|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nakup nepremičnine z leasingom ali posojilom?

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 16.3.2010
Lasten dom, hiša ali stanovanje so sanje vsake družine. Kljub temu, da so se cene nepremičnin v zadnjem obdobju umirile so še vedno na visokih ravneh in predstavljajo za družino največjo naložbo v življenju.

image
/11


bank in leasingških hiš lahko najdemo skoraj vse potrebne informacije o posameznih finančnih storitvah in si naredimo informativne izračune. Na podlagi izračunov izvemo, kolikšna bi bila mesečna obveznost za posojilo ali leasing za vsoto, ki jo potrebujemo. Tako se lahko precej natančno orientiramo in kar od doma primerjamo razlike med posameznimi ponudniki.

 

Ker pa gre v primeru nakupa nepremičnine za izjemno velik finančni zalogaj vam svetujemo, da se za dokončno izbiro banke ali leasingške hiše ne odločate zgolj na podlagi informacij pridobljenih na spletnih straneh ampak se raje dogovorite za osebni termin pri svetovalcu. Ker je ponudba bank in leasingških hiš raznolika se je potrebno dobro seznaniti z vsemi pogoji in razlikami v ponudbi. Poleg tega si je treba vzeti dovolj časa in dobro razmisliti, kje in kakšno pogodbo skleniti, saj gre za obveznost, ki vas bo spremljala deset, dvajset ali celo več let.

 

Nakup nepremičnine s posojilom

 

V današnjih časih večina družin za nakup nepremičnine vzame posojilo ali kredit. Pri kreditnem razmerju gre za pravno razmerje med upnikom, ki da neko stvar na up, in dolžnikom, ki to stvar prejme.

 

Običajno se nepremičnino financiranja s pomočjo hipotekarnega posojila, le v manjši meri pa sredstva za nakup nepremičnin izvirajo iz običajnih posojil oziroma sredstev, ki jih za reševanje stanovanjske problematike dajejo na razpolago država, različne državne in paradržavne institucije.

 

Pri posojilih, ki jih je moč dobiti za financiranje nepremičnin, ločimo zavarovana in nezavarovana posojila. O nezavarovanih govorimo takrat, kadar posojilodajalec za posojeni znesek ne zahteva posebnega zavarovanja. Po obsegu so veliko bolj številčna zavarovana posojila. Zavarovanje je lahko v obliki posebne police, sklenjene z zavarovalnico, lahko so to ustrezno plačilno sposobni poroki, lahko uporabimo tudi vrednostne papirje, bančne vloge, ipd. Najpogosteje pa se zaradi svojih značilnosti vzame v zavarovanje kar sama nepremičnina. V takem primeru govorimo o hipotekarnem posojilu.

 

Hipotekarno posojilo je s hipoteko zavarovano posojilo, torej upnikova terjatev. Navadno je to dolgoročno posojilo, ki je zavarovano z nepremičnino, katero posojilojemalec s sredstvi posojila kupuje. Ob morebitnem neplačilu posojilnih obveznosti ima upnik pravico zahtevati prodajo zastavljene nepremičnine. Prodaja je možna šele potem, ko je upnik izčrpal že vse druge možnosti, s katerimi bi se lahko posojilno razmerje ohranilo. Med zastavnimi pravicami predstavlja hipoteka enega izmed najvarnejših instrumentov zavarovanja plačila.

 

Nakup nepremičnine z leasingom

 

Pred odločitvijo o najemu posojila velja razmisliti še o eni možnosti financiranja nakupa nepremičnine, to je o leasingu, ki postaja v Sloveniji zelo priljubljen način financiranja nakupa nepremičnine. Pri financiranju z leasingom lahko izbirate med finančnim in poslovnim (operativnim) leasingom.

 

Glavna razlika med njima je, da je po poteku obdobja leasinga pri finančnem leasingu lastnik nepremičnine lahko jemalec leasinga, torej vi, pri poslovnem oziroma operativnem leasingu pa lastnik nepremičnine ostane dajalec leasinga. Bolj enostaven je vsekakor finančni leasing, ki je primerljiv z dolgoročnim kreditom, medtem ko je poslovni leasing primerljiv z dolgoročnim najemom. Ker operativni leasing predstavlja zgolj najem nepremičnine predstavlja finančni leasing oziroma zakup alternativo financiranja nakupa nepremičnine.

 

Pomembna prednost zakupa v primerjavi s financiranjem z bančnim posojilom je v tem, da banke svojim komitentom navadno postavljajo zelo ostre pogoje in zahteve glede plačilne sposobnosti in danih zavarovanj, medtem ko ima zakupodajalec kot lastnik nepremičnine na razpolago mnogo več manevrskega prostora za prilagajanje pogojev financiranja, saj ima vse do dokončnega poplačila nepremičnino v svoji lasti. Zato se lahko posamezniki, ki želijo pridobiti nepremičnine, pri tej obliki financiranja odločajo med različno dolgim obdobjem zakupa in različnimi višinami na začetku vloženih lastnih sredstev, s čemer si prilagajajo tudi višino mesečnih obveznosti.

 

Pred dokončno odločitvijo dvakrat premislite

 

Ob veliki poplavi ponudb se je težko odločiti. Pomembno je, da si pred tako pomembno odločitvijo kot je nakup nepremičnine vzamete dovolj časa in dobro premislite, ter preverite ponudbe različnih bank in leasingških hiš, ter izberete tisto, ki je za vas najugodnejša.

 

Pred najemom posojila ali leasinga pa si morate odgovoriti tudi na pomembno vprašanje: »Ali boste sposobni redno odplačevati obroke?« Če je odgovor nikalen, potem se za ta korak raje ne odločite, ker če obrokov ne boste odplačevali v skladu s pogodbo, boste nepremičnino zagotovo izgubili. Ker gre v tem primeru za pomembno odločitev vam predlagamo, da tehtno premislite preden se odločite za ta korak.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Sprejet Akcijski načrt za jamstvo za otroke
Vlada je sprejela Akcijski načrt za jamstvo za otroke 2022 – 2030, katerega namen in cilj je vzpostavitev enakih priložn...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2



Kje lahko kupite hišo za 50.000 evrov?
V okviru projekta Hiša za mlade družine, naj bi v naslednjih nekaj letih za mlade družine in pare zgradili hiše za 50.00...
Pranje perila - varčno in okolju prijazno
V večini gospodinjstev kemikalije uporabljamo prepogosto in v prevelikih količinah. Tudi pri pranju perila. Na trgu so r...