|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

»O, Vrba, srečna draga vas domača, …«

Katarina Vinšek, 31.3.2010
Je verz, ki se ga vsi naučimo že v osnovni šoli in ga ne pozabimo nikoli. Zapisal ga je najbolj znani slovenski pesnik dr. France Prešeren, rojen 3. decembra 1800 v vasi Vrba na Gorenjskem, umrl pa je 8. Februarja 1849 v Kranju, kjer je bival zadnja leta svojega življenja in je tam tudi pokopan.

image
/101


Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica (7. kitica), napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije. Rodil se je v kmečki družini, kjer je mati želela, da bi postal duhovnik.

 

Prijeten izlet na Gorenjsko lahko popestrite z ogledom njegove rojstne hiše, ki je spremenjena v muzej in vabi k ogledu vsak dan od torka do nedelje od 10. do 18 ure, razen v ponedeljek. Prešernova rojstna hiša, po domače "pri Ribiču" se bistveno ne razlikuje od drugih starejših stavb v vasi, obdržala pa je največ starih značilnosti. Ko je nastajala v 16. stoletju (kamniti portal v kleti), je bila deloma lesena, zidani so bili le klet, veža in gospodarski prostori. Današnjo podobo je dobila po požaru leta 1856. Neznani kmečki stavbarji so kvalitetno združili prvine različnih stilov: pozne gotike, baroka in kmečkega klasicizma.

 

Hišo so kot muzej slovesno odprli leta 1939. Zasluge za odkup in preureditev ima predvsem Franc Saleški Finžgar in slovenski šolarji. Prostori so opremljeni s predmeti in pohištvom iz 19. stoletja. Od prvotne opreme so ostale klopi v veži in "hiši" ter skrinja iz leta 1837, najdragocenejša pa je zibelka, v kateri so zibali malega Franceta.

 

Leta 1985 je hiša postala bogatejša za knjižno zbirko: prevode Prešernovih pesmi v različne jezike, 84 različnih izdaj Poezij in literaturo o življenju in delu pesnika dr. Franceta Prešerna.

 

Po ogledu hiše se lahko sprehodite po prelepi vasici, se spočijete pod lipo sredi vasi in okrepčate z malico iz vašega nahrbtnika.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


1. Čudovita Slovenija: Gorenjska

 

Mobilne hišice Adriadom, kamp Kažela, Medulin, Hrvaška

NASTANITEV: bivalna površina 24 m²; za 4 odrasle in 2 otroka; 4 ločeni prostori: spalnica - približno 3 x 2,6 m z zakonsko posteljo, otroška soba (3 ležišča - približno 2,5 x 2 m), kopalnica (umivalnik, tuš/wc), kuhinja in jedilni kot, ki se ga lahko razstavi v 2 pomožni ležišči; hiše so klimatizirane.

Preberi več!

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
Ledeno kraljestvo v Portorožu
Skupaj z otroki se boste lahko razgibali med drsanjem na čisto pravem ledu in kepanjem na kepališču, ki bo poln pravega,...
3
Plavajoči mlini na Muri
Sožitje med reko in človekom je na reki Muri prineslo postavitev plavajočih mlinov že v 4. stoletju. Plavajoči mlin pome...
3
V NARAVI: Gremo na Špičasti vrh nad Zadlogom
Če gledamo na Špičasti vrh iz Zadloškega polje, ga zlahka spregledamo. Je neizrazit, poraščen z gozdom in naključni obis...
3



3 pravljični družinski izleti
V članku preverite, kako so videti prekmurske rusalke, kje na Dolenjskem živi povodni mož in kateri mlinar si je na vrat...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?