|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Plenice, plenice in še enkrat plenice

Uredništvo Ringaraja.net, 11.3.2011
Pralne plenice ali plenice za enkratno uporabo? Izbira je vaša. Odvisna je od vaših osebnih preferenc, pri čemer vam svetujemo, da upoštevate opisane dejavnike izbire plenic. Žal nobena plenica ni dobra za prav vsakega otroka (vsakega starša).

image
/11


Katere so boljše?

Dilema, katere plenice so boljše, pralne ali plenice za enkratno uporabo, muči starše po svetu odkar so po množičnem prehodu na uporabo plenic za enkratno uporabo v 70ih in 80ih letih prejšnjega stoletja. V začetku 90ih so namreč različne neodvisne študije pokazale, da so mnogi proizvajalci plenic za enkratno uporabo v proizvodnji uporabljali strupene snovi, vse glasnejše pa so bile tudi okoljevarstvene skupine, ki so opozarjale na negativne posledice uporabe plenic za enkratno uporabo za okolje.


Za razliko od časov, ko so bile bombažne pralne plenice edina opcija za povijanje, imajo starši danes možnost izbire ne samo med pralnimi plenicami in plenicami za enkratno uporabo, temveč tudi med nepreglednimi različicami enih in drugih, ki se ločijo po kakovosti materialov, kakovosti izdelave, prodajnih cenah in znamkah. Odločitev je vse prej kot lahka, pri izbiri pa je vredno upoštevati naslednje dejavnike.


Zdravje in nega kože pod plenicami

Plenični izpuščaj je primer iritativnega (nastane zaradi draženja) kontaktnega (nastane zaradi stika z urinom, blatom) dermatitisa in nastane zaradi prekomerne hidracije (vlage) kože, maceracije (zmehčanja tkiva zaradi vlage), predolgega stika kože z urinom in blatom, raznih mil v plenicah in zaradi preparatov, ki jih nanašamo na kožo. Znaki in simptomi so omejeni na področje, ki je pokrito s pleničko. Plenični izpuščaj se pojavlja pri 7% do 35% otrok, ki nosijo plenice. Prav zato je ohranjanje otrokove ritke suhe in zdrave eden glavnih izzivov za starše.


Pojava pleničnega izpuščaja je prisotna tako pri otrocih, ki uporabljajo pralne plenice, kot pri otrocih, ki nosijo plenice za enkratno uporabo. Precej bolje je raziskana pojava pleničnega izpuščaja pri slednjih. Med bolj objektivne sodi raziskava ameriških pediatrov, ki so ugotovili, da se je plenični izpuščaj pojavil pri 54% eno-mesečnih dojenčkov, ki so sodelovali v raziskavi; pri 16% dojenčkov je bil ta izpuščaj opredeljen kot hudo vnetje kože. Po drugi strani pralne plenice povzročajo plenične izpuščaje predvsem, če starši otrok ne previjajo dovolj pogosto oziroma, če plenice niso ustrezno oprane.


Najboljši način preprečevanja nastajanja pleničnih izpuščajev je vsekakor redno menjanje plenic, bodisi pralnih plenic, bodisi plenic za enkratno uporabo. Pomembno je da vemo, da plenice za enkratno uporabo kljub zmožnosti, da zadržijo veliko količino urina, vseeno vlažijo otrokovo ritko.


V vsakem primeru se moramo zavedati dejstva, da je vsak otrok drugačen. Najpomembneje je, da mu plenice, ki jih uporablja, ne povzročajo pleničnega izpuščaja. Ko torej starši najdejo plenice, ki otroku ustrezajo, je najbolje, da ne eksperimentirajo z drugimi, če to res ni nujno oziroma na to odločitev ne vplivajo drugi dejavniki, kot so cena, dostopnost in znamka.


Mesečni strošek plenic

Otrok v obdobju dveh let in pol, ko v nosi plenice, porabi v povprečju med 5000 in 6000 plenic za enkratno uporabo oziroma med 15 in 20 pralnih plenic. V eni od številnih raziskav (raziskava je bila izvedena v ZDA, podatke pa so zbirali med letoma 1999 in 2001) so izračunali, da je mesečni strošek plenic za enkratno uporabo okvirno med 35 in 60 evri, medtem ko naj bil mesečni strošek pralnih plenic med 15 in 40 evri.


Razlika v ocenah mesečnega stroška plenic za enkratno uporabo nastane zaradi pestre ponudbe različnih znamk in pakiranj ter različnih cenovnih politik proizvajalcev in prodajalcev teh plenic. Po drugi strani mesečni strošek pralnih plenic variira predvsem zaradi kakovosti pralne plenice (kakovostne pralne plenice lahko zdržijo tudi več let uporabe) ter električne energije, vode in čistilnih sredstev, ki jih starši porabijo pri pranju pralnih plenic. Druga dva faktorja sta še čas, ki ga starši porabijo za pranje plenic, ter hitrejša obraba pralnega in sušilnega stroja zaradi pogostejše uporabe.


Generalno gledano so mesečni stroški pralnih plenic v povprečju nižji od stroškov plenic za enkratno uporabo. Prav zato se staršem, ki uporabljajo plenice za enkratno uporabo, splača, da izkoristijo vsako priložnost za nakup plenic po akcijskih cenah, saj s tem dodatno znižajo mesečni strošek plenic.


Vpliv plenic na okolje

Debata o vplivu pralnih in plenic za enkratno uporabo na okolje je aktualna že skoraj dve desetletji. Tisti posamezniki, ki zagovarjajo plenice za enkratno uporabo, pravijo, da sta dodatna energija in voda, ki ju starši porabijo pri pranju pralnih plenic, enako škodljivi, kot proizvodnja in odlaganje uporabljenih plenic za enkratno uporabo.


Kljub temu, da so različne mednarodne raziskave ponudile različne rezultate, se zdi, da so za okolje vendarle bolj nevarne plenice za enkratno uporabo. Po svetu namreč vsak dan zavržemo na milijone plenic za enkratno uporabo. Plastika se na smetiščih razkraja še stoletja. Večina staršev blata iz plenic ne očisti v stranišče, ampak ga s plenico vred vržejo v smeti. Blato v plenicah na smetiščih tako okuži zemljo in vodo ter privlači žuželke, ki prenašajo različne bolezni.


Pri pralnih plenicah blato zagotovo konča v stranišču in tako je zanj pravilno poskrbljeno, saj gredo odplake iz kanalizacije skozi čistilno napravo. Res je, da pranje in sušenje pralnih plenic škodljivo vpliva na naravne vire, toda če starši pri pranju plenic ne uporabljajo kemičnih sredstev za mehčanje, lahko škodljive učinke precej zmanjšajo.


Priročnost plenic

Z novimi funkcionalnimi rešitvami in napredkom tehnologij za proizvodnjo pralnih plenic, plenice za enkratno uporabo niso več toliko bolj priročne za uporabo, kot so bile še nekaj let nazaj. Priročnost plenic za enkratno uporabo se tako odraža predvsem na potovanjih, ko zna biti zelo nerodno, če starši prenašajo umazane pralne plenice naokoli iščoč pralnico, kjer jim bodo pralne plenice oprali. Priročnost plenic za enkratno uporabo je večja tudi zaradi večje vpojnosti, kar pomeni manj pogosto menjanje plenic. Vsekakor pa morajo biti starši v tem primeru pozorni na večjo možnost pojava pleničnega izpuščaja.


Sklepna beseda

Izbira je vaša. Odvisna je od vaših osebnih preferenc, pri čemer vam svetujemo, da upoštevate opisane dejavnike izbire plenic. Žal nobena plenica ni dobra za prav vsakega otroka (vsakega starša). Izbira, ali boste uporabljali pralne plenice ali plenice za enkratno uporabo, je torej odvisna od vašega življenjskega stila, osebnih preferenc, vaših finančnih zmožnosti in skrbi za okolje. Nekateri starši kombinirajo ene in druge; pralne plenice uporabljajo doma, prednosti plenice za enkratno uporabo pa izkoristijo, ko so z otroki na poti.


Univerzalnega recepta torej ni, zato ima vsaka mama prav. Vsekakor pa je dobro, da poznate prednosti in slabosti obeh vrst plenic, se o plenicah pogovorite z vašim pediatrom in seveda z vašim partnerjem ter se na podlagi informacij in lastnih izkušenj odločite za ene, druge ali kombinacijo plenic za enkratno uporabo in pralnih plenic.


Še to. Kakorkoli se odločite, lahko se vam zgodi, da bo vaš otrok dobil plenični izpuščaj. Pomembno je, da v tem trenutku ohranite hladno glavo, o izpuščaju obvestite vašega pediatra in zamenjate znamko, tip ali celo vrsto plenic. Izbire resnično ne zmanjka.

 

Preberi še:

Menjava plenic

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
8
Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri pr...
6
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
5
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4



Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?