|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Odlična obporodna skrb

Uredništvo Ringaraja.net, 17.9.2010
Pri Združenju Naravni začetki so pripravili pobudo za odlično obporodno skrb v Sloveniji, ki jo bodo izročili Ministrstvu za zdravje RS. Preberite povzetek Porodne pobude in podprite njihova prizadevanja.

image
/11


Slovenija je država, ki se po nekaterih kazalcih uvršča med države z dobrimi porodnimi rezultati, kljub temu pa se ženske in družine pri nas srečujejo z nekaterimi ključnimi problemi:

  • Uveljavljene porodne prakse niso zadovoljivo usklajene s sodobnimi znanstvenimi izsledki. Nekatere pogosto uveljavljene porodne prakse ne koristijo pri porodih z majhnim tveganjem, nekatere pa celo škodujejo ženskam in/ali otročkom.
  • Ženske in njihovi partnerji niso vedno ustrezno obveščeni o slabostih in prednostih določenih posegov in/ali zdravljenj, negi in postopkih med nosečnostjo, porodom in po njem, ali o možnih izbirah ter o njihovih slabostih in prednostih.
  • Odnos zdravstvenega osebja do ženske v nosečnosti, med porodom ali po njem ter do otroka in družine ne dosega vedno meril kakovosti.
  • Številne ženske in starši niso dovolj seznanjeni s pacientovimi pravicami; zagotavljanje in uresničevanje teh pravic ni dosledno.


Pri Združenju Naravni začetki se zato zavzemajo, da bi bile bodoče mamice - porodnice, očetje in ostali družinski člani deležni, ne le najboljše, temveč odlične obporodne oskrbe. Porodno pobudo za odlično obporodno skrb, ki je utemeljena na dolgoletnem strokovnem delu, proučenih znanstvenih in strokovnih virih in premislekih sestavlja petnajst postavk:


1. Odnos do vsake ženske je spoštljiv. Zagotovljeno je dostojanstvo žensk.

2. V obporodnem obdobju dobivata ženska in družina čustveno, telesno in družbeno podporo.

3. Nosečnici z majhnim tveganjem je zagotovljen fiziološki porod, vsem je zagotovljena ustrezna zdravniška pomoč.

4. V obporodni skrbi se potencialno nevarni postopki, posegi in zdravila uporabljajo le zaradi tehtnih razlogov.

5. Na voljo so različne metode za lajšanje porodnih bolečin in sodobna zdravila proti bolečinam.

6. Uresničen je model obporodne skrbi, ki združuje babiški in zdravniški pristop.

7. V obporodnem obdobju je ženski zagotovljena neprekinjena celostna skrb »ena ženska – ena babica«.

8. V obporodni skrbi usklajeno sodelujejo zdravstveni in drugi strokovnjaki, ustanove, organizacije in združenja.

9. V obporodni skrbi žensko spremljajo drugi po njeni izbiri.

10. V obporodni skrbi se dosledno spoštuje Zakon o pacientovih pravicah.

11. V obporodni skrbi je zagotovljena popolna informirana izbira.

12. Oblikovan je sistem obporodne skrbi z različnimi porodnimi okolji in ustrezno strokovno pomočjo.

13. Posameznice in družine so seznanjene z doktrino porodne pomoči posameznega porodnega okolja.

14. V porodnih okoljih je zagotovljen neprekinjen stik med otrokom in mamo (očetom, pomembnim drugim). V obporodnem obdobju so zagotovljene informacije, podpora in pomoč pri negi in skrbi za otroka.

15. Za oblikovanje in spremljanje sistema obporodne skrbi je ustanovljena posvetovalna skupina; cilj je varna in učinkovita skrb za mamo in otroka.


Celotno Porodno pobudo in Porodno pobudo s pojasnili, kjer so posamezne postavke še razložene, utemeljene ter ponekod ponazorjene s primeri, si lahko preberete na njihovi spletni strani www.mamazofa.org/peticija, kjer se jim lahko tudi pridružite in s svojim glasom podprete njihova prizadevanja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
6
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
4
Lažni ali Braxton-Hicksovi popadki
Braxton-Hicksovi ali lažni popadki pomenijo, da maternica »vadi« za porod. Ti popadki niso znamenje, da bi se porod lahk...
4



Projekt »POLEPŠAJMO PORODNIŠNICO«
photo
Ljubljanska porodnišnica dobiva novo podobo. Na stenah hodnikov po novem visijo fotografije novorojenčkov fotografinje U...
Nov Center za nosečnice v porodnišnici Pos...
V porodnišnici Postojna bodo odslej za zdrave in ogrožene nosečnice skrbeli v sodobno opremljenem Centru za nosečnice, v...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?