|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Testiranje otrok na koronavirus: Kako poteka odvzem brisa?

Simona Korenčan, dr. med., 7.10.2020
V katerih primerih mora otrok na testiranje na okužbo z novim koronavirusom? Kako poteka odvzem brisa pri otroku? Je postopek boleč? Gre lahko namesto otroka na testiranje eden od staršev?

image
Otroku razložimo, kako bo potekal odvzem brisa in kaj lahko pričakuje. (FOTO: Arhiv)
/11


Prvi korak ob pojavu kakršnih koli težav pri otroku: Telefonski posvet s pediatrom 

V času COVID-19 je postopek pregleda pri zdravniku oziroma pediatru za vse nekoliko drugačen, tudi za otroke. Ko naš malček zboli in potrebujemo pregled pri pediatru, se na pregled potrebno vedno predhodno najaviti. V kolikor potrebujemo zdravstveno pomoč v nočnem času, ko naš lečeči pediater ali nadomestni pediater ne delata več, se moramo pred prihodom do splošne nujne medicinske pomoči prav tako telefonsko najaviti. Povprašali nas bodo o simptomih otroka in svojcev.


V katerih primerih bodo otroka testirali za novi koronavirus?

Infektologi, pediatri in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so nedolgo tega uskladili smernice za testiranje otrok. Otrok, ki hodi v vrtec ali v prvo triado osnovne šole, in ima samo znake nahoda brez vročine – torej zamašen nos, izcedek iz nosu, kihanje, bolečine v žrelu – ali pa bruha in ima drisko brez vročine, po novem ne potrebuje brisa.

V primeru, da ima otrok še vročino ali pa ste bili v stiku z nekom, ki ima COVID-19 pa bodo zdravniki opravili bris. Tako bris kot pregled bodo zdravniki opravili v zaščitni opremi.

 

PREBERITE TUDI: Novost pri testiranju otrok na koronavirus


Bris se po navadi jemlje iz nosu

Otroci so pogosto asimptomatski nosilci COVID-19, virus je namreč prisoten v brisu nosu tudi pri otrocih z malo ali brez simptomov. Pomembno pa je, da vemo, če je otrok okužen, saj lahko okuži ostale. 

Bris se po navadi opravi čez nos, saj je količina virusa v nosu okuženega večja kot v njegovem žrelu. S konico posebne paličice za jemanje brisa gremo pet centimetrov globoko v eno od nosnic, ga nekajkrat zavrtimo v nosnem prostoru in nato paličico izvlečemo ven. To je t. i. bris sluznice nosno-žrelnega prostora. Izvid dobite v 24 do 48 urah.

 

testiranje na covid 19

Virus je prisoten v brisu nosu tudi pri otrocih z malo ali brez simptomov. (FOTO: Manchester Evening News)


Odvzem brisa je neprijeten, ni pa boleč

Večino staršev skrbi, kako bo otrok bris prenesel. Sam odvzem brisa ni boleč, je pa nekoliko neprijeten, zato je pomembno, da otroka že doma pripravimo nanj. Dobro je, da mu razložimo, kako bo potopek potekal in kaj lahko pričakuje. Če je otrok manjši, se lahko doma igramo zdravnike in prikažemo primer jemanja brisa na njegovi najljubši igrači.

Ko smo pri zdravniku je najlažje, če starši držimo otroka v naročju in ga primemo z roko čez čelo, zato, da ima glavo pri miru. Lahko ga zamotite z igračo ali pesmicami. Pomembno je namreč, da se bris primerno opravi, saj lahko v nasprotnem primeru dobimo lažno negativne rezultate.

Redki stranski učinki opravljenega brisa so lahko: krvavenje iz nosu, neprijeten občutek v nosu ali ušesu, kratkotrajen glavobol in izcedek iz nosu. Ti trajajo nekaj ur, največ en dan.


Če je negativen starš, še ne pomeni, da je negativen tudi otrok

Pogost starši sprašujejo, če lahko sami opravijo bris namesto otroka. Bris seveda lahko opravite vendar, če ste vi negativni, še ne pomeni, da je tudi otrok, kljub temu da živite v istem gospodinjstvu. Poleg tega se lahko otrok že naslednji dan okuži v vrtcu, vi pa ste prepričani, da okužbe nima, saj ste sami negativni.

 

POGLEJTE TUDI: Covid-19 in otroci - pojasnilo pediatrinje (VIDEO)


Otrok naj ostane nekaj dni doma

Čeprav v primeru blagih znakov okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu, testiranje mlajših otrok ni potrebno, mora vrtčevski otrok oziroma šolar prve triade osnovnih šol ostati doma tri dni, tudi če nima povišane telesne temperature ali driske. Testiranje na okužbo z novim koronovirusom v takšnih primerih ni potrebno, prav tako majhnega otroka ne bodo pošiljali na testiranje, če bo imel samo prebavne težave.

 


 

Simona Korenčan, dr. med. je zdravnica in mama. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Odzivi na tečaje so bili odlični, saj so udeleženci dobili toliko znanja, da v kritičnem trenutku ne bi otrpnili ali še slabše - pogledali stran. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. Izven službe je njena strast prehrana in ima tudi licenco za športno prehrano, licencirano s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
20
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
10
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
7
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
6



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?