|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Most med načinom bivanja doma in v vrtcu

Miriam Kalan, 4.9.2023
Z vključevanjem v družbo imamo odrasli bistveno več izkušenj kot otroci in kljub dejstvu, da govorimo o koraku izven cone udobja, se spomnimo, da otroci prestopajo te okvirje z radovednostjo in brez predsodkov.
Ključne besede:

image
Začel se je vrtec. (Foto: Freepik.com)
/11


Začelo se je novo šolsko leto in postalo je jasno, da ni več poti nazaj. Preplavljajo nas različne informacije, dobre in slabe izkušnje, strahovi … Vse bolj jasno je, da zlahka naštejete kar nekaj razlik med bivanjem doma in v vrtcu.

 

Ste pred dilemo, slepo slediti navodilom ali vseeno narediti tako kot čutite, da je prav?

Vaš otrok je edinstven in prav je, da mu poleg rezervnih oblačil, pleničk pripravite najljubšo igračo, s katero se bosta stisnila. Izpostavite alergije in druge zdravstvene posebnosti. Namignite s čim se otrok rad igra in kaj ga umirja … in če se boste počutili bolje, napišite vse kar se vam zdi pomembno, da bi vzgojiteljica vedela. Potem pa z ljubeznijo spremljajte svojega otroka kako krmari na poti socializacije. Socializacije? Vrtec je prvi večji korak, ki ga otrok naredi v smeri vključevanja v družbo in to imenujemo socializacija.

Z vključevanjem v družbo imamo odrasli bistveno več izkušenj kot otroci in kljub dejstvu, da govorimo o koraku izven cone udobja, se spomnimo, da otroci prestopajo te okvirje z radovednostjo in brez predsodkov. Razlika med nami in otroki je, da bo otrok z enakim navdušenjem poskusil in raziskal neznano, ko se bomo sami raje držali že poznanih poti. Ne smemo pa pozabiti, da je raziskovanje naporno in da male glave potrebujejo svoj čas.

 

PREBERITE TUDI: Kako se starši pripravite na uvajanje v vrtec? (Nasvet vzgojiteljice)

 

Dragi starši nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da otroku pustite raziskovati in ste varen pristan, ki ga pri neustrašnem potovanju nujno potrebuje.

Čas v vrtcu bo potekal po rutini, v okolju in z ljudmi, ki so drugačni in na to ne morete vplivati. Lahko pa vplivate na svoje prepričanje in v primeru, da niste pomirjeni, dajte možnost, da vam vzgojiteljica strokovno utemelji nejasnosti. Ne pravim, da se morate popolnoma podrediti sistemu, pravim pa, da mu vseeno dajte priložnost in seveda obdržite določeno mejo kritičnosti.

Najpomembnejše je, da opazujete svojega otroka in odprto komunicirate z vzgojiteljico. Otroka spodbujajte in s čim večjim navdušenjem spremljajte aktivnosti, ki jih počnejo v vrtcu. Morebitne težave izpostavite, ne odlašajte. Z otrokom odkrito govorite tudi o manj prijetnih stvareh in če ravno se je zgodilo, otroku dajte vedeti, da ga imate najraje na svetu in da se to ne bo spremenilo, obnašanja/dogodka/situacije pa vendarle ne podpirate. Z otrokom poklepetajte o tem, da so povsod pravila, ki so lahko različna in da je to zato, da smo lahko povsod varni.

Najtrdnejši most, ki ga lahko zgradite je, da spustite svoje predsodke in verjamete, da je vrtec narejen zato, da se ima otrok lepo, da se uri v različnih spretnostih in spoznava različne ljudi, da počne nove stvari in na tak način odkriva lastne talente in področja zanimanja.

 

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
24
Krajši dnevi so kot nalašč za jesensko ust...
Pred nami so prekrasni jesenski dnevi, ki bodo dali ogromno priložnosti za ustvarjanje. Dnevi bodo krajši in hladnejši, ...
7
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5



Otroška igra
Otrok se od pričetka življenja sam od sebe loteva dejavnosti, ki postaja postopoma čedalje bolj sistematična in ustvarja...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?