|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novo zdravilo za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje žensk v menopavzi

Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva, 24.1.2010
Novo zdravilo je sestavljeno in naravnega estrogena in novega progestagena drospirenona, ki učinkovito in hitro blažita menopavzne simptome. Je varno in ženske ga dobro prenašajo.

image
/11


Narodna galerija v Ljubljani je 25. novembra 2005 gostila predstavitveno posvetovanje o novem zdravilu za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje žensk v menopavzi z antimineralokortikoidnim delovanjem.


Predstavitev nove možnosti za lajšanje tegob menopavze in preprečevanje kratko, srednje in dolgoročnih posledic tretjega življenjskega obdobja ženske je potekala ob dobro obiskani udeležbi ginekologov in porodničarjev. Predsedstvo pod vodstvom mag. Damira Franića je gostilo tri pomembne strokovnjake s področja menopavze: prof. dr. Marjetko Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta v Ljubljani, prof. dr. Alexandra Teichmanna s klinike Aschafenburg v Nemčiji in prof. dr. Marca Gambacciania z Univerzitetne bolnišnice Pisa v Italiji. Omenjeni strokovnjaki so predstavili doktrinarni pogled in priporočila za zdravljenje z nadomestno hormonsko terapijo ter osvetlili pomen in mesto novega kombiniranega nizkodoznega zdravila, ki vsebuje 1 mg 17 beta estradiola in 2 mg drospirenona-progesterona z antagonističnim delovanjem na aldosteronski receptor.


Marjetka Uršič Vrščaj je govorila o individualnem zdravljenje ženske po menopavzi z odkrito primerjavo o možnih alternativah hormonom za zdravljenje. Četudi je obdobje menopavze naravno obdobje, je neumestno, da se razvijejo bolezni in težave, ki jih z dodajanjem hormonov uspešno preprečimo. Kar 75 odstotkov žensk ima menopavzne simptome ob nastopu mene, četrtina jih navaja tudi po petih letih od zadnje menstruacije. Pri vsakdanjem delu se srečujemo z dolgoročnimi posledicami nepravilno načrtovanih raziskav, kot je znana Women Health Initiative Study (WHI), ki je s sporočili v dnevnem časopisju in poljudnih revijah ter ostalih medijih zasejala med ženske občutek krivde in strahu. Zadnja strokovna priporočila, ki so bila sprejeta pri International Menopause Society, European Menopause and Andropause Society, British Menopause Society in Slovenskem menopavznem društvu, so: individualen pristop, izbira optimalnega pričetka zdravljenja - takoj po menopavzi, uporaba najnižjega še učinkovitega odmerka, ki se s trajanjem zdravljenja lahko zmanjšuje, ultranizki odmerki pri starejših ženskah, izbira najprimernejšega progestagena, po začetnem obdobju dveh let ponovno odločanje, ali je potrebno z zdravljenjem nadaljevati ali ne.


Vročinski oblivi, znojenje, nespečnost in palpitacije, depresija, utrujenost in zmanjšan libido izzvenijo ob dodajanju hormona. Drugih možnosti ni, fitoestrogeni niso učinkoviti, povzročajo blago hiperplazijo endometrija, Novo zdravilo za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje žensk v menopavzi Darija Strah Narodna galerija v Ljubljani je 25. novembra 2005 gostila predstavitveno posvetovanje o novem zdravilu za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje žensk v menopavzi z antimineralokortikoidnim delovanjem.


Vpliv na rak dojke ni raziskan, saj RPK-študij ni. Urogenitalno atrofijo, bolečine pri spolnem občevanju, pogosto uriniranje in siljenje na vodo zdravimo dolgotrajno z vaginalnimi hormonskimi pripravki. Tudi tukaj ni drugih možnosti. Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) je tudi prvi preventivni ukrep za zmanjšanje tveganja za razvoj osteoporoze. Nujno je tudi hormonsko zdravljenje iatrogene ali prezgodnje menopavze, za katero prav tako ni drugih možnosti. Kažejo se možnosti za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, Alzheimerjeve bolezni in kolorektalnega karcinoma. Ob pojavu absolutnih kontraindikacij ne uvajamo hormonov, previdni moramo biti tudi pri bolnicah z izrazito previsoko telesno težo, starejših ženskah, ob dokazanem večjem tveganju za arterijsko tromboembolično bolezen in pri bolnicah z Alzheimerjevo boleznijo.

Prof. Teichmann nam je večplastno osvetlil problem pojava raka dojke. Prehrana s sadjem in zelenjavo nima dokazanega preventivnega učinka. Oralna kontracepcijska sredstva zmanjšujejo tveganje za nastanek karcinoma jajčnikov, endometrija, kolona, horiokarcinoma in ne zvišujejo tveganja za razvoj raka dojke. Nadomestno kombinirano hormonsko zdravljenje prav tako znižuje pojav karcinoma endometrija, jajčnikov. Po petih letih jemanja je tveganje za rak dojke malo višje, vendar je tudi po 10 letih jemanja večje le za 0,7 odstotka. Zaradi rednega sledenja je dokazano, da je smrtni izid raka dojke manjši kar za 20 odstotkov. RR za vensko tromboembolijo znaša 2,1, manjši je za osteoporotične zlome, 0,76. Študija WHI je s podrobno razčlenitvijo po starosti dokazala tudi, da med ženskami, starimi med 50 in 59 let, obstaja le tveganje za razvoj globoke venske tromboze in pljučne embolije.


Prof. Marco Gambacciani nam je predstavil nove oblike nadomestne hormonske terapije. Večinoma se zdravila razlikujejo glede na dodani progestagen, zato so si različna v metaboličnem in žilnem učinku ter stranskih učinkih, podobna pa pri vplivu tako na endometrij kot kostno premeno. Vedno moramo upoštevati zgodnji začetek zdravljenja, individualni pristop in postopno prilagajanje odmerka zdravila. Novo zdravilo za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje z antimineralokortikoidnim delovanjem je sestavljeno iz 1 mg 17 beta estradiola in 2 mg drospirenona. Je kombinirano nizkodozno zdravilo. Drospirenon, novi progestagen, je izpeljanka spironolaktona. Je antagonist mineralokortikoidnega receptorja za aldosteron in v količini 2 mg ima antialdosteronsko aktivnost, enakovredno 16 mg spironolaktona. Zato pravimo, da ima zdravilo PARA-efekt: progestogen z antagonizmom za aldosteronski receptor. Estrogeni v jetrih spodbujajo sintezo angiotenzinogena, ki spodbuja aktivnost aldosterona, ki vpliva na kopičenje natrija, zadrževanje vode, višanje krvnega tlaka, občutek napetosti, povečanja telesne teže in zatekanja, poveča se simpatična aktivnost, parasimpatična inhibicija, vpliv na žile in miokardij. Progesteron, spironolakton in drospirenon delujejo antagonistično. V pomenopavzi je izločanje progesterona premajhno, zato dodani drospirenon pomembno izboljša počutje s svojo antialdosteronsko aktivnostjo. Večina bolnic, ki so prenehale z zdravljenjem z drugimi vrstami zdravil z dodanim drugačnim progestagenom, je navedla, da sta razloga za prekinitev občutljivost prsi in povečanje telesne teže. Učinke novega zdravila delimo na progesteronske, antimineralokortikoidne in antiandrogene. Z vezavo na aldosteronski receptor ima zdravilo progestagenski učinek in ne zadržuje natrija in vode, zato zmanjšuje občutljivost prsi, občutek zatekanja, uravnava telesno težo. Z inaktivacijo androgenskih receptorjev zmanjšuje akne in seborejo. Progesteronsko ugodno učinkuje na endometrij. V doslej znanih raziskavah je prišlo do endometrijske hiperplazije le pri eni preiskovanki. Kar 88 odstotkov žensk je bilo amenoroičnih po enem letu jemanja, spottinge in blage krvavitve so opazili po začetnem zdravljenju le v prvih dveh mesecih. Močan vpliv na zmanjšanje znojenja se pojavi že v 4. tednu, ko le še 15 odstotkov žensk toži o vazomotornih težavah, po štirih mesecih pa je takih bolnic le še 5 odstotkov. Visok odstotek žensk je v vprašalniku o kakovosti življenja odgovorilo, da jim je terapija izboljšala vsakdan. Vpliv na preprečevanje osteoporoze z 1 mg mikroniziranega naravnega estradiola je dokazan z merjenjem MKG in zmanjšanja kazalcev kostne premene, ki dokazujejo preventivni vpliv. Drospirenon zmanjšuje skupen in LDL-holesterol in ima ugoden vpliv na obtočila. Stranskih učinkov je manj, najpogostejši so bili bolečine v dojkah, glavobol in metroragija.


Strnemo lahko, da je novo zdravilo sestavljeno in naravnega estrogena in novega progestagena drospirenona, ki učinkovito in hitro blažita menopavzne simptome. Je varno in ženske ga dobro prenašajo, stopnja stranskih učinkov je primerljiva z ostalimi zdravili za nadomestno hormonsko zdravljenje, ki so se uporabljala doslej. Učinkovito preprečuje pomenopavzalno osteoporozo, odlično uravnava amenorejo pri večini žensk in ščiti endometrij. Ugodno vpliva na ohranjanje telesne teže s preprečevanjem zadrževanja vode in natrija, zato ga ženske dobro prenašajo. Zaradi svojstvenega delovanja predstavlja inovativno zdravilo, ki ga bodo ženske verjetno zelo dobro prenašale, z njim bodo izboljšale slabo počutje in preprečile bolezni, povezane z nastopom menopavze in usihanjem lastnih spolnih hormonov.


Predstavitveni simpozij smo obogatili z ogledom razstave Almanach in slikarstvo druge polovice 17. stoletja na Kranjskem, flamskega slikarja, ki je deloval v naših krajih. Kulinarično so nas razvajali francoski kuharji restavracije Chez Eric, za dobro voljo in obilo smeha je poskrbela Nataša Tič Ralijan kot Ana Liza. Skozi okno smo ves čas opazovali naletavanje prvega snega. Predstavitveni simpozij je potekal pod pokroviteljstvom farmacevtske družbe Schering AG Berlin, podružnica za Slovenijo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
136
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
6
Četrtek je dan za seks
Strokovnjaki iz revije The Sun so našli idealen čas in dan za vse, tudi za strasten seks.
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5



Progestagenska tabletka po porodu in med d...
Odlična zaščita takoj po porodu in med dojenjem
3D/4D ultrazvočni pregled obraza
Kaj lahko vidimo s 3D/4D ultrazvočnim pregledom obraza pri plodu?




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?