|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Partnerja - zaveznika pri vzgoji otrok

K.M., 14.2.2010
Razmislek o vrednotah, ki jih želite otroku posredovati skozi proces vzgoje je predpogoj za uspešno vzgojo.

image
/11


Na žalost marsikoga šola za starše ne obstaja. Starševstva se lahko učimo le iz zgledov ali pa napak  staršev ali drugih ljudi, ki jih poznamo, lahko se ravnamo po lastnem občutku ali upoštevamo nasvete bolj ali manj uveljavljenih in kompetentnih strokovnjakov. Ker so si otroci različni, je nemogoče definirati neka splošna vodila za vzgojo, vseeno pa obstajajo smernice, ki jim kaže slediti, da bo vzgoja uspešna in prijetna za vse družinske člane. V primeru, da otroke vzgajata oba partnerja, je ključnega pomena, da imata enotno strategijo in ne odstopata od začrtanih smernic oz. skušata biti dosledna. To je v nekaterih primerih težje zagotoviti pri ločenih starših, ki nimajo vsakodnevnega vpogleda v vzgojne prakse drugega starša, a vendar se da z nekaj truda in pripravljenosti za sodelovanje vzpostaviti red in doslednost tudi v tovrstnih družinah.

V slogi je moč, zato s partnerjem definirajta kaj hočeta doseči in naredita načrt kako bosta ta cilj dosegla s skupnimi močmi. Le na ta način bosta preprečila zmešnjavo ob prejemu dvoumnih ali celo nasprotujočih si sporočil, ki utegnejo zmesti otroka, ga pripraviti do tega, da podvomi o resnosti namer staršev ali se celo nauči manipulirati, da doseže tisto, kar sam hoče, ne glede na to, ali je to koristno zanj ali ne.

Dobra vzgoja pozna kompromise, ne pozna pa popuščanja. Iskanje rešitve, ki je na dolgi rok pozitivna tako za vas kot za otroke se je izkazala za najboljšo možno pot v očeh številnih staršev in priznanih strokovnjakov kot sta Christina Bosemark ,avtorica številnih knjig o vplivu kuture na razvoj otroka, in Ann Hulbert, velika nasprotnica današnjih ameriških vzgojnih doktrin, ki temeljijo na stalnem hvaljenju in spodbujanju otroka, da zmore vse, če le tako hoče.

Jasno opredelite katera sporočila in vrednote želite, da otrok ponotranji v procesu vzgoje. Razmislek o vrednotah, ki jih želite otroku posredovati skozi proces vzgoje je predpogoj za uspešno vzgojo. Ustvarjanje konsistentnih sporočil, dosledna uporaba vzgojnih metod in isti vzgojni pristop obeh staršev so ključnega pomena za uspešno vzgojo. Kot primer; če mama prepove otroku, da se pretepa z vrstniki, če ga le-ti užalijo, po drugi strani pa otroku »grozi«, da ga bo oče »po riti«, če ne bo pospravljal igrač, s tem ustvarja zmedo v družini in izpodbija otrokovo zaupanje v njene vzgojne metode. Podoben primer; če mama otroku postavi pogoj, da ne sme gledati televizije, dokler domače naloge ne bodo dokončane, potem pa pride oče in povabi otroka pred televizor, je oče mami izpodbil vzgojno avtoriteto in njena vzgojna sporočila v očeh otroka naredil manj verodostojna.

Otroci zelo kmalu zaznajo kateri od staršev zna popuščati, na koga vpliva jok in kaj se zgodi, če se v trgovini vržejo na tla in z jokom izsiljujejo za sladkarije pri blagajni pri posameznem staršu. Seveda znajo to tudi izkoristiti v svojo prid. To ne pomeni, da so zlobni ali, da jih starši niso zmožni primerno vzgajati, to je le znak, da so prilagodljivi in inteligentni mladi ljudje, ki potrebujejo konstantna sporočila s strani obeh staršev, da si mešanih sporočil ne začnejo razlagati po svoje. Dogovorite se s partnerjem, da nikoli pred otrokom ne kritizirata vzgojih ukrepov, ki sta jih uporabila in da se bosta posvetovala pred upeljavo kazni in nagrad ter le-te dosledno izvedla, kot so bile napovedane otroku.

Vzgoja je naloga, dožnost in privilegij obeh staršev. Otroci, pri vzgoji katerih ne sodelujeta oba starša nikakor niso nujno na slabšem, želimo pa poudariti, da obstaja potreba po močnem zavezništvu med staršema, ki vzgajata otroka in izpostaviti pomen odgovornosti obe staršev za vzgojo otroka. Le-ta bo prijetna in uspešna le v primeru, da starša sodelujeta, ne pa tekmujeta kdo bo do otrok prijaznejši, strožji, koga bodo imeli rajši ali se igrata pra-staro tehniko dobrega in slabega policista, pri čemer mati ponavadi vzame vlogo popustljive zaveznice in tolažnice, oče pa preraste v straho-spoštovan avtoritativen vzgojni lik. Novodobni načini vzgoje so nevtralni in ne predostavljajo stereotipnih spolnih vlog posameznega starša, ki sta enakopravna in enakovredna nositelja vzoje.

Iščite sinergije sodelovanja in uspehi pri vzgoji ne bodo mogli izostati!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
68
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
15
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Sladki pelin - Naravno zdravilo proti Covi...
Aktualna študija je dokazala pozitiven učinek sladkega pelina pri zdravljenju otrok s Covidom-19. V članku preverite, ka...
5



Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
7 lastnosti otrok, rojenih v aprilu
Otroci, rojeni v aprilu so trmasti, energični in naravnost obožujejo življenje.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?