|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Endometrioza: vzrok je pogosto preveč ogljikovih hidratov

Helena Primic, 7.11.2023
Endometrioza, ki jo spremljajo močne bolečine, prizadene kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem obdobju. In številke so iz leta v leto višje. Pogost vzrok zanjo naj bi bile prevelike količine ogljikovih hidratov na jedilniku.

image
Ogljikove hidrate uživajte le za zajtrk! (Freepik.com)
/11


Kar 20 do 50 odstotkov vseh žensk, ki imajo težave z neplodnostjo, ima diagnosticirano endometriozo.

Ta pojav, pri katerem se področje zunaj maternice začne vesti kot maternična sluznica, ki se zadebeli, odlušči in zakrvavi, zaradi česar nastajajo zarastline, izrastki, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo zelo močne bolečine, sicer prizadene kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem odobju. In številke so iz leta v leto višje.


Znanost kljub dobrem poznavanju bolezni še ne pozna natančnega vzroka, zdravljenja pa se lahko lotite tudi s pomočjo naturopatije.

Kako naturopatija gleda na endometriozo in kakšno zdravljenje svetuje, smo vprašali Eriko Brajnik iz naturopatskega centra Saeka.


Deficit urogenitalnega predela

"V naturopatiji ne govorimo o endometriozi, temveč o deficitu urogenitalnega predela, ki je povezan s hormonskim neravnovesjem. To je lahko vzrok za amenorejo, neredno menstruacijo, PMS, težave z zanositvijo in, seveda, tudi za endometriozo," je pojasnila Brajnikova.

Predsednico Združenja naturopatov Slovenije smo vprašali, zakaj največkrat pride do hormonskega neravnovesja in deficita urogenitalnega predela.  

"Tovrsten deficit je zelo direktno odvisen od prehrane, ki jo uživa ženska. Če uživamo preveč ogljikovih hidratov (OH), ti sprožajo inzulinska nihanja v telesu, ki motijo žleze in proizvodnjo hormonov. Pri endometriozi in drugih simptomih hormonskega neravnovesja je zato smiselno omejiti vnos OH le na zajtrk," svetuje Brajnikova. 


Veliko beljakovin ter stran od sladkega in OH

Če torej želimo svoje hormone spraviti nazaj v zdravo ravnovesje, je prava dieta zelo pomembna. Brajnikova priporoča, da uživate veliko beljakovin. Na primer dve jajci na dan, meso in ribe ter predvsem ogromne količine zelenjave in stročnic.

Na seznamu nezaželenih živil je tudi sadje, saj je sladko in prav tako vpliva na inzulinska nihanja. Iz istega razloga sogovornica ženskam s hormonskimi težavami in endometriozo močno odsvetuje sladke pijače ter priporoča, da raje izberejo vino kot sok ali pivo namesto radlerja.


PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico!


Samomasaža na predelu stopala

Kaj pa telovadba? "Seveda tudi redna telesna aktivnost ureja hormone, zato je vsekakor smiselna. Toda pri endometriozi in hormonskih težavah ni ključna, kar pa lahko trdimo za prehrano in pijačo," odgovarja Brajnikova.

Pri pojavu endometrioze in podpori hormonskemu ravnovesju si lahko ženska pomaga tudi s samomasažo na predelu stopala, ki prekrvavi in požene vitalno energijo po predelu križa in maternice.

"S samomasažo posredno aktiviramo tudi voljo do zdravja in proces samozdravljenja. Ljudje imamo namreč to moč, da prevzamemo odgovornost za svoje zdravje v svoje roke, da lahko upravljamo svoje telo in ne le nemočno opazujemo," je spodbudna sogovornica.


Kakšna je pravilna samomasaža na predelu stopala, ki lahko pomaga pri deficitu urogenitalnega predela, preverite v videu spodaj:



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
5
Vazektomija ni nepovratni proces
Čeprav je včasih veljalo, da je vazektomija nepovratna metoda kontracepcije oziroma moške sterilizacije, to danes več ne...
4
Kako sploh pride otrok na svet?
Že od osnovne šole vam je najbrž precej jasno, kako se naredi otroka. Pa vendar, vprašajmo se, kdaj se proces v resnici ...
3
Plodnost v letih in številkah
Ženska, mlajša od 35 let, v poprečju potrebuje le 3,8 jajčeca, da ustvari zdrav zarodek. Ženska v starostni dobi od 35 d...
3



Po spontanem splavu ni treba odlagati zano...
Najnovejše raziskave razkrivajo, da po spontanem splavu ni potrebno tri mesece odlagati s ponovno zanositvijo. Ravno zan...
Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?