|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nas mora nesrečno otroštvo zaznamovati za vse življenje?

Uredništvo Ringaraja.net, 14.1.2024
Imel sem psihotičnega očeta, nato nasilnega očima alkoholika, moja mama je postala alkoholičarka in se je dvakrat ločila, imam dve učni motnji - ADHD in disleksijo, pri desetih letih pa so me poslali v internat.

image
Raziskovalci so spremljali stotine otrok, da bi preučili vpliv dejavnikov na njihova življenja. (Foto: Freepik.com)
/11


Kako nesrečno mora biti človekovo otroštvo, da lahko z gotovostjo napoveš, da bo v zrelih letih živel slabo ali celo umrl mlad?

 

Obstajajo raziskave na to temo. Podobno vprašanje je bilo namreč že večkrat zastavljeno, eden najobsežnejših poskusov odgovora nanj pa je Adverse Childhood Experiences Study (ACES). Avtorji te študije so zasnovali način, kako opredeliti dejavnike otroštva, ki lahko napovedujejo slabo kakovost življenja v odrasli dobi.

 

Našli so deset dejavnikov tveganja, kot so ločitev, starši alkoholiki ali odvisniki od drog, spolna zloraba, fizično nasilje v družini in duševna bolezen družinskega člana. Raziskovalci so nato spremljali stotine otrok, da bi preučili vpliv teh dejavnikov na njihova življenja.

 

Ugotovili so, da če nekdo ima štiri ali več teh dejavnikov tveganja, so možnosti za srečno življenje majhne, ??torej je verjetnost za slabo življenje precej velika.

 

Seveda so to le številke, statistika, verjetnosti in kvote, vendar kažejo, da če imate štiri ali več dejavnikov tveganja, vam verjetnosti niso v prid.

 

Seveda je verjetnost prav to – verjetnost. In ta študija se ni ukvarjala z ocenjevanjem pozitivnih ljudi in dogodkov, ki lahko rešijo otroke, izpostavljene dejavnikom tveganja. Če imate srečo, lahko zadenete na loteriji, prelisičite igro, sreča je lahko na vaši strani. Ampak se nočete igrati z njo.

 

PREBERITE TUDI: Nemogoče je dati svojemu otroku preveč ljubezni!

 

Jaz pa sem se igral, in to s svojim življenjem. To je zato, ker sem izven svojega nadzora dosegel osem na lestvici dejavnikov tveganja ACES. Pri osmici so moje možnosti tako majhne, ??da nihče pri zdravi pameti ne bi stavil, da bom v življenju kaj dosegel, morda celo preživel ne. Po statističnih podatkih bi moral postati alkoholik, trpeti za depresijo, se ne bi mogel poročiti in ustvariti družine ali celo zaslužiti za preživetje ali pa bi moral umreti mlad, zaradi samomora ali zaradi stanj, kot so alkoholizem, depresija , zasvojenost z mamili.

 

Kaj je oslabilo moje možnosti? Imel sem psihotičnega očeta, nato nasilnega očima alkoholika, moja mama je postala alkoholičarka in se je dvakrat ločila, bil sem priča njeni zlorabi, skrbel sem zase, ko so se odrasli izgubili v pitju, moški svetovalci v taborišču so mi nagajali, imam dve učni motnji - ADHD in disleksija, pri desetih letih pa so me poslali v internat.

 

Toda zdaj sem star 68 let, poročen z isto čudovito žensko od leta 1988, imava tri odrasle otroke, ki so čudoviti, sem zdravnik, otroški in odrasli psihiater, specializiran za, seveda, učne motnje, sem avtor 20 najbolje prodajanih knjig v dveh milijonih izvodov, vključno z najbolje prodajanimi knjigami o motnji pozornosti, govoril sem po vsej državi (ZDA) in svetu, vsak dan vidim stranke v svojih pisarnah blizu Bostona in v New Yorku, sem v procesu širjenja moje prakse, da bi dosegla več ljudi. Z drugimi besedami, močan sem in nimam želje po upočasnjevanju.

 

Medtem ko sem pisal svoje spomine Ker prihajam iz nore družine: Nastajanje psihiatra, ki so izšli junija 2018, se mi je le redko zazdelo, kako nenavadno je bilo moje življenje. Navsezadnje tega nisem opazoval ali študiral, ampak živel. Težko je dvomiti o valu, ki te potopi, ko stojiš na obali.

 

Skoraj nikoli nisem razmišljal o možnostih, proti katerim sem igral vsak dan. Toda ko se ozrem nazaj na svoje otroštvo in pišem o njem ter ko pogledam raziskave otrok, kot sem jaz, moram priznati prisotnost slona v sobi. Kako je mogoče, da sem tam, kjer sem? Kaj se je zgodilo? Kako za vraga mi je uspelo premagati kvote?

 

Kar me je rešilo, lahko povzamem z eno besedo. Ta beseda je ljubezen. Ljubezen ima toliko oblik in krajev: naključna ljubezen, namerna ljubezen, kratka ljubezen, trajna ljubezen, ljubezen, ki jo je sram poimenovati, zlomljena in nato popravljena ljubezen; z drugimi besedami, vse vrste ljubezni, ki si jih lahko predstavljate.

 

Precej verjetno – ali bolje rečeno, to je dokazano dejstvo –, da ljubezen naredi največjo spremembo v življenju tistih, ki smo trpeli v otroštvu. Hvala bogu, da je ljubezen zastonj in v neomejenih količinah. Žalostno je, da ga je včasih težko najti in kako se je lahko ljudje bojijo.

 

Vabim vas, da poiščete tisto, kar vam ustreza, pravila in orodja, ki so bila za vas najbolj uporabna, nato pa preverite, ali je to, kar je delovalo zame, tisto, kar potrebujete. Vprašanje, kako nekdo v večji meri kot drugi premaguje smolo, krivico, zlorabo, pomanjkanje in srečanja z zlobnimi ljudmi, me preseneča in se s tem ukvarjam skoraj vsak dan, kot psihiater in skozi seveda pogled nazaj na moje lastno življenje.

 

PREBERITE TUDI: Tiha tragedija, ki prizadene naše otroke (in kaj storiti glede tega)

 

Poleg ljubezni imam bolj specifične odgovore in večina je očitnih, na primer negovati svoja prijateljstva, naučiti se odpuščati, posvojiti psa (ali mačko), obiskati pokopališča, hoditi zunaj ob zori, pogledati gor, navijati za vaše najljubše ekipe in enakovredno gledajte Win in Lose (hvala, Rudyard).

 

Občutim tudi neskončno začudenje in ponižnost nad tem, kako skrivnostni in nerazložljivi izidi so lahko čudežni in srečni, kako nepredvidljivi, kot strela z jasnega.

 

Vabim te, da se mi pridružiš pri občudovanju tega neba. Več kot nas bo gledalo, večje bo postajalo.

 

Avtor: Edvard (Ned) Halovel, M.D, Ed.D.

Vir: Psihoverzum.com/Psychology Today

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
9
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7
Noč čarovnic: Strašljive sence
Tokrat vam predstavljamo zanimiv izdelek za Noč čarovnic. Je enostaven in narejen v nekaj minutah. Poskusite še vi, otro...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
5



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?