|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasilja nad ženskami je še vedno preveč

Uredništvo Ringaraja.net, 25.11.2022
25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Raziskave kažejo, da se je to v obdobju epidemije žal še povečalo in podatki, ki so jih zbrali na Statističnem uradu Slovenije so resnično zaskrbljujoči.

image
25. november je od leta 1981 mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. (Freepik.com)
/11


Danes, 25. novembra beležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ta datum je bil izbran v čast sestram Mirabal, trem političnim aktivistkam iz Dominikanske republike, ki so bile leta 1960 umorjene po ukazu vladarja države Rafaela Trujilla (1930?1961).

Žal podatki kažejo, da se je nasilje nad ženskami, predvsem v družinskem kogu v času epidemije povečalo. Žrtve nasilja so celo noseče ženske in ženske po porodu.


PREBERITE TUDI: Nasilje nad ženskami: Med epidemijo se je povečalo


Nasilje je doživela vsaka peta ženska

Pri nasilju nad ženskami ne gre le za fizično nasilje, torej telesno in spolno, ampak tudi psihično in ekonomsko, k nasilju prištevamo tudi omejevanje stikov in svobode. Fizično nasilje pogosto spremlja tudi psihološko nasilje, ki se lahko izraža kot: poniževanje, kričanje, nadzorovanje, osamitev, grožnje s prekinitvijo razmerja ali odvzemom otrok itd.

Podatki, ki so jih zbrali na Statističnem uradu republike Slovenije (SURS) kažejo, da je eno izmed oblik nasilja, povzročeno tako v partnerskem odnosu kot zunaj njega, doživela vsaka peta oz. 22 % žensk v starostni skupini 18?74 let. Najpogostejša oblika je še vedno fizično nasilje, vključno z grožnjami, ki ga je doživelo 13 % žensk, spolno nasilje pa nekaj več kot 9 % žensk.


9 % žensk, ki so bile žrtve fizičnega ali spolnega nasilja, je zaradi tega utrpelo telesne poškodbe. 6 % žensk je bilo tarča tako resnih oblik nasilja, da so se bale za svoje življenje, kažejo podatki, ki so jih zbrali na SURS-u. Nasilje vpliva tudi na občutke lastne vrednosti in starševske sposobnosti. 


Nasilje partnerja je doživela skoraj tretjina žensk

Mit o tem, da lahko že na prvi pogled prepoznamo povzročitelja ali žrtev nasilja ne drži, saj se nasilje dogaja v vseh družbenih slojih. Za nasilje je vedno odgovoren tisti, ki ga izvaja. 

Nasilje intimnega partnerja je doživela skoraj tretjina žensk, ki so bile kadar koli v partnerskem razmerju. Takšno nasilje se po navadi začne s psihološkim in nadaljuje z drugimi oblikami nasilja. Skoraj vse žrtve so namreč poročale o izkušnjah s to vrsto nasilja v partnerskih odnosih.

Druge oblike nasilja (grožnje, fizično in spolno nasilje) so manj pogoste, vendar imajo resne posledice. Skoraj 7 % žensk, ki so doživele partnersko nasilje, je namreč poročalo o fizičnih poškodbah ali psiholoških posledicah, škodljivih zdravju.


nasilje partnerja

(VIR: Statistični urad RS)


Nasilje pa ženske doživljajo tudi izven doma. Po podatkih SURS-a je nasilje zunaj partnerskega odnosa doživelo 16 % žensk. Izmed 118.300 žensk, ki so od svojega 15. leta starosti doživele nasilje zunaj partnerskega odnosa, jih je bilo žrtev nasilja v zadnjem letu 7.400, v zadnjih petih letih pa 25.900. Posilstvo zunaj partnerskega odnosa je doživelo nekaj več kot 11.000 žensk v starostni skupini 18?74 let. O telesnih poškodbah zaradi nasilja zunaj partnerskega odnosa je poročalo 4 % žrtev. Približno 2 % žrtev nasilja zunaj partnerskega odnosa se je zaradi nasilja balo za svoje življenje.


Če doma niste varne, niste same: Poiščite pomoč!

Na voljo so vam različne oblike pomoči v obliki telefonskega ali individualnega svetovanja in skupin za samopomoč. Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja nudi pomoč, podporo in svetovanje ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje v družinskih in partnerskih odnosih. Telefon: 080 11 55 – svetovanje na brezplačni, anonimni in zaupni telefonski številki je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Pomoč lahko poiščete tudi pri svojem izbranem osebnem zdravniku in v zdravstvenih ustanovah. Pomoč prav tako nudijo varne hiše, nevladne organizacije in vladne institucije. Seznam nekaterih najdete tukaj >>


Nasilje v družini

Veliko je nasilja tudi za štirimi stenami, kjer bi vsakdo pričakoval, da bomo varni. Po podatkih policije je bilo v 2021 umorjenih 6 žensk, povzročitelj je bil v vseh primerih član družine.


Statistični podatki o nasilju v družini:

- Nasilje v družini je od svojega 15. leta starosti doživelo 110.200 žensk, starih 18?74 let.


nasilje v družini

(VIR: Statistični urad RS)


- Delež fizičnega ali spolnega nasilja nad ženskami v družini (15 %) je nekoliko večji od deleža žensk, ki doživljajo istovrstno partnersko nasilje (13 %). To pomeni, da nasilje v družini izvajajo tudi drugi člani družine oz. drugi sorodniki, ki živijo z žrtvijo v istem gospodinjstvu.

- Ženske v Ljubljani in Mariboru pogosteje (v 20 %) poročajo o nasilju v družini kot ženske na redkeje naseljenih območjih (okoli 14 %).


PREBERITE TUDI: Vsaka peta deklica je žrtev spolne zlorabe


Nasilje nad otroki 

Nasilje so deležni tudi otroci, s strani staršev in tudi s strani drugih družinskih članov. V otroštvu je bila žrtev nasilja svojih staršev skoraj vsaka tretja ženska. Pri tem so razlike v vrsti nasilja, ki ga starši izvajajo nad svojimi otroki: matere večkrat (20 %) povzročajo verbalno nasilje (v primerjavi z očeti, ki so to nasilje izvajali v 18 %), pri fizičnem nasilju pa je bilo med povzročitelji več očetov (9 %) kot mater (8 %).

Skoraj 49.000 žensk v starostni skupini 18–74 let je do svojega 15. leta doživelo eno izmed oblik spolnega nasilja. Povzročitelj je bil v 73 % primerov moški, ki so ga poznale, navajajo na SURS. 


Zelo pomembno je, da se družba na pojav nasilja odzove ter ga ne tolerira in minimalizira.


VIR: SURS, Zdaj.net

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...
27
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
5
Miti o zanositvi: Drži ali ne?
Če/ko želimo zanositi, se poslužujemo raznih tehnik, poslušamo vsak nasvet, ki bi pripomogel k temu, da bi hitreje zanos...
4
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
4



Podnebne spremembe vplivajo na spol zarodka
Znanstveniki so odkrili presenetljiv pojav, in sicer da so zarodki moškega spola občutljivi na stresne dejavnike, ki so ...
Huawei P smart 2021 - daleč pred podobnimi...
Dostopna cena, 17-centimetrski zaslon, morda svetloba za večje udobje za oči, funkcija polnjenja SuperCharge za zares hi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?