|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Žrtev spolne zlorabe je vsaka peta deklica in vsak sedmi deček

S. M., 22.9.2022
Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček.

image
Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. (Freepik.com)
/11


Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, je začela z izvajanjem kampanje »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, s katero želi opozoriti na pomen prepoznavanja in nujnost prijave spolnih zlorab ter ozaveščati o nasilju, ki se je v času epidemije povečalo za deset odstotkov. Kampanja je namenjena tudi zbiranju sredstev, ki bodo otrokom omogočila psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč, da lahko okrevajo po travmatični izkušnji.

 

Večina (družinskega) nasilja še vedno ostaja neprijavljena

Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Strokovnjaki opozarjajo, da ta številka predstavlja le vrh ledene gore, saj večina (družinskega) nasilja ostaja neprijavljenega. Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

 

»Spolna zloraba je za otroka pretresljiva izkušnja, ki ga zaznamuje za vse življenje. Strokovnjaki Inštituta Lunina vila smo priča zgodbam otrok, ki nam zarežejo globoko v dušo. V času, ko v javnost pronica vse več zgodb o spolnih zlorabah, je pomembno, da do žrtev ohranimo sočutje in opozorimo na pomen prepoznavanja spolnih zlorab, ki pogosto ostajajo skrite za štirimi stenami,« opozarja Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila, in dodaja: »S kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.« želimo pozornost usmeriti na otroke, ki zaradi spolnih zlorab doživljajo nepredstavljivo, ter starše, svojce, vzgojitelje, učitelje, pravzaprav družbo kot celoto, opremiti z informacijami in opogumiti k posredovanju in prijavi morebitnih spolnih zlorab. V okviru kampanje poteka tudi zbiranje sredstev, s katerimi bomo otrokom omogočili brezplačno psihosocialno pomoč po prestani spolni zlorabi. Zahvaljujemo se vsem, ki bodo s svojim prispevkom pomagali najbolj ranljivim in pripomogli k izpolnjevanju našega poslanstva.«

 

spolna zloraba otroka 

Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi. (FOTO: Lunina vila)


Prijava je prvi in ključni korak za zaustavitev nasilja nad otroki

Spolno zlorabo je pri otrocih težko prepoznati, saj ne obstajajo tipični znaki, ki bi jo lahko dokazovali. Zato je pomembno, da zaupamo svojim občutkom, ki nam pravijo, da je nekaj narobe. Vedenjski znaki, ki so lahko povezani s spolno zlorabo oziroma drugo vrsto nasilja nad otrokom, so lahko:

- nenadne vedenjske težave,

- razvoj različnih strahov,

- samopoškodovanje,

- regresivno vedenje,

- depresija,

- posttravmatska stresna motnja,

- samomorilne misli itd.

 

Otroci o tem ne lažejo 

Če z nami otrok spregovori o spolni zlorabi, je pomembno, da ga slišimo in verjamemo, saj otroci o tem ne lažejo. Raziskave kažejo, da je lažnih prijav le od pet do dvajset odstotkov. Tudi v redkih primerih, ko se izkaže, da zgodba ni natančno takšna, kot je povedal otrok, je v ozadju vedno huda stiska, ki jo je potrebno nasloviti.

 

Ko se nam otrok zaupa, je pomembno, da ostanemo mirni, se otroku zahvalimo za zaupanje in pohvalimo njegov pogum, mu poskusimo zmanjšati občutek krivde, nato pa spolno zlorabo prijavimo in s tem seznanimo tudi otroka, saj le tako ne bomo izgubili njegovega zaupanja. Pomembno je, da nato napotimo otroka in njegovega nezlorabljajočega starša na eno izmed organizacij, ki nudijo pomoč otrokom z izkušnjo nasilja in zlorabe.

 

Anonimna prijava spolnega nasilja nad otroki

Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč.

Če poznate otroka, ki je žrtev nasilja oziroma nasilje doživljate sami, lahko pristojne organe o tem obvestite z oddajo anonimne prijave. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo.

Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

 

KAMPANJA: »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«

Poslanstvo Lunine vile je skrb za otroke, ki so preživeli kakršnokoli obliko zlorabe ali nasilja. V želji, da se poveča zavedanje, da sta varnost in prihodnost otrok odvisna tudi od našega ravnanja, so pripravili kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.«, ki je namenjena ozaveščanju o nasilju v družini. Ambasadorja kampanje sta tudi Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp.

 

 

Otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, lahko pomagate na naslednje načine:

- Nakup medvedka

Z nakupom medvedka omogočite, da se otrok za čas terapevtskega srečanja umakne iz toksičnega okolja, na katerem prejme tudi plišastega medvedka, ki mu lahko zaupa svoje težave.

- SMS sporočilo z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919

Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila, s katerim boste prispevali 5 evrov za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.

- Nakazilo na TRR

Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p.

ID za DDV: 73454311

TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR

Sklic: 00 – LLLLMMDD

- Paypal

S Paypalom lahko donirate na račun info@luninavila.si.


Več informacij o kampanji je dostopnih TUKAJ >>


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
6
Z otrokom na predstavo, razstavo ali v kino
Ogled predstave, filma, razstave z otrokom je odlično priložnost za učenje socialnih veščin, ki jih mora obvladati pri o...
5
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
4



Kreativna vizualizacija za začetnike
Priljubljen avtor Richard Webster v knjigi predstavlja učinkovit sistem vizualizacije za uresničenje vseh vaših sanj, vk...
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?