|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novorojenček: naj gre starejši sorojenec v vrtec?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.8.2023
Mame se ob prihodu novega družinskega člana večkrat sprašujemo, ali naj med našim materinskim dopustom starejši sorojenec še naprej hodi v vrtec ali naj ostane doma z nami.

image
Kljub temu da so novorojenčki bolj dovzetni za okužbe, ni nujno, da se bodo vedno nalezli. Precej je odvisno od otrokovega in dojenčkovega imunskega sistema. (Freepik.com)
/11


V pričakovanju novega družinskega člana, se mamice večkrat sprašujemo ali naj po rojstvu dojenčka starejši sorojenec nadaljuje z vrtcem ali ga obdržimo doma.

Ob prihodu se družinska dinamika spremeni, naenkrat imamo dva bitja, ki zahtevata našo pozornost. Pri starejšemu se lahko razvije ljubosumje, saj je mlajši bolj odvisen in bolj nebogljen, hkrati pa lahko iz vrtca starejši prinese različne viroze, respiratorne viruse in vnetja oči, ki jih novorojenček težje preboleva. Kako se torej odločiti?


"Bolje oba zdrava, kot oba bolna"

Nekatere mamice zagovarjajo dejstvo, da je bolje, da je starejši otrok doma, saj lažje funcionirajo z dvema zdravima otrokoma, kot pa z enim bolnim in enim zdravim in potem obema bolnima in spet z drugim zdravim.

Otroci, ki obiskujejo vrtec, so stalen stik z okužbami. Sploh v jesenskem in zimskem obdobju, ko so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih novorojenčki še posebej težko prebolijo - kot na primer bronhiolitis.

Vendar moramo vedeti, da kljub temu da so novorojenčki bolj dovzetni za okužbe, ni nujno, da se bodo vedno nalezli. Precej je odvisno od otrokovega in dojenčkovega imunskega sistema.


PREBERITE TUDI: Bronhiolitis pri dojenčkih


Poleg tega pa starejši sorojenci niso edini vir okužb. Veliko jih domov prinesemo tudi starši - očka iz službe, mamica iz trgovine, itd.

Pediatri sicer večkrat priporočajo, da če je le mogoče, naj starejši otrok ostane doma do dojenčkovega šestega meseca, saj s tem zmanjšamo možnost okužbe novorojenčka. Vendar starši vemo, da je to v praksi večkrat nemogoče, saj vrtec ne bo kar čakal šest mesecev.


Ljubosumje in stiska starejšega otroka

Starejši bratec ali sestrica se mora na novo družinsko situacijo prilagoditi. Lahko, da bo v vrtec želel sam, saj bo ugotovil, da se ob igranju s sovrstniki bolj zabava, kot doma z dojenčkom, ki samo spi.

Po drugi strani, pa morda v vrtec ne bo želel, saj mama ostaja doma z "novim dojenčkom" in se počuti zapostavljenega.

Definitivno bomo starejšega otroka na bolj prijazen način vpeljali v novo družinsko situacijo, če bo vsaj malo časa ostal z nami doma, vendar to ni vedno mogoče.


PREBERITE TUDI: Ko otrok noče v vrtec …


Zato morda v začetnih mesecih otroka pojdite v vrtec iskati malo prej, kdaj imejte "prost dan". Predvsem pa si poskušajte dinamiko družinskega življenja organizirati tako, da potem kasneje, popoldne, več časa namenite starejšemu otroku.


Kaj pa mamica?

Ne smemo pozabiti upoštevati tudi vidika mame. Imeti novorojenčka je naporno. Seveda si ne želimo, da se starejši otrok počuti zapostavljenega, zato se včasih mama počuti krivo, ko starejšega otroka pusti v vrtcu.

Vendar, če očka prihaja iz službe domov pozno, stari starši pa ne morejo pomagati, je lahko taka situacija za mamo izjemno naporna. Veliko mamic družinsko življenje raje organizira tako, da gre starejši sorojenec v vrtec in se dopoldne posvetijo novorojenčku, potem pa ga popoldne malo bolj prevzame očka in tako se one lahko osredotočijo na starejšega otroka.


Na koncu vi najbolj poznate svojega otroka, sebe in vašo družinsko dinamiko in na podlagi tega se lahko odločite, ali bo boljše, da gre starejši otrok v vrtec ali ostane doma z vami.


PREBERITE TUDI: Pomen vrtca pri razvoju otroka


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Banini mafini s kvinojo in čokolado
Ti bananini mafini so ne le slastna sladica, temveč jih lahko v zdravi različici - z naravnimi sladili in ekološkimi ses...
7
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
6
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?