|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naučite otroka varčevati

Helena Mlakar, 26.11.2014
Ali učite svojega otroka varčevati? Ali mu izpolnite vsako željo? Ali ve, da je za nakup stvari, ki si jih želi, potreben čas in denar? Ve, kako težko je denar zaslužiti?

image
Naučite otroka varčevati. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Vse to so vprašanja, ki jih starši otrokom morajo razložiti in pokazati tudi v praksi, da bo otrok kasneje v življenju z denarjem znal pravilno ravnati. Otrokove želje so majhne, a če mu vsako izpolnite, če dobi, kar si zaželi, brez večjega truda, potem od njega ne morete pričakovati, da bo z denarjem znal pravilno ravnati. Zanj ne bo imel vrednosti. Ko si nekaj zaželi, to dobi …


Otroke v današnjem svetu ni lahko učiti, kako naj ravnajo z denarjem, glede na gospodarsko situacijo, se večkrat odrasli vprašamo, kaj je sploh prav. A vsekakor je prav, da poskušamo svoje otroke vzgojiti v poštene in varčne ljudi, ki se bodo znali dobro spopadati s finančnimi težavami, če jih bodo kdaj imeli. Četudi se zdi nepomembno, pa je tudi to, kakšen odnos imajo do denarja v otroštvu, lahko zelo odločilno, kakšno finančno stanje bodo imeli, ko odrastejo.


Že s tem, ko otrok gleda svoje starše, se nauči zelo veliko. Če sami dobro razpolagate s financami, če vestno vodite račune, varčujete, se vsega tega otrok uči od vas. Najpomembnejše ogledalo v otrokovem odraščanju so prav njegovi starši.


Na podoben način, kot varčujete sami, naučite varčevati tudi otroka. Vedno, kadar kupite kakšno stvar zase, za družino, za stanovanje, otroku razložite, da ste morali odšteti določeno vsoto denarja,. Otrok naj spozna, da je vsako materialno stvar potrebno kupiti, da njegova nova soba, novi čevlji ali igrača niso bili podarjeni, da ste morali odšteti denar, ki ste ga privarčevali.


Ko otrok izrazi željo po določeni stvari, igrači, se z njim o tem pogovorite, če je ta želja velika in dosegljiva, potem je lahko to odlična šola za učenje o denarju in varčevanju. Otrok naj ima šparovček, tega lahko naredita tudi sama in vedno, kadar bo dobil kak evro, naj ga vrže vanj. Da bo denar, ki je v šparovčku res namenjen določeni želji, lahko nanj to tudi napišete. Na primer: za novo kolo, za nove smuči, za nov paket kock in podobno.


Otrok se bo na tak način naučil, da je potrebno kar nekaj časa, preden lahko izpolni svojo željo, da je potreben trud, delo, potrpežljivost in da nobena stvar ni zastonj.


Tudi, ko se boste z otrokom odpravili v trgovino in si bo ta zaželel določene sladkarije, je lahko to odlično izhodišče za pogovor. razložite mu, da mu lahko kupite sladkarijo, vendar boste morali zanjo odšteti določeno vsoto denarja, lahko pa ta denar namenite raje za željo, ki je zapisana na šparovčku. Tako bo otrok kmalu uvidel, da ne more dobiti vsega, da se mora določeni stvari odreči, če si želi neko drugo.


Skozi igro in skozi pogovor je dovolj možnosti, da otroku razložite pomen denarja, varčevanja in kupovanja. Naučite ga, da bo z denarjem znal ravnati preudarno.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako finančno pomagati sorodnikom in prija...
V resnici se na koncu, tudi ko gre za denar, vedno ustavimo pri zaupanju. Lahko temu družinskemu članu ali prijatelju za...
3
Preberi dvakrat, preden se odzoveš!
Oglasi za delo so lahko nevarni. Tudi pri nas se namreč pojavljajo ponudbe za delo, ki kažejo na poskus trgovine z ljudm...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?