|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nas otroke sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih so učili, da moramo biti tiho in ne motiti

Uredništvo Ringaraja.net, 21.10.2023
Morda se skrivnost ravnovesja srečnega otroka in srečnega starša skriva nekje med našimi generacijami in sprašujem se, ali bo kdaj prišel čas, ko jo bo kdo odkril.

image
/11


V sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih letih so nas otroke učili, naj molčimo in ne motimo, nikoli ne nasprotujemo in ne sprašujemo, da ubogamo brez vprašanj, da poskušamo ugoditi staršem, da smo vljudni, tihi, da se ne prepiramo, da se postavimo na zadnje mesto, da smo ubogljivi, požrtvovalni, dragoceni in neopazni v družbi pomembnejšega.

Odraščali smo kot starši, ki svoje otroke učijo vsega, česar niso učili nas: da so pomembni, da povedo, kar mislijo, da sprašujejo in razpravljajo, da mislijo z lastno glavo, imajo svoj odnos in mnenje ter se ne bojijo boriti zase, za svojo sedanjost in prihodnost, da se ne bojijo ničesar in da je vse, vse dosegljivo, če se dovolj potrudiš.

Hkrati pa je moja generacija množično ostala takšna, kot so jo učili: vedno maksimalno v službi svojih otrok, vedno tri korake naprej, da predvidi in odstrani vse ovire na svoji poti, vedno v tekmi za pravočasno jesti, spati, biti dobre volje; vedno v boju za najboljše, najbolj zdravo, najbolj kakovostno; vedno pripravljen, da jih zabava, animira, uči; žrtvujemo se zanje, ne jamramo in se ne pritožujemo, damo vse od sebe, tudi če smo mrtvi utrujeni in na koncu z močmi, in vse to tiho, vljudno, požrtvovalno in nevsiljivo.

 

Nevidni.

 

Nekoč za starše, zdaj za otroke.

 

Morda se skrivnost ravnovesja srečnega otroka in srečnega starša skriva nekje med našimi generacijami in sprašujem se, ali bo kdaj prišel čas, ko jo bo kdo odkril.

 

Vir: Mala Kme osvaja svijet

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnične zgodbe: Ema, pogumna deklica z rakom
September je mesec ozaveščanja o otroškem raku in ob tem so se v društvu Junaki 3. nadstropja odločili, da bodo delili z...
6
10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10...
Kaj otroci resnično potrebujejo in česa ne? Preberite, si zapomnite in delite s starši, ki jih poznate.
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?