|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjalne ideje za poletne dni

Barbara Špacapan, 8.7.2015
Poletje je čas, ko se vsak lep dan izkoristi za preživetje na prostem. In tako je tudi prav! Kljub temu pa pride dan ali popoldne, ko vreme ni najlepše ali pa si le želimo manjšega počitka, zato lahko ta čas izkoristimo za ustvarjanje z otroki.

image
Slika 1: Ptiček - z otrokom ga lahko izdelamo iz papirja
/41


Poletna vročina ne ustreza vsakomur in ko je prevroče bo marsikdo z veseljem zunanje aktivnosti zamenjal za ustvarjanje z otroki. Zato vam predstavljamo kar nekaj poletnih ustvarjalnih idej, ki bodo zaposlili majhne spretne prstke ter nas bodo spominjale na vroče morske dni.


Ptiček iz časopisnega papirja (slika 1)

Potrebujemo:

- časopisni papir,

- vodo,

- lepilo,

- kolaž papir različnih barv,

- škarje,

- tempera barve in čopič,

- črn flomaster.

Najprej časopisni papir nekoliko zmočimo z vodo in stisnemo v dve kroglici: eno manjšo (glava) in eno večjo, nekoliko podolgovato (trup ptička). Ko se papir posuši, obe krogli prebarvamo s poljubno tempera barvo ter počakamo da se tudi ta posuši. Nato iz rdečega kolaž papirja izrežemo kljunček (manjši košček v obliki kare, ki jo prepognemo na polovico) in ga prilepimo spredaj na ptičkovo glavo. Iz poljubnega kolaž papirja izrežemo oči in ju tudi prilepimo na ptičkovo glavo; na sredini vsake očke s flomastrom narišemo pikico. Iz kolaž papirja enake barve kot je pobarvan ptiček izrežemo kvadrat in ga prepognemo v harmoniko; tak prepognjen kvadrat razpremo, razen na sredini, kjer ga prilepimo na ptička – tako dobimo krila. Enako naredimo za repek, le da uporabimo nekoliko manjši kvadrat ter ga prilepimo ptičku zadaj.

Na ptička lahko na koncu prilepimo vrvico in ga nekam obesimo, da bo poletel.


Hobotnica iz toaletnega tulca (slika 2)

Potrebujemo:

- tulec toaletnega papirja,

- tempera barve in čopič,

- škarje in

- gibljive oči.

Tulec toaletnega papirja pobarvamo z roza tempera barvo in počakamo, da se posuši. Nato narišemo oz. nalepimo oči (in usta), na koncu pa tulec na spodnji polovici razrežemo na trakove in jih upognemo, da dobimo lovke hobotnice.


Metuljček iz odtisa otrokovih dlani (slika 3)

Potrebujemo:

- gumasto peno različnih barv ali karton,

- tempera barve in čopič (če imamo karton),

- svinčnik,

- škarje,

- lepilo,

- flomastre in

- sukanec.

Najprej obe otroški dlani položimo na penasto gumo poljubne barve oziroma na karton, ju orišemo in s škarjami izrežemo. Iz gumaste pene oz. kartona izrežemo trup metuljčka (le-ta naj bo druge barve kot krila). Izrezane dlani z lepilom prilepimo na trup, da dobimo krila, prav tako izrežemo tudi tipalke in jih prilepimo spredaj na trup. Če želimo, lahko krila metuljčka poljubno porišemo s flomastri. Metuljčka lahko obesimo – nanj prilepimo sukanec in metuljček poleti!


Hiška iz kartona (slika 4)

Potrebujemo:

- večjo kartonsko škatlo,

- tempera barve in čopič,

- škarje.

Kartonski škatli odrežemo zgornje dele, kjer se škatla odpira - iz teh delov naredimo streho za hiško (ali pa vzamemo kak večji del kartona). Nato s škarjami (sli nožem) izrežemo vrata in okna ter s tempera barvami hiško poljubno pobarvamo – fasado, streho, okna, vrata – naj bo čim bolj pisana!

 

Še več idej za ustvarjanje ter natančnejša navodila za zgoraj opisane ideje najdete na prvem slovenskem ustvarjalnem portalu za otroke www.ustvarjajmo.si.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
18
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6
Ali tudi vaš otrok govori v tretji osebi?
"Mami, Mojca je lačna." "Očka, Tine bi rad gledal risanko." Vam je poznano? Faza, v kateri otroci govorijo o sebi v ...
4



Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...
5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?