|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Odstranjevanje madežev na naravni način

Uredništvo Ringaraja.net, 12.8.2019
V priročniku EKO nasveti za vsak dom smo preverili, kako brez kemije in na povsem naraven način odstraniti celo paleto madežev.

image
Sveže madeže korenja premažite z malo mazavega mila in namakajte.
/11


Trava na kratkih hlačah, jagode na majčki, čokoladni namaz na rokavih, sledi flomastra na blazinah ... ob dojenčkih in otrocih smo starši skoraj vsakodnevno postavljeni pred zelo zahtevne izzive čiščenja madežev.

V priročniku Eko nasveti za vsak dom smo preverili, kako se najpogostejših "družinskih" madežev lotiti na naraven način oziroma brez kakršnekoli kemije.


Posebno opozorilo: Preden se lotite odstranjevanja madežev - ki jih vedno odstranjujte od roba proti sredini, da jih ne razmažete -, vsak odstranjevalec madežev iz previdnosti raje najprej preizkusite na skritem mestu. To velja tudi, če boste madež čistili z vodo! 

 

Borovnice. Če so madeži borovnic na lanenih tkaninah, jih namočite v pinjenec, nato jih izperite najprej s hladno in potem s toplo vodo. Na madeže borovnic na volnenih oblačilih najprej nanesite limonin sok in nato izperite. Svilo obrišite s špiritom.

Čokolada. Čokoladni madež najprej izperite z mlačno milnico, nato nakapajte limonin sok in pustite malo delovati, potem pa temeljito izperite s čisto vodo. Pa ne pozabite, čokolada naj bo čim manjkrat na otrokovem jedilniku.

Črnilo. Na madež črnila nakapajte topel limonin sok. Ko vpije črnilo, pobrišite z vodo ali izperite. Madež črnila pokapajte z mlekom, počakajte, da se posuši, in izperite s hladno vodo. Za občutljive tkanine uporabite milni špirit (dobite ga v lekarni).

Flomastri. Ko otroci začnejo risati s flomastri, so njihovi madeži tako rekoč povsod. Če jih najdete na tkanini, tkanino obrišite z mešanico kisa in špirita (1:1) ali s toplim limoninim sokom, nato izperite s čisto vodo. 

Jagode. Čeprav so slastne, so pogosto prava nadloga, ko jih ne znamo očistiti z oblačil. Da bodo madeži jagod zares izginili, tkanino pred pranjem namočite v vročo mešanico kisa in vode.

Kakav. Kakav pogosto uide mimo ust tako ob zaspanih jutrih kot utrujenih večerih. Bele tkanine polijte z vročo vodo ali jih čez noč namočite v slano vodo. Trdovratni madeži kakava izginejo, če tkanino namočite v nesoljeno vodo, v kateri se je kuhal beli fižol.

 

PREBERITE TUDI: Najboljši način za učenje varčevanja - Izdelajte hranilnik

 

Kari v prahu, kurkuma. Močne rumene madeže kurkume ali karija obrišite z raztopino glicerina in pustite delovati nekaj časa. Nato izperite in operite.

Kemični svinčnik. Madeže kemičnega svinčnika na tkaninah napršimo s sprejem za lase. Ko se blago posuši, madež zdrgnite ali skrtačite z mešanico kisa in vode in blago bo čisto. Črte kemičnega svinčnika lahko poskusite odstraniti tudi z mešanico kisa in alkohola. Pomaga lahko tudi malo vodke, ki jo nakapate na madež - pustite, da se vodka vpije, nato tkanino popivnajte z vlažno krpo in jo seveda operite. Sledove kemičnega svinčnika na usnjeni jakni pogosto odstranimo tako, da jih večkrat posmukamo z navadnim ali krep lepilnim trakom.

Korenje. Madeži korenja ali rdeče paprike ponavadi izginejo že, če jih izperemo in nato posušimo na soncu, da jih pobeli. Sveže madeže korenja lahko obrišemo z malo mazavega mila in nekaj časa namakamo. Po pranju madeži izginejo.

Kri. Madeže krvi takoj sperite s hladno slano vodo. Če tega ne morete storiti, madež navlažite z vodo in jo popivnajte s papirnato brisačo ali papirnatim robčkom. Če imate pri roki visokoodstoten alkohol, lahko madež navlažite z njim, nato pa oblačilo operete. Posušene madeže krvi na oblačilih namočite v slano vodo, nato pa jih operite v milnici in izperite s čisto vodo. Tukaj pa preverite, katera hrana je otrokom nevarna in zaradi nje lahko pride do resnih poškodb oziroma zdravstvenih zapletov!

Lak za nohte. Si je majhna princeska na skrivaj lakirala nohte in polakirala tudi svoja oblačila? Lak za nohte na tekstilu lahko po navadi dobro odstranite s terpentinom. Nato oblačilo temeljito izperite z milnico.

Lepilni trak. Ostanki lepilnega traku na oblačilih odstopijo z likanjem. Pri tem med likalno ploščo in tkanino položite kos pivnika ali papirnato brisačo.

Lepilo. Madeže lepila na tekstilu lahko največkrat odstranite z namakanjem v špiritu, ki ga seveda nato dobro izperite. Ni špirita pri roki? Včasih pomaga tudi namakanje v mešanici kisa in vode. Na trdovratne madeže lepila nanesite aceton (odstranjevalec laka za nohte), vendar pri tem bodite pozorni, ker ni primeren za tkanine iz acetata.

Maščoba. Mastne madeže na prtu takoj potresite z malo pecilnega praška. Po treh do štirih urah dobro skrtačite in prt bo čist. Za trdovratne mastne madeže naredite mešanico pecilnega praška in vode. Oboje kremasto zmešajte, namažite na madež z odsluženo zobno ščetko in pustite, da se posuši. Nato previdno postrgajte in madež bo odstopil. Trdovratne madeže lahko namažete tudi z zobno pasto, ki jo pustite na madežu, da se posuši, nato madež skrtačite. Sveži madeži maščobe bodo izginili tudi, če jih boste potresli s krompirjevim škrobom, ki vpije maščobo. Nato madež dobro skrtačite. Madeža maščobe na pleteninah se lotite z mineralno vodo z mehurčki.

Paradižnik. Sveže paradižnikove madeže obložite z rezinami surovega krompirja, nato tkanino izperite s toplo milnico.

 

PREBERITE TUDI: 10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka

 

Plastelin. Plastelin je zelo težko odstraniti predvsem z volnenih površin. Kolikor gre, ga postrgajte s prsti, ostanke pa previdno obrišite z belim špiritom.

Rdeča pesa. Madeže rdeče pese takoj izperite s hladno vodo, tkanino namakajte v hladni vodi čez noč in potem operite. Lahko pa na vlažen madež nanesete boraks in prelijete z vročo vodo.

Sadje. Sadne madeže na oblačilih in prtih je najbolje takoj izprati z vodo. Ostanke obrišite s kisom ali z limoninim sokom, nato operite kot ponavadi. Madeže breskve ali banane nujno odstranite takoj. Če blago prenese visoke temperature, ga lahko prelijemo z vrelo vodno raztopino kisa. Trdovratne sadne madeže namakajte čez noč v pinjencu z malo limoninega soka. Za svilene tkanine uporabite špirit. Na tej povezavi pa preverite, kako otroka prepričati, da bi jedel zdravo.

Sadni sok. Posušene madeže sadnega soka na prtu ali oblačilih namažite z mešanico soli in vode. Pustite delovati približno petnajst minut in operite kot ponavadi. Madeža se lahko lotite tudi z mešanico salmiaka in vode.

Smola. Smola na oblačilih je res prava smola. Pa vendar je težava rešljiva. Oblačila z madeži smole dajte v vrečko za skrinjo in v zamrzovalni predal. Zamrznjen madež zlahka postrgate ali odstranite s krtačo. Ostanke namočite s špiritom in odstranite s pivnikom. Z volnenih tkanin smolo odstranite z maslom ali mastjo, nato tkanino operite z mlačno vodo in milom.

Špinača. Sveže špinačne madeže natrite s surovim krompirjem. Potem operite kot ponavadi.

Štampiljke. Če je na oblačilu ostala barva štampiljke, madeže natrite z limono in s soljo. Pustite malo delovati in nato izperite.

Trava. Madežev trave se lotite z razredčenim limoninim sokom, nato oblačilo operite kot ponavadi. Proti madežem trave pomaga tudi, če jih obrišete z visokoodstotnim alkoholom. Madeže trave na svetlih kavbojkah lahko namažete z zobno pasto, pustite, da se posuši, in nato operete kot ponavadi.

Vosek. Vosek previdno postrgajte. Še bolje je dati popackano oblačilo najprej v zamrzovalni predal, da vosek bolje odstopi. Ostanke odstranite z likalnikom tako, da na madež položite pivnik ali papirnato brisačo in prelikate. Papir menjujte tako dolgo, dokler ne popivnate vsega voska. Šele nato oblačilo operite.

Žvečilni gumi. Oblačilo s prilepljenim žvečilnim gumijem položite za dve uri v zamrzovalni predal in nato žvečilni gumi preprosto odlepite. Če je prilepljen na preprogo ali oblazinjeno pohištvo, ga odstranite tako, da nanj za deset minut položite vrečko z ledenimi kockami. Nato ga lahko previdno odstranite z nožem.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pismo Eko Vile - Zrak
Na majhni jasi na robu gozda stoji majhna hiša, zbita iz lesa in gline, z majhnimi okni in okrašena s pisanimi rožami. V...
4
Dan za Sončke
26. marec 2012 je pri Naravnih začetkih dan Za Sončke.Na ta dan organiziramo tri različne delavnice: Skrbimo za zdra...
3
Moj prispevek k trajnostni potrošnji
Vsak od nas s svojim načinom življenja prispeva k podnebnim spremembam, toda vsakdo lahko sodeluje tudi pri njihovem zma...
3
Zmanjšajmo uporabo plastičnih vrečk!
3. julija obeležujemo mednarodni dan brez plastičnih vrečk. Slovenci na leto porabimo med 130 in 150 plastičnih vrečk, k...
3



Odstranjevanje madežev na naravni način
V priročniku EKO nasveti za vsak dom smo preverili, kako brez kemije in na povsem naraven način odstraniti celo paleto m...
Neem - zdravilno drevo
To tradicionalno indijsko neem drevo – indijska melija po naše, se ponaša z blagodejnimi učinki na kožo in lase.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?