|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Osebno ime lahko otroku večkrat spremenite

Petra Logar, 11.7.2011
Pri nas imajo starši svobodno odločitev o tem, kako bodo svojega otroka poimenovali. Če to osebno ime ne škodi koristim otroka. Izbrano ime pa ni dokončno, saj ga lahko, če želite, spremenite.

image
/11


Kakšne omejitve glede izbire osebnega imena otroku so pri nas, koliko imen in priimkov ima lahko otrok, kaj se zgodi v primeru, da starši takoj po rojstvu še nimajo izbranega imena za otroka, smo vprašali matičarko Matejo Švetak iz upravne enote Ljubljana.

 

Ali pri nas obstajajo določene omejitve pri izbiri osebnega imena za otroka? Bi starši pri nas lahko poimenovali otroka Facebook ali Like, kot se je to, po poročanju medijev, zgodilo v Izraelu?

Osebno ime državljanu zagotavlja identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva. Pravica do svobodne izbire osebnega imena se sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi. Če pristojni organ ugotovi, da bi izbrano osebno ime škodovalo koristim otroka, starše na to opozori. Ovir za spremembo osebnega imena v neko že obstoječo ime v naši zakonodaji ni.

 

Kakšna je omejitev imen in priimkov pri nas? Koliko imen starši lahko dajo svojemu otroku?

Osebno ime je lahko sestavljeno iz največ dveh besed ali nedeljivih celot za priimek in iz največ dveh besed ali nedeljivih celot za ime.

 

Kaj se zgodi, če starši takoj po rojstvu še nimajo izbranega imena za otroka? Koliko dni imajo časa, da to naredijo?

Osebno ime morajo starši določiti in ga prijaviti kateri koli upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva.

 

Kaj naj naredijo starši, ki dajo otroku ime, pa bi ga radi čez nekaj mesecev preimenovali? Kako lahko to naredijo? Ali lahko to naredijo večkrat?

Mladoletni osebi se lahko spremeni osebno ime na prošnjo zakonitih zastopnikov, ki jo lahko vložijo pri kateri koli upravni enoti. Če se spreminja osebno ime mladoletni osebi, ki je že dopolnila devet let, je potrebno tudi njeno soglasje. Po zaključenem ugotovitvenem postopku upravna enota izda odločbo o spremembi osebnega imena, ki jo vroči obema staršema otroka in postane veljavna z datumom dokončnosti. Sprememba osebnega imena se po dokončnosti odločbe evidentira v matičnem registru, starši pa so dolžni otrokom urediti vse osebne dokumente na novo osebno ime. Upravna taksa za prvo spremembo osebnega imena na podlagi prošnje znaša 50,36 evrov, za vsako naslednjo spremembo pa se taksa podvoji.

 

Preberi še:

Bi poimenovali svojega otroka Facebook?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
Otroška imena: Manj znana pomladna imena
Zbrali smo manj znana otroška imena za dečke in deklice, ki v svojem pomenu nosijo pomlad ter energijo čistosti in noveg...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?