|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Brnenje in hitrost sta najprivlačnejši lastnosti motorja, še posebej mikavni za mlade, neustrašne in drzne najstnike, pa tudi najstnice. Z motorjem res na določeno mesto pridemo najhitreje, vendar pa je vožnja z njim tudi veliko bolj tvegana.

image
/11


Sesti za motor in se odpeljati dogodivščinam naproti je zelo zabavno, atraktivno in na trenutke celo adrenalinsko dejanje, zato vožnja z motorjem privlači vedno več ljudi, še posebej mladih. Vendar pa vožnja z motorjem pomeni tudi večjo izpostavljenost tveganjem, ki na nas »prežijo« v prometu. Že v avtomobilu imamo veliko možnost, da nas doleti nesreča, v kateri smo poškodovani ali celo še kaj huje, na motorju pa je ta nevarnost zaradi manjše zaščite še toliko večja.


Vožnja z motorjem je zahtevnejša

Vožnjo motornega kolesa oziroma kolesa z motorjem lahko prištevamo med bolj zahtevna opravila v prometu. Motorno kolo oziroma kolo z motorjem je zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilno kot ostala vozila, poleg tega pa za upravljanje zahteva specifična znanja in spretnosti. Prav pri upravljanju teh vozil še posebej do izraza pridejo pridobljene izkušnje.


Mladi predrznejši

Mlade, vihrave, samosvoje in neizkušene glave, večinoma menijo, da se njim res ne more zgoditi nič in se zato pri vožnji z motorjem obnašajo še posebej predrzno. Velikokrat vozijo nevarno in precenjujejo sebe ter svoje vozniške sposobnosti. Nimajo dovolj izkušenj in prakse z upravljanjem vozila pri tem pa radi vozijo agresivno, uživajo v pozornosti (sovrstnikov, občutek moči, modni trend …) in so pretirano samozavestni. Tako ne preseneča, da so najpogosteje prav sami krivci za nesrečo pri vožnji z motorjem oziroma pri tem pogosto poškodovani ali celo smrtne žrtve.


Varno - vedno in povsod

Kot udeleženci v prometu, bodisi kot pešci, kolesarji, motoristi ali vozniki avtomobila oziroma kakšnega drugega prevoznega sredstva smo vsi dolžni spoštovati določena pravila, omejitve in varnostne ukrepe, ki nam in ostalim udeležencem zagotavljajo varnost na cesti. Vendar se tega žal zavedamo šele, ko se nam ali komu od naših bližnjih kaj takšnega zgodi. Zato opozorilo, da je tudi pri vožnji z motorjem potrebno poskrbeti za varno in previdno vožnjo, nikoli ni odveč.


Da bo vožnja še bolj varna ...

Izkušnje si vsi, tudi mladi motoristi pridobivamo z več prevoženimi kilometri in z leti. Da bi se izognili težavam na cesti, so vam in vašim mladim motoristom lahko v pomoč tudi naslednji nasveti:

Prava oprema in obvezna čelada je prva stvar, ki jo potrebujemo preden sedemo na motor. Priporočljivo je, da je čelada svetlejše barve, da smo tako bolj vidni. Obleka lahko »ublaži« marsikateri padec, zato je za motorista prav tako pomembna kot čelada!

Preden si izberete čelado, naj vam ne bo težko malce pobrskati po informacijah o tem, kaj mora imeti dobra čelada. Na spletu najdete veliko nasvetov (veliko jih najdete na spletni strani Compaco d.o.o. v rubriki »Strokovnjak svetuje«), zanesljive informacije pa boste dobili tudi od izkušenih motoristov in prodajalcev motoristične opreme.

Najboljši motoristi vozijo »defenzivno«! Na cesti je veliko preveč voznikov, ki ne upoštevajo pravil in drugih udeležencev ter so nepredvidljivi, zato je najbolje predvidevati, da lahko vsak trenutek naletimo na nekoga takšnega.

Hitra vožnja je za dirkališča ne za lokalne ceste!

Budno spremljanje prometa in ceste ter pazljivost sta ključnega pomena za varno vožnjo - zlasti v križiščih in nepreglednih ovinkih ter v primerih, ko moramo biti pozorni na druge ranljive uporabnike cest (otroci, pešci, kolesarji ...)

Prilagodimo hitrost razmeram na cesti! Hitrost naj bo takšna, da lahko omogoči varno zaviranje in ustavljanje v kratkem času.

Pazljivo v megli, dežju ali poledici! Prepozno ali prehitro zaviranje je lahko usodno.

Vozimo po sredini voznega pasu, ne po robu, če je to le mogoče!

Pri zavijanju v levo pravočasno nakažimo soudeležencem v prometu, kaj nameravamo storiti. Sunkovito zavijanje in izsiljevanje prednosti pomeni tveganje, ki se lahko konča tragično!

Prehitevajmo varno - brez pretiranega povečevanja hitrosti ali sunkovitega zavijanja!

Hiter pogled nazaj je lahko življenjskega pomena pri prehitevanju ali zavijanju!

Če nas drugi vozniki razjezijo s svojimi dejanji in obnašanjem je najbolje, da se umirimo. Preštejmo do 10 in si čestitajmo za mirno in trezno obnašanje. Agresivnost ni rešitev, v primerjavi z voznikom v avtomobilu je namreč motorist veliko ranljivejša oseba v prometni nesreči!

Trening varne vožnje lahko izboljša našo vožnjo, nam prinese veliko izkušenj ter prihrani marsikatero težavo!


Vir: http://www.varna-pot.si



Obiščite spletno stran www.vozim.se, kjer si boste lahko ogledali koristne videoposnetke napačnega ravnanja in nasvetov, kako se izogniti nevarnostim, ki na nas prežijo na cesti, tu boste našli konkretne odgovore na vprašanja o varni vožnji, pa še ceneje se lahko naročite na dan varne vožnje, kjer boste tudi sami lahko preizkusili, kako varen voznik ste.




Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5
Z otrokom na predstavo, razstavo ali v kino
Ogled predstave, filma, razstave z otrokom je odlično priložnost za učenje socialnih veščin, ki jih mora obvladati pri o...
5



Udeležena sem bila v prometni nesreči
Prometne nesreče so seveda neprijetne, a če imate »srečo v nesreči«, se boste v nezgodi znašli z nekom, ki je pripravlje...
Pravilna uporaba avtomobilske klime
V toplejših dneh v avtomobilu hitro postane vroče in takrat pride še kako prav klimatska naprava. Zelo pomembno je, da k...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?