|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najboljši kruh iz domačih peči in pečic

Fala, 17.10.2022
Podeljene nagrade Naj Fala kruh 2022 za najboljše kruhe iz domačih peči in pečic

image
Katera najboljši kruh peče v deželi tej? (Nik Skerbis/Mediaspeed)
/11


Kruh je verjetno edino živilo, ki ga poznajo ljudstva vseh ras in kultur, prvi zapiski o kruhu na Slovenskem segajo v 13. stoletje, s kruhom pa lahko povežemo tudi nekatere slovenske priimke. V letu 2021 se je Kruh pisalo 82 ljudi, Hlebec pa 205. Da znamo Slovenci tudi speči dober kruh, pa smo se prepričali v soboto, 15. 10., en dan pred svetovnim dnevom hrane, ko je potekalo že tradicionalno tekmovanje v peki kruha – Naj Fala kruh.


Strokovna žirija, ki so jo sestavljali, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Lesaffre Slovenija, in Dušan Berglez, živilski tehnolog v podjetju Lesaffre Slovenija, je med vsemi prijavljenimi kruhi izbrala le tri najboljše, ki so vsak v svoji kategoriji prejeli naziv Naj Fala Kruh 2022.


žirijaŽirija med ocenjevanjem (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)


Ljubiteljski peki, ki so spekli najboljše kruhe so …

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec. Da ga je na tekmovanje prinesla naravnost iz pečice, si je uro navila že ob pol dveh zjutraj – in očitno se je več kot izplačalo. Povedala je še, da odkar peče po nasvetih Fala Slončka, je njen kruh res odličen.


antonija kvas

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec. (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)


Lovorike Naj Fala kruh 2022 v kategoriji mešanih kruhov se je razveselila Irena Kumer, ki je spekla domač kruh s pirino moko. Irena se je letos tekmovanja udeležila prvič in je bila kar šokirana, saj nagrade ni pričakovala. Povedala je, da se je tekmovanja udeležila bolj zato, ker gredo kruhi v dobrodelne namene in pa zaradi druženja.


irena kumer

Irena Kumer, zmagovalka v kategoriji mešanih kruhov (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)


Najboljši kruh iz posebnih vrst moke je spekla Marija Špitaler. Želela je poskusiti nekaj novega, zato se je odločila za beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov. »Nekajkrat sem ga spekla še pred tekmovanjem in je uspel, pa tudi danes sem za vsak slučaj spekla kar dva,« je povedala Marija in pristavila, da je glavni pokuševalec njenih pekovskih dobrot njen mož.


kvas marija

Najboljši kruh iz posebnih vrst moke je spekla Marija Špitaler. (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)


Komisija je kruhe ocenjevala glede na okus, vonj, izgled in teksturo, svojega favorita pa so izbrali tudi obiskovalci. Po njihovi oceni je najboljši kruh prišel iz pečice Elene Obreza, ki je na tekmovanje prinesla kar štiri različne kruhe. Obiskovalce pa je prepričal njen kruh z manuka medom in orehi.


poseben kruh

Elena Obreza po mnenju obiskovalcev peče najbolji kruh, predvsem tistega z manuka medom in orehi. (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)


Udeležence je na dogodku pozdravil tudi Fala Slonček – maskota blagovne znamke Fala, ki ga pekovski navdušenci dobro poznajo, saj jim že več kot 20 let pomaga zamesiti slastne kvašene dobrote.


Kruhe so podarili v dobrodelne namene

Lesaffre Slovenija vsako leto tekmovalne kruhe podari v dobrodelne namene. Tako je bilo tudi letos, povezali so se z društvom Food for Life, ki je kruhe razdelilo med socialno ogrožene družine. »Res, da je kruh osnovno živilo v vsakodnevni prehrani, vendar pa tudi danes še zdaleč ni samoumevno, da si ga lahko vedno vsi privoščijo. Zato se nam zdi pomemben del tekmovanja tudi ta vidik dobrodelnosti. Hkrati pa sem vesela, ko vidim, da je tradicija peke domačega kruha še kako živa in da se prenaša tudi na mlajše generacije. Današnji tekmovalci pa so dokazali tudi, da je lahko peka kruha prava umetnost,« je povedala direktorica Lesaffre Slovenija, Mirjam Kavčič.


fala slonček

Zmagovalke z žirijo in FALA slončkom (FOTO: Nik Skerbis/Mediaspeed)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Namigi za preproste večerje
Kako pripraviti okusno in zdravo večerjo, ki je primerna tako za uvajanje hrane za dojenčka kot tudi za celotno družino?
6
RECEPT: Najboljši domači beli in pirin kruh
Omamen vonj po sveže pečenem kruhu naravnost iz domače pečice, bo spravil iz postelje še tako velike zaspance. Ponujamo ...
4
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
4



5 idej za velikonočno sladko presenečenje
Ste najprej pomislili na čokoladna jajčka? V članku preverite, s katerimi sladkimi dobrotami lahko na velikonočni ponede...
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?