|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 29.2.2024
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.

image
Prvi znaki nosečnosti niso vedno očitni. (Freepik.com)
/11


Nekatere ženske »vedo«, da so noseče od trenutka, ko je bil otrok spočet. Spet druge potrebujejo številne znake, številne pozitivne teste nosečnosti, da so nazadnje v to res prepričane. V tem članku so predstavljeni najbolj tipični znaki nosečnosti. Ne pozabite, da je vsaka ženska nekaj posebnega. Lahko, da boste občutili vse te znake, ali pa le redke izmed njih.


1. Občutljive, zatečene prsi

En izmed prvih znakov nosečnosti so občutljive, zatečene, vnete prsi in bradavice. Vzrok za to je povečana raven hormonov. Občutljivost je lahko podobna obdobju preden dobite menstruacijo. Občutek neugodja bi se moral po tretjem trimesečju močno zmanjšati, saj se telo navadi na hormonske spremembe. Možno je tudi, da se bo področje, ki obkroža vaše bradavice, povečalo in potemnilo. Na ta način naj bi dojenček pri dojenju lažje našel bradavico.


2. Utrujenost

Zelo pogost simptom v prvih 8-10 tednih je preutrujenost. Povišana raven progesterona in stres, ki ga nosečnost prinese telesu, v vas povzročita občutek utrujenosti. V drugem trimesečju bi morali imeti več energije, žal pa se občutek utrujenosti v tretjem trimesečju običajno vrne.


3. Rahla krvavitev

Nekatere ženske lahko 8-12 dni po zanositvi rahlo krvavijo. Izcedek je običajno komaj opazen, lisast, rožnate barve in ne rdeč kot običajno. Zgodnjo nosečnost pogosto spremljajo tudi krči.


4. Slabost, bruhanje

Večina žensk jutranje slabosti občuti šele mesec dni po zanositvi. Le redke izjeme se tej nadlogi izognejo v celoti. Vseeno nekaterim ženskam želodec prične nagajati že nekoliko prej. »Jutranja« slabost pa, žal, ni omejena samo na jutra. Pojavlja se lahko tudi čez dan ali ponoči. Večino žensk slabost mine na začetku drugega trimesečja, večino ostalih pa kakšen mesec dni po tem.


5. Povečana občutljivost za vonje

Nič nenavadnega ni, če vam vonji, ki so bili pred zanositvijo v vašem življenju nekaj povsem običajnega, začnejo biti vse kaj druga kot prijetni.


6. Neješčost

Kljub temu da številne ženske v času nosečnost spremlja povečan apetit, je še bolj pogosto, da jim hrana ne tekne. Pogosto se tako kot z vonji, lahko zgodi tudi z jedmi, ki ste jih imeli pred zanositvijo najraje. Tovrstni občutki so lahko začasne narave, ali pa trajajo skozi vso nosečnost.


7. Pogosto odvajanje vode

Ko vaša menstruacija zamuja teden do dva, se vam lahko zgodi, da boste pogosteje odvajali vodo. Vzrok za to je povečana količina krvi in drugih tekočin v telesu. Posledično ledvice predelajo več tekočine, ki konča v vašem mehurju. Dlje časa kot traja nosečnost, hujši je lahko ta občutek, saj rastoč plod vse bolj pritiska na vaš mehur.


8. Povišana telesna (bazalna) temperatura

Če vaša bazalna temperatura ostane povišana tudi po koncu menstruacije in se ne zniža na nivo pred ovulacijo, je verjetnost, da ste noseči zelo visoka. Če spremljate svojo bazalno temperaturo, ste verjetno noseči, če je ta ostala zvišana 18 dni zapored.


9. Odsotnost menstruacije

Če imate sicer redno menstruacijo, boste verjetno opravili test nosečnosti še preden bo prišlo do zgornji znakov. V primeru neredne menstruacije pa bodo zgornji znaki verjetno prej deležni vaše pozornosti.


10. Pozitiven test za ugotavljanje nosečnosti

Urinski testi nosečnosti so lahko natančni že med 10. in 14. dnem po oploditvi. Ne pozabite, da ti testi niso 100 % zanesljivi. Če imate še vedno občutek, da ste noseči, test ponovite. Pri pozitivnem rezultatu pa se dogovorite s svojim ginekologom.


Pa veliko sreče!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
15
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
11
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...