, 13.5.2010
Rojstvo drugorojenca je za odrasle vesel dogodek, poln sreče in radosti, medtem ko je za prvorojence to predvsem stresna izkušnja, polna ljubosumja in zmedenosti.

image
/11


Otrok se je v vmesnem času že zelo navezal na svoje starše. Imel je vso njihovo pozornost in ljubezen, sedaj pa je kar naenkrat v družino prišlo malo drobceno bitjece in mu prevzelo dobršen del starševske pozornosti. Ne bo razumel, zakaj kar naenkrat nima več toliko pozornosti svojih staršev. Postal bo ljubosumen in spremenil bo svoje vedenje.


Govorila bodo dejanja, ne besede

Vaš starejši otrok se najverjetneje še ne zna dobro izražati z besedami, zato vam bo svoja čustva kazal z vedenjem. Morda vam bo nagajal bolj kot običajno ali pa bo žalosten in ne bo hotel jesti. Možno je celo, da bo ponovno posegel po dudi ali stekleniči, ki ju je sicer že pred časom opustil. Poskusite preusmeriti njegovo pozornost in ga spremeniti v malega pomagača, ki sodeluje pri negi dojenčka ali le pomaga mamici pri dnevnih opravilih.


Pomoč malčka pri negi novorojenca

Predvsem je pomembno, da otroka v tem obdobju čim bolj vključite v nov način življenja in mu ponudite priložnost, da se navadi na dojenčka. Dovolite mu, da vam pomaga pri negi. Pustite, da ga nežno poboža in pokrije z odejico za lahko noč. Počutil se bo koristnega. Ko bo dojenček zaspal, pa zberite še toliko moči in se mu posvetite. Vesel bo, če vam bo lahko pokazal, kaj se je v tem dnevu naučil oziroma, če vam bo lahko pripovedoval, kaj je vrtcu doživel.

Pomembno je, da otroku prisluhnete in mu razložite, zakaj se mamica trenutno toliko posveča novorojenčku. Pripovedujte mu zgodbice, kako je bilo takrat, ko je bil sam dojenček.


Nočna vstajanja

Dejstvo je, da bo prvih nekaj tednov zelo napornih, ne glede na to da bo vaš novorojenček večino dneva prespal, saj bo starejši otrok verjetno potreboval več pozornosti. V primeru, da bo ocenil, da jo ima premalo, vam bo najverjetneje nagajal ali pa celo ponoči ne bo mogel spati.

Sta se s partnerjem že dogovorila, da se boste menjala pri nočnem dežurstvu? Če tega še nista storila, je sedaj pravi čas. Dovolite partnerju, da ponoči namesto vas previje novorojenčka in potolaži starejšega otroka. V primeru, da bo malček zahteval mamico,  naj mu očka razloži, da je utrujena in si mora odpočiti, da se bo lahko podnevi posvetila tako dojenčku kot njemu. Morda ga ne boste uspeli prepričati že v pravem poskusu, kljub temu pa ne obupajte.


Obiski ga lahko prizadenejo

K malčkovi slabi volji bodo v veliki večni pripomogli tudi obiski. Vsi bodo prišli pogledati novorojenca, in marsikdo - lahko se zgodi, da tudi vi - bo na starejšega otroka kar pozabil. Bodite pozorni, da se to ne bo zgodilo. Po potrebi v naprej opozorite obiskovalce ali pa jim vsaj namignite, da je v stanovanju še en član, ki si močno želi vsaj kanček njihove pozornosti.


Naporni prvi tedni za mamice

Večina mamic je tudi po drugem porodu fizično zelo izčrpanih. Mamice, vzemite si čas zase. Približno 6 do 8 tednov je potrebnih, da si opomorete. Prisluhnite vašemu telesu. Izkoristite trenutke, ko dojenček spi, malček pa je v varstvu, in si odpočijte. Pospravljanje bo že počakalo. Tudi kuhanje je slab izgovor.

 

Skrb za dobro psihično počutje mamice

Nekatere mamice doživljajo poporodno depresijo, ki se pojavlja v različnih oblikah. Če se boste počutile preveč potrte in psihično izmučene, se po nasvet odpravite do vašega osebnega zdravnik. Naj vas napoti k specialistu, ki vam bo pomagal prebroditi krizo. Ta se lahko pojavi še posebej zaradi težkega poroda, preutrujenosti in različnih drugih dejavnikov.


S prijateljicami na kavo

Po rojstvu drugega otroka zagotovo ne bo lahko, bo pa lepo. Življenje bo postalo še bolj polno, zabavno, 24 ur bo hitro mimo. Tako hitro, da si boste včasih pozabili vzeti čas samo zase in za svoje prijateljice. Ne čakajte le na rojstne dneve, da bi jih povabili na kavico. Privoščite si trenutek z njimi in poklepetajte še o čem drugem kot o družini. Morda ste si v kratkem kupile kakšen nov kos garderobe ali načrtujete dopust. Pripovedujte jim o krajih, ki jih boste obiskali in se vsaj za nekaj časa prepustite brezskrbnosti v njihovi družbi.


Pustite se razvajati

Nikar si ne belite glave s kuhanjem. Namesto, da se ga sami lotite raje prosite prijatelje, naj skuhajo malenkost več in prinesejo še vam. Dobro je tudi, da že med nosečnostjo skuhate nekaj hrane in jo zamrznete. V zamrzovalniku vas bo počakala in vsaj za nekja časa boste preskrbljeni. Ko bo zmanjkalo zalog in vaši prijatelji ne bodo utegnili prinesti kosila, pa nikar ne pozabite na dostavljalce hrane.

Za nekaj časa pozabite tudi na popolnoma čisto stanovanje. Glede na to da se boste v njem igrala dva 'otroka', se čim prej sprijaznite s tem, da stvari ne bodo na svojem mestu. Sprejmite to z nasmehom, saj gre zgolj za ustvarjalni nered.


Sprehod na svežem zraku

Ko vam bo telo dovolilo, ko bo vreme primerno in bo novorojenček pripravljen, se le odpravite na sveži zrak. Na začetku krajši, kasneje malce daljši sprehodi vas bodo okrepili, sprostili in vam vlili nove energije, ki jo boste potrebovali za popoldansko igro z otrokom, ki hrepeni po vaši toplini in pozornosti.

 

PREBERI ŠE:

Kako pripraviti otroka na prihod bratca/sestrice?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
4
Cepljenje otrok pred vstopom v prvi razred
Pred vstopom v prvi razred otroci opravijo sistematski pregled pri pediatru. Največkrat pa so takrat tudi cepljeni. Cepl...
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?