|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za prehrano doječe mamice

Helena Mlakar, 14.5.2018
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes smernice kažejo drugače. Vseeno pa se lahko držite določenih pravil in preberete nekaj nasvetov, ki smo jih zbrali.

image
Prehrana doječe mamice mora biti pestra. (F. pixabay)
/11


Prehrana doječe mamice naj se ne bi bistveno razlikovala od prehrane ostalih. Nekoč je veljalo, da ne bi smela jesti določene vrste hrane, ker bi zaradi nje dojenček lahko imel težave. Najnovejše raziskave pa kažejo, da temu ni tako. Sveže sadje ne vpliva na materino mleko, ga ne spreminja, zato dojenček po njemu (preko mleka, seveda) naj ne bi imel težav, krčev in bolečin. Ravno nasprotno, strokovnjaki svetujejo, da doječe matere jedo čim več sadja, saj potrebujejo vitamin C.

 

Vse lahko, vendar pazljivo

Enako kot za sveže sadje, trdijo poznavalci za stročnice. Te naj ne bi neugodno vplivale na dojenčka, naj ne bi povzročale napenjanja. Vseeno pa je pametno, da živila, ki so nekoč veljala za »prepovedana« mamice uživajo pazljivo. Če imajo občutek, da dojenčka po določeni hrani napenja, ima težave, opečeno ritko, potem naj s tisto hrano za nekaj časa prekinejo in jo poskusijo uvesti na svoj jedilnik čez kak dober teden. Če bo rezultat spet neugoden, naj jo spet ukinejo.

 

Pijte!

Za uspešno dojenje pa mamica potrebuje veliko količino tekočine. Del jo dobi že s prehrano. Del pa s tekočino. Priporočljiva je navadna pitna voda, nesladkan čaj, razredčen sok. Kava in črni čaj sta dovoljena v majhnih količinah. Kavo lahko nadomestite s pripravkom iz ječmena ali proje.


Če se vam zdi, da imate premalo mleka, potem si lahko pripravite čaj iz janeža, kumine in koromača. Ta pospešuje tvorbo mleka in ugodno vpliva na prebavo. Popijete ga lahko več kozarcev dnevno, naj ne bo sladkan.

 

Pozabite na hujšanje

Med dojenjem velja, da ima mamica uravnoteženo in zdravo prehrano. Več majhnih obrokov dnevno, veliko tekočine. Zadosti počitka in gibanja na svežem zraku. V tem času se je pametno odpovedati tudi shujševalnim dietam. Če boste jedle zdravo in uravnovešeno, pile dovolj tekočine, bodo odvečni kilogrami izpuhteli sami od sebe. Nikar pa ne posegajte preveč po slanih in sladkih prigrizkih ter maščobah.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
5
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
5
VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
4



Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...
Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?