|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na sonce nikoli brez zaščite!

24.1.2010
Odrasli se dobro zavedamo, da moramo biti na soncu previdni, saj so sončni žarki vse nevarnejši za našo kožo. Otroci pa se te nevarnosti ne zavedajo, zato moramo za njihovo zaščito pred nevarnostmi sonca poskrbeti starejši.

image
/11


Ustrezna zaščita otrok je še posebej pomembna zato, ker je koža otrok tanjša in zato še bolj nagnjena k negativnim posledicam, ki jih prinaša čezmerna izpostavljenost soncu.

Otroška koža je tanjša in občutljivejša za poškodbe, ki jih lahko povzročijo sončni žarki. To še posebej velja za kožo dojenčkov, saj ima slabše razvit melanin. Zavedati se moramo, da lahko otrok dobi sončne opekline in druge poškodbe kože tudi v oblačnem in hladnem dnevu. UV-žarki lahko prehajajo tudi skozi oblake in se odbijajo od peska in vode.

ZAŠČITNA SREDSTVA ZA OTROKE

Pri otrocih, starih manj kot šest mesecev, strokovnjaki odsvetujejo uporabo pripravkov za zaščito pred soncem. Bolje je, da mlajše otroke zaščitimo z obleko in senco. Za otroke, starejše od šest mesecev, pa uporabljajmo zaščitne pripravke z zaščitnim faktorjem 15 ali več, da bi s tem preprečili tako opekline kot tudi porjavelost kože. Pri izbiri ustreznega pripravka bodimo posebej pozorni na to, da omogoča tako UVA- kot tudi UVB-zaščito (t. i. zaščita za širok spekter žarkov). Da bi preprečili alergijske reakcije kože, pa se izogibajmo tudi uporabi pripravkov, ki vsebujejo PABA (paraaminobenzojsko kislino), dišave, konzervanse in emulgatorje. Priporočljiva je uporaba pripravkov, ki vsebujejo fizikalne UV-filtre, kot sta titanov ali cinkov dioksid.

Pri izbiri zaščitnih pripravkov za otroke je pomembna tudi njihova vodoodpornost in to, da jih je mogoče z lahkoto nanesti na kožo. Pripravek nanesemo 30 minut pred sončenjem in po vsakem kopanju, čeprav je pripravek označen kot vodoodporen, ter po močnejšem znojenju ali brisanju z brisačo.

SONČNE OPEKLINE

Sončne opekline je vnetje kože, ki je nastalo zaradi pretirane izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom. Vedno so posledica napačne presoje ali brezbrižnosti staršev. Najboljše zdravilo je preprečevanje. Opekline na otrokovi koži se kažejo kot
občutljivost in sprememba na koži – postane svetleča, posuta z mehurčki in se nazadnje začne luščiti.

Sončne opekline so lahko nevarne, če je opečen velik del kože. Koža lahko izgubi svojo sposobnost uravnavanja telesne temperature, otrok dobi vročino, posledica je sončarica. Opekline povečajo tveganje za nastanek kožnega raka v prihodnosti.

Tudi če sončni žarki niso močni, se njihova moč poveča, če smo blizu vode, na snegu ali pesku, ker se odbijajo od svetle površine.


PRVA POMOČ PRI SONČNIH OPEKLINAH


1. Otroka okopajte v hladni (ne mrzli) kopeli ali navlažite kožo s hladilnim mazilom oziroma hladilnimi obkladki, ki jih položite na napet ali pordel predel. Tako kožo ohladite in zmanjšate draženje.

2. V stanovanju naj ima otrok opečene dele kože odkrite in izpostavljene zraku, zunaj pa ga dobro zavarujte pred soncem. Vsakršna dodatna izpostavljenost soncu bo stanje le še poslabšala.

3. Če se pojavijo mehurčki, ki otroka pečejo, mu dajte sirup, ki vsebuje paracetamol, in analgetik (acetaminofen ali ibuprofen, nikakor pa ne aspirin).

4. Na opeklino nanesite gel aloe vere, ki lajša bolečine in pospeši celjenje.

5. Otroku izmerite telesno temperaturo. Če je višja od 39 ºC, takoj pokličite zdravnika, medtem pa mu jo skušajte znižati z mlačnimi obkladki.

6. Otrok naj ne gre na sonce najmanj 48 ur.

Ali naj se posvetujemo z zdravnikom?
 
Če je otrok dobil opeklinske mehurje, vročino (nad 39 ºC) in se slabo počuti, pojdimo z njim k zdravniku. Obvezno moramo takoj poklicati zdravnika, če ima vročino in je njegova koža suha, če je zmeden (gledanje v svetlobo mu povzroča težave) in zaspan. To bi lahko bili znaki sončarice, pri kateri moramo hitro ukrepati. Za takojšnjo pomoč se na otrokovega zdravnika obrnite tudi v primerih slabosti, bruhanja, omedlevanja, delirija (začasna zmedenost) in diareje.
 
– Napnimo rjuhe na otrokovi postelji, da ne bodo dražile njegove nežne kože.
– Prve dni naj ima otrok na močnem soncu vse dele kože skrbno pokrite. Naslednje dneve mu vse izpostavljene dele dobro namažimo s kremo, ki popolnoma preprečuje stik sončnih žarkov s kožo (ang. sunblock). Na voljo so tkanine, ki ne prepuščajo ultravijoličnih žarkov. Otrok naj nosi takšna oblačila, kadarkoli je na soncu. Zaradi vse večjega tveganja za nastanek kožnega raka mora imeti kožo na soncu vedno zaščiteno, bodisi s kremo bodisi z oblačilom.
– Otrokove ustnice in nos namažimo s kremo, ki popolnoma preprečuje stik sončnih žarkov s kožo. Vrat mu zaščitimo s klobučkom s širokimi krajci.
– Po kopanju v bazenu ali v morju otroka takoj spet namažimo z zaščitno kremo.

SONČARICA
 
Sončarica nastane zaradi izpostavljenosti vročini, zaradi česar odpove uravnavanje telesne temperature. Žleze znojnice ne izločajo znoja, zato se telo ne more normalno ohlajati. Otrokova koža bo suha, morda bo postal dremav, srčni utrip se mu bo pospešil. Potem bo postal zmeden in bo omedlel. Če ga takoj ne odnesemo s sonca in ne obvarujemo pred vročino, bo podlegel vročinski izčrpanosti.

Sončarica je zelo nevarna, lahko celo usodna. Zato moramo nujno poklicati rešilca. Ko čakamo nanj, dajmo otroku prvo pomoč.

Mogoči bolezenski znaki so:

– temperatura do 40 ºC,
– vroča koža, ki je suha in ne potna,
– dremavost,
– hiter srčni utrip,
– zmedenost, ki ji sledi nezavest.

Otrok, mlajših od šest mesecev, ne izpostavljajmo soncu. Če se izpostavljanju soncu nikakor ne moremo izogniti, uporabimo zaščito, poleg tega pa otroka zaščitimo z zaščitnim pripravkom za sončenje. Pripravek, primeren za otroke, naj ima zaščitni faktor vsaj 15, a ne več kot 30.

NAJPOMEMBNEJŠI UKREPI OB SONČARICI


1. Otroka popolnoma slecimo in ga dajmo v hladen prostor.

2. Izmerimo mu srčni utrip in telesno temperaturo. Če ima 40 ºC, takoj pokličimo zdravnika ali pojdimo z njim takoj na urgenco.

3. Če nima več kot 40 ºC, mu poskusimo temperaturo počasi znižati. Če imamo ventilator, ga vključimo in začnimo otroka ohlajati z mlačnimi vlažnimi obkladki.

4. Na čelo mu položimo led in mu dajmo dovolj piti.

5. Redno mu merimo temperaturo, da bomo videli, ali se znižuje.

6. Če se je otroku temperatura dvignila nad 40 ºC, takoj pokličimo zdravnika ali otroka odpeljimo na urgenco.

– Preden gre otrok na sonce, mu kožo dobro zaščitimo. Na glavi naj ima klobuček ali kapo.

– Če je otrok zunaj v zelo vročem ali soparnem vremenu, pazimo nanj. Starejši se bo verjetno raje zatekel v senco, mlajši pa se nevarnosti sončnih žarkov ne zaveda, zato moramo nanj paziti mi, še posebno če ni vajen sonca.

POSKRBITE ZA ZAŠČITO VSAK DAN

Ko se sprehajamo po mestu ali sedimo na soncu na kakšni terasi, se le redko spomnimo, da smo tudi tam izpostavljeni soncu. Večina izpostavljenosti soncu je povsem naključna, zato naj bi po priporočilu dermatologov zaščitna sredstva uporabljali vsak dan. Še posebej morajo ta nasvet upoštevati mlade mamice, ki se v lepih poletnih dneh pogosto sprehajajo z vozički ali se z otroki zadržujejo na prostem. Vaš otrok je tudi na otroškem igrišču izpostavljen soncu, zato se držite osnovnega pravila, da vedno, ko se odpravite od doma, zaščitite sebe in svojega otroka.

Prve okvare kožnih celic, ki jih povzročajo ultravijolični žarki, se začnejo že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se skozi leta kopičijo. Vplivi nevarnih UV-žarkov se tako v naši koži seštevajo vse življenje, zato je izpostavljanje sončnim žarkom povsem nepotrebno in škodljivo. Zato poskrbite za svoje zdravje dolgoročno, še posebej skrbno pa varujte zdravje svojih malčkov!

Raziskave potrjujejo, da bi lahko z redno zaščito otrok, mlajših od 18 let, pred sončnimi žarki (zlasti z zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščitni faktor najmanj 15) v odrasli dobi za štiri petine zmanjšali pojavljanje kožnega raka (karcinoma).

VIRI:

– www.lek-zbor.si
– www.bibaleze.si
– Stoppard, M. (2003): Mama je moja zdravnica, Prešernova družba, Ljubljana


Članek objavljen v Otrok in družina, avgust 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
94
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
24
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
23
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
14



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?