|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otok ljubezni, Ižakovci

Katarina Vinšek, 22.9.2010
Reka Mura se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo in ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali OTOK LJUBEZNI. Otok, ki je po svoji vsebini, lepoti in neokrnjeni naravi znan bližnji in širši okolici.

image
/51


Ižakovci so ravninska vas blizu Murišča, starega rokava Mure, ob cesti Murska Sobota - Jula Marof, s katere se tu odcepi cesta proti Beltincem. Ižakovske njive so zelo visokega kakovostnega razreda. Severno od Ižakovec so našli antično žaro, na Ledinaj pri marofu in Pod osredkom pa ostanke rimske ceste Radgona - Lendava. V srednjem veku je vas spadala pod turniško podžupanijo in je bila last Banffyjev, od leta 1648 pa so gospodovali beltinski grofje. Grofica Marija Zichy je imela ob Muri še danes ohranjeno in z drevesi zasajeno koupanco. Vas je mnogo pretrpela od Turkov in kasneje v vojni vihri od Madžarov.


Danes ima vas Ižakovci okrog 210 gospodinjstev, šteje pa 850 prebivalcev. Večji del so kmečka gospodinjstva (153). Vaščani vsakodnevno odhajajo na delo, večje število v Mursko Soboto ter v druge obmurske kraje.


V okviru Turističnega društva se tu na otoku ljubezni dogajajo različne aktivnosti, ki so zanimive tako za izletnike, turiste in naključne obiskovalce.


Ena od najpomembnejših so tradicionalni »BÜJRAŠKI DNEVI«, ki se organizirajo že od leta 1991 dalje in se odvijajo drugi teden v mesecu avgustu. Izvajajo se v duhu turistično, kulturne, etnološke in zabavne prireditve. Posvečeni so predvsem spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli s to večkrat nemirno reko. Obujajo se spomini na starodavna ročna opravila povezana z življenjem obmurskega človeka. Mura, simbol in duša Prekmurja, je divja in nevarna reka. Ljudje ob njej so stoletja živeli z vsemi nepredvidljivostmi te ravninske brzice. Poplavljala je, odnašala mline in brodove ter si ob velikih deževjih in naraslih vodah iskala novih poti. Te poti so odnašale polja, hrano, hiše in ljudi. Še danes so v obmurskih gozdovih večji ali manjši Murini rokavi ali mrtvice iz časov, ko si je Mura iskala novo pot.


Ljudje so se spopadali z reko in jo zabüjrili. Iz büjranja se je razvil spoštovan poklic büjraš. Ime izhaja iz prekmurske besede büjr, kar pomeni približno to, kar v slovenščini jez. Vendar Mura ni zajezena. Utrjeni so njeni bregovi, ob tem pa narejeni še drugi posegi, ki reki preprečujejo razvijati neznansko moč svoje vode. Sinonim za büjraše so vas Ižakovci. Büjraš je lahko bil le človek, ki živi neposredno ob Muri. Če se z reko spopadaš, jo moraš tudi poznati.


Na otoku ljubezni življenje nikoli ne zamre. Tako skozi vse leto obiskovalci lahko posežejo po vožnji z brodom, ki je eden redkih, še obstoječih, povezav med levim in desnim bregom Mure.


Posebno doživetje za obiskovalce je »PAJANI KRUJ«, ki je posebnost tega kraja in si ga lahko pripravi vsak sam na odprtem ognju. Prav tako je posebna poslastica »RIBA NA BATU«, ki se na poseben način peče na žerjavici.

Najnovejša pridobitev otoka ljubezni je vsekakor pravi »plavajoči mlin na Muri«, ki je edini tovrstni objekt v Sloveniji in eden redkih v tem delu Evrope.


Otok ljubezni vam prav tako postreže še z eno specialiteto, ljubezenskim napojem, ki pomaga starim in mladim pri uresničitvi njihovih najbolj skritih želja. Vsekakor se o učinkih in lepotah otoka ljubezni mora prepričati vsak sam.





Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Pomurje



 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
10
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...
5
Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...
4
IDEJA ZA VIKEND: Stari grad nad Radljami o...
Tokrat nas Družinski izleti vodijo na Koroško - na čudovito pot do Starega gradu nad Radljami, ki v sebi nosi staro zgod...
4



Obiščite nebeški akvarij!
photo
Valter Majnik je lastnik najlepšega eksotičnega akvarija pri nas. Ker pa je vzdrževanje tega čudovitega vodnega sveta ze...
Hrastnik
photo
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?