|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pismo Eko Vile - Pet prijateljev in zmaj Zelenko

Pavla Kliner, 16.3.2010
Čez zelenico ob stanovanjskem naselju je pihal močan veter. Nik, Jernej, Neja in Eva so spuščali zmaja, ki ga je prinesel Miha. Zaradi vetra se je zmaj, ki so ga zaradi njegove barve imenovali Zelenko, dvignil visoko v nebo.

image
/11


Eko vila je ravno takrat priletela iznad oblakov in že od daleč opazila Zelenka. Ker je bil tako vpadljive barve, se mu je približala in pod njim zagledala otroke, ki so ga spuščali. Seveda so vilo takoj opazili tudi otroci. Začeli so ji mahati in vila se je v hipu znašla na sredi med njimi.

»Pozdravljeni otroci, kako se imate?« jih je pobarala. »Fino,« so odgovorili vsi v en glas in od veselja pokazali svoje bele zobke.

»Ali vas nič ne zebe v tem vetrovnem vremenu?« je bila radovedna. »Ne, radi imamo veter, saj lahko takrat spuščamo našega Zelenka,« ji je ves navdušen odgovoril Nik. »Prav imaš, veter je lahko koristen, če ga znamo prav uporabiti. Pravijo, da spada med obnovljive vire energije, saj ga nikoli ne zmanjka,« ga je poučila vila.

»Vila, ali hočeš reči, da nam daje veter energijo?« jo je vprašal Nik. »Da,« je dejala, »veter je ljudem že od nekdaj dajal energijo. Že davno tega so mornarji lovili veter v jadra svojih jadrnic ter se na ta način premikali. Včasih ladje niso imele motorjev in niso uporabljale goriva.«

»Praviš, da je to obnovljiv vir energije?« je še zanimalo fantiča. »Tako je,« mu je pritrdila vila, »obnovljiv, saj vetra še lep čas ne bo zmanjkalo, mar ne? No, danes se veter ne uporablja samo pri jadrnicah, ampak iz njega pridobivajo tudi elektriko,« je še dodala.

»Res, kako pa?« je zanimalo Nejo. »Marsikje, predvsem pa na krajih, kjer stalno piha veter, so postavljene velike vetrnice, ki jih obrača moč vetra, pri tem pa nastaja elektrika,« je razložila vila. »Ali obstaja še kakšen obnovljiv vir energije?« je zanimalo Mihca.

»Seveda, obnovljivi viri energije so tisti, katerih ne bo nikoli zmanjkalo. Dajte, poskusite se spomniti kakšnega,« je željna otrokovih odgovorov povprašala vila. »Jaz vem, jaz vem!« je zaklicala Eva.

»No, pa povej,« je odvrnila vila. »Sonca ne bo nikoli zmanjkalo,« je modro ugotovila deklica modrih oči. »Res je,« se je z deklico strinjala vila. »Sonce se nam prikaže vsako jutro, le včasih ga zaradi oblakov ne vidimo.

S pomočjo toplote, ki jo sonce oddaja, lahko s pomočjo posebnih naprav prav tako pridobimo električno energijo. Otroci, ali poznate še kakšen obnovljiv vir energije?« »Če je obnovljiv vir sonce, potem je tudi luna,« je ugibal Jernej.

»No, izkoriščanje lunine energije zaenkrat še ni tako razširjeno, čeprav bi bilo tudi mogoče. Luna namreč na Zemlji povzroča plimovanje. Na svetu je že postavljena elektrarna, ki pridobiva energijo na račun plimovanja,« jim je zaupala vila. »

Vode tudi ne bo zmanjkalo,« je ugotovila Neja. »Bravo Neja! Tako je, tudi vode ne bo zmanjkalo. Z malomarnim ravnanjem z naravo pa nam lahko kaj hitro zmanjka pitne vode. V nekaterih delih sveta pomeni čista pitna voda že danes pravo bogastvo. Vodna energija je nakopičena predvsem v rekah in potokih, kjer postavljamo hidroelektrarne, moč vode pa obrača turbine, ki s pomočjo generatorjev pridobivajo elektriko.

Slovenija je zelo bogata z vodno energijo, zato lahko iz vode pridobimo veliko energije. Ali se spomnite še kakšnega obnovljivega vira energije,« jih je k razmišljanju spodbujala vila. Otroci so začeli mrščiti svoja čela in premišljevati, a jim nič pametnega ni prišlo na misel. Eko vila jim je sklenila malce pomagati in dejala: »No, katera stvar pa gori?« »Les,« je kot iz topa izstrelil Nik. »Točno, tudi les oz. drevesa so obnovljivi vir energije, saj rastejo prosto v naravi.

Iz delov lesa naredimo posebno zmes, imenovano biomasa, katero v posebnih napravah kurimo in na ta način pridobivamo toploto. Pri tem pa moramo paziti, da ne posekamo preveč dreves, saj imajo drevesa še eno zelo pomembno vlogo. Čistijo namreč zrak, katerega dihamo.

Že iz odpadnih kosov lesa lahko pridobimo veliko biomase in s tem energije. No, dragi moji, mislim, da bi morali omeniti še en obnovljiv vir energije. To je energija, ki prihaja iz središča Zemlje.« »Ja, ja, vem, to je vroča voda v toplicah,« se je oglasila Eva. »Na pravi poti si, to se imenuje geotermalna energija, kar pomeni energija zemljine toplote.

Če uporabljamo vročo vodo, ki prihaja iz središča Zemlje, lahko z njo ogrevamo stanovanja, poleg tega pa nam ni treba dodatno ogrevati vode, ki jo uporabljamo za umivanje. Želim, da si zapomnite, da so obnovljivi viri energije vsi tisti, pri uporabi katerih ne nastajajo strupene snovi, umazanija ali onesnaženje v zraku in so zato okolju, v katerem živimo, bolj prijazni, kot če za pridobivanje električne in toplotne energije uporabljamo nafto ali premog.

Slednja tudi nista obnovljiva vira energije, saj je za njun nastanek potrebno na milijone let.« Otroci so odprtih ust strmeli v eko vilo, zmaj pa je že zdavnaj padel na zemljo. V slovo jim je dejala: »Otroci moji dragi, bolj kot bomo skrbeli za Zemljo in okolje, v katerem živimo, lepša bo ostala narava, ki nas obdaja. Nič ni lepšega od izleta v naravo in dihanje čistega zraka.« Eko vila je odletela proti bližnjim goram, otroci pa so še dolgo gledali za njo. Veter se je polegel.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Voda je naše bogastvo
Dezertifikacija je izraz za proces degradacije tal, ki je posledica različnih dejavnikov – od podnebnih sprememb do nepo...
3
Zaključek projekta Eko-paket
Znani so nagrajenci projekta Eko-paket 2009/10!
3
Katerih čistil se je dobro izogibati?
Je morda vaša hiša prepojena s strupi zaradi čistil, ki jih uporabljate?
3
Bi eko?
Bi eko zabojček eko sadja in zelenjave na vaš dom? Seveda! Kako?
3



10 najbolj ogroženih živali na svetu
photo
London - WWF (World Wide Fund) je pripravil seznam desetih najbolj ogroženih živali na svetu. Na vrh seznama se je uvrst...
Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?