|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Praktični nasveti za potovanje z otroki

Uredništvo Ringaraja.net, 20.6.2017
Daljše potovanje z otroki je lahko prava nočna mora, če se nanj dobro ne pripravimo. Otroci namreč težko sedijo dalj časa na enem mestu. Kako se izogniti družinskim prepirom v avtomobilu in na poti?

image
Poleg vode in prigrizkov ne pozabite tudi na igro.
/11


Kako načrtujemo potovanje?

Zavedati se je potrebno, da ni nobene potrebe, da vzamemo s sabo na počitnice »celo hišo«. Večino stvari lahko dandanes kupimo kjerkoli in kadarkoli na poti. Tudi pranje in likanje je na voljo praktično v vsakem hotelu, hrano je pa sploh najboljše kupovati sproti. Najučinkoviteje je, da zložimo prtljago v potovalke iz blaga, saj se najboljše prilagajajo omejenemu prostoru v prtljažniku in jih tudi najlažje potlačimo. Stvari, ki jih želimo imeti pri roki (hrana, jakne, dodatna oblačila, plenice,...) naj bodo pospravljene tako, da jih hitro dosežemo – na vrhu.

 

Pot pod noge

Najboljši čas potovanja je noč, ko otrok spi, saj tako lažje prenese daljšo vožnjo. Sicer je to bolj naporno za voznika, vendar še vedno bolje od »kričanja« podnevi. Vsaki dve uri se ustavite in se pretegnite. V kolikor potujete podnevi, imejte pri sebi kakšno odejo za piknik in kakšno žogo, da se bodo otroci lahko razgibali. Izberite počivališče, ki ima igrala ali vsaj travnato površino, kjer se otroci lahko razgibajo.

 

Zdravila - obvezna oprema

Ne pozabite na zdravila, ki jih redno jemljete, na sončna očala in kremo ter na standardno potovalno lekarno. Priporočljiva je uporaba senčnikov na oknih. Otroku za vožnjo pripravite nekaj prigrizkov in pijače, njegove najljubše (zaželjeno tihe) igrače ter morda njegovo glasbo (ali pa svojo). Pri vožnji se, če se le da, s partnerjem menjujte, saj je tako varneje, pa še spočita bosta oba.

Včasih ni primernih stranišč, ali pa jih otroci ne marajo, zato imejte s seboj kahlico, toaletni papir in vlažilne robčke za počistiti.

 

Animacija za otroke

Da se otroci na počitnicah ne bodo dolgočasili, poskušajte prebiti čimveč časa zunaj in jih vključiti v razne igre. Prav nobene potrebe ni, da ves čas preživite skupaj in nikar ne imejte slabe vesti, da ste zaradi tega slabi starši. Otroke lahko v večini turističnih krajev vključite v razne delavnice in športne aktivnosti, kjer se bodo seznanili z novimi vrstniki, vi pa boste imeli malo časa zase in za svoje konjičke. Bodite dovolj prilagodljivi, da ne bo slabe volje, če ne bo vse potekalo po programu, saj je ponavadi zanimivih stvari za ogled več, kot piše v vodniku. Ne pozabite fotoaparata ali kamere, da boste lahko posneli svoje najlepše trenutke in predvsem uživajte.


Nekaj nasvetov za prijetnejšo vožnjo

  • po navadi otroci niso ravno navdušeni nad sedenjem v sedežih, zato lahko poleg njega privežete njegovo igračo in mu tako pokažete in razložite, da morajo biti privezani vsi (seveda se morate vedno privezati tudi vi)
  • s seboj imejte nekaj prigrizkov in pijače, da lahko otroka zamotite (priporočljivo je, da na zadnji sedež namestite brisačo ali rjuho, da lahko otroci v miru počnejo, kar se jim zljubi, vi pa ne boste imeli težav s čiščenjem)
  • otrok lahko ima posebno igračo, ki jo ima samo v avtu (kakšna slikanica, pajacek, avtomobilček ...)
  • vedno imejte nujne potrebščine kot so robčki, plenice, voda, na dosegu roke
  • daljše vožnje opravite ponoči ali zgodaj zjutraj ali v času otrokovega običajnega počitka, saj bo spal ter tako lažje prenesel daljše razdalje
  • priporočljivo je ustavljanje na vsaki dve uri, poskusite izbrati prostor z otroškimi igrali.

 

Potovanje z letalom

Potovanje z letalom je lahko prav zanimiva izkušnja za starejše otroke. Pravzaprav se ne razlikuje dosti od vožnje z avtomobilom. Problem je le daljše letenje, saj na letalu ni veliko prostora za gibanje. Nekaj nasvetov, kako se pripraviti na potovanje z letalom:

  • ob nakupu karte se pozanimajte o možnih namestitvah dojenčka in malčka ter poskušajte dobiti sedeže ob posteljici, ki je na začetku vsakega predela letala (letala imajo posebne posteljice za dojenčke, poleg tega vas lahko posadijo v del, kjer je malo več prostora). Nekatere letalske družbe imajo posebne sedeže, kamor se lahko namestijo avtosedeži
  • poskusite izbrati let, ki je ponavadi namanj zaseden, saj bo udobneje leteti
  • skrbno si pripravite stvari, ki jih boste imeli pri sebi na letalu, saj je ročna prtljaga ponavadi omejena
  • na letališču bodite dovolj zgodaj, da se mirno »čekirate« oz. opravite letališke formalnosti
  • na letalo vstopite, če se le da, med zadnjimi, saj bo tako otrok najmanj časa utesnjen

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Gorništvo z otroki - kaj pa zahtevnost?
Pojasnilo ocen težavnosti v opisih poti in nekaj osnovnih napotkov za obisk gora z otroki
4
Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
4
Snežne razmere na slovenskih smučiščih
Na spletni strani www.snezni-telefon.si najdete ažurne podatke o razmerah na 30 slovenskih smučiščih, vključno s cenami ...
4
»En kovač konja kuje, …
… kol'ko žebljev potrebuje? En, dva, tri, pa povej število ti!«
3



Na pomoč: Dojenček se noče voziti v avtu!
V članku preverite, kaj lahko storite, če vaš dojenček ne mara vožnje v avtomobilu in začne jokati že, ko ga samo pripen...
Z dojenčkom v hotel - Rešilni triki
Kaj, če bo otrok vse noči v hotelu jokal in mu ne bo všeč hotelska hrana? V članku preverite, kako se pripraviti na druž...