|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok sam doma: Nasveti za varnost

M.H., 18.11.2013
V življenju staršev pride tudi do trenutka, ko otroka pustijo samega doma. In mnogi se sprašujejo, pri kateri starosti je otrok že lahko sam doma, o čem ga morajo posvariti, kakšna navodila mu morajo dati.

image
/11


Ni določeno, pri kateri starosti je otrok že lahko sam doma. Tudi mnenja strokovnjakov so si različna. Potrebno je vsega po malem: poslušati zdrav razum, vedeti oziroma poznati svojega otroka in mu zaupati, se prepričati, da je res dovolj samostojen, da bi nekaj minut lahko ostal sam in bil varen. Preden se odločite, da otroka pustite samega doma, se z njim pogovorite, mu razložite določene stvari in mu dajte napotke. Strokovnjaki svetujejo, da otroka prvič pustite za nekaj mkinutk, potem pa te minute glede na otrokov odziv podaljšujete.


Če bo otrok sam doma preden gre v šolo ali ko pride iz šole, je zelo pomembno, kje bo hranil ključ stanovanja. Tega naj ima v torbi v predalčku, namenjenemu za ključ, ima ga lahko okrog vratu. Naj ga ima na mestu, kjer ga ne bo izgubil. Da bo ključ večji, mu dodajte obesek. Otrok ga bo težje izgubil. Otroku svetujte tudi, da ko se vrne iz šole, naj za sabo vrata zaklene in ključ vzame ven iz ključavnice. Tako bo varen pred nepridipravi, vi pa boste lahko s svojim ključem enostavno vstopili.


Pomembno je, da se z otrokom pogovorite tudi o pravilih, ki jih mora poznati, če je doma sam. mora se jih striktno držati, s tem bo pridobil vaše zaupanje, vi pa ga morate pohvaliti in mu s tem pokazati, da mu zaupate in da je dovolj samostojen in odrasel, ker se jih drži.


Ko je otrok sam, naj ga ne obiskujejo prijatelji. Ti lahko pridejo, ko ste doma vi. Prijatelji na obisku pri nekomu, ki je sam, lahko privedejo do skupnih vragolij, ki se lahko kaj hitro spremenijo v nesrečo.


Pomembno je tudi, da otrok pozna telefonski številki za nujne klice. Policijo lahko pokliče na številko 113, gasilce pa na 112.


Če je otrok dlje časa sam doma, potem se lahko zmenite z njim tudi, da vas vsake pol ure ali pa vsako uro pokliče po telefonu. Tako boste vedeli, da je doma vse v redu.


Če otrok ni rad sam doma, potem mu pripravite naloge, da mu bo čas hitreje minil. To so lahko enostavna gospodinjska opravila, lahko se zmenita, da bo vsak dan narisal risbico na določeno tematiko ali napisal spis, prebral del knjige in podobno.


Kljub temu, da je otrok sam doma, pa je dobro, da o tem obvestite še koga. To je lahko sosed, ki bo takrat malce bolj pozoren, kaj se dogaja v vašem stanovanju, ali pa stari starši ali ostali sorodniki.


Starejši, ko je otrok, bolj samostojen postaja in vse več časa bo lahko bil sam doma. Nikar pa ne puščajte doma starejšega otroka z majhnim sorojencem. To je velika odgovornost za otroka.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
11
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5



Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?