|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vrtec ali varuška?

Tina Južnič, 8.8.2014
Preden se odločite, komu boste po končanem porodniškem dopustu zaupali vašega otroka je dobro, da razmislite o njegovih potrebah, željah in seveda o vaših možnostih in zmožnostih. Predstavljamo vam prednosti in slabosti različnih oblik varstva.

image
Vrtec in varuška - oboje ima svoje prednosti in slabosti.
/11


Vsi se zavedamo raznolikosti potreb odraslih oseb. Vse prepogosto pa pozabljamo, da so tudi manjši otroci osebe, ki imajo svoje specifične potrebe. Ni pravila, ki bi lahko veljalo za vse. Eni so bolj družabni, drugi manj, eni lažje navežejo stik s tujimi otroci in odraslimi, drugi težje. Posledično nekateri otroci z veseljem hodijo v vrtec, drugi pa se tam počutijo nesrečne.

Preden se odločite, komu boste po končanem porodniškem dopustu zaupali vašega otroka je dobro, da razmislite o njegovih potrebah, željah, o njegovih osebnostnih lastnostih in seveda o vaših možnostih in zmožnostih. Prednosti in slabosti različnih oblik varstva, vam predstavljamo v nadaljevanju.


Varstvo pri babici in dedku

Še posebej pri prvem otroku veliko število staršev zaupa varstvo njihovega prvorojenca svojim staršem. Malčki pri njih lažje preživijo dolge urice, medtem ko sta mamica in očka v službi. Babice in dedki za svoje vnuke skrbijo z vso potrebno ljubeznijo in spoštovanjem. V večji meri upoštevajo njihove potrebe in zahteve otrokovih staršev. Otroci se pri njih počutijo varne.

Mnogi so mnenja, da je slaba stvar varstva pri starih starših ta, da je otrok preveč zaščiten "v varnem gnezdu svojih domačih", zato ni vajen tujih ljudi. Postane lahko nekoliko bolj boječ oziroma nezaupljiv do tujcev. Ponovno pa je to odvisno od posameznika. Nekateri otroci so takšni že po naravi, spet drugi so bolj odprti in zlahka navežejo stik z okolico.


Otrok pri varuški

Varuška je morda bolj primerna za mlajše otroke in otroke s posebnimi potrebami. Ko jo spoznajo in se nanjo navežejo, jim lahko ta zagotovi vso potrebno pozornost in nego. Seveda, če med njo in otrokom  preskoči iskrica, brez katere se sicer zagotovo ne bosta ujela.

Tudi varuške prisluhnejo otrokovim potrebam in pri vzgoji upoštevajo njihove individualne lastnosti. Z otroci se veliko ukvarjajo. Njihova pozitivna stran je tudi, da otrokompoleg zgoraj naštetega nudijo drugačno dnevno rutino in način vzgoje, kot ga imajo pri svojih bližnjih.


Otrok v zasebnem varstvu z drugimi otroci

Zaradi pomanjkanja prostih mest v slovenskih vrtcih, se vse pogosteje pojavljajo zasebna varstva otrok. Prednost te oblike je ravno v majhnosti skupin. Vzgojiteljice lažje nadzirajo vse otroke, nudijo jim lahko kakovostnejšo nego in več pozornosti. Otroci v manjših skupinah so pogosto med seboj bolj povezani.

Slabost take oblike varstva je najpogosteje v ceni, saj je zasebno varstvo pogosteje dražje od klasičnega vrtca.


Otrok v vrtcu

Teorija pravi: "Vrtec je oblika institucionaliziranega in urejenega varstva za otroke". Zveni precej brezosebno ali ne?

V vrtcih je organizirano varstvo v večjih skupinah, za katere skrbita ena vzgojiteljica in ena pomočnica. Število otrok je odvisno od različnih dejavnikov:

 1. Oddelki prvega starostnega obdobja

- V skupini od enega do treh let je lahko v starostno homogenem oddelku najmanj 9 in največ 12 otrok.

- V heterogenem oddelku pa je lahko najmanj 7 in največ 10 otrok.

 2. Oddelki drugega starostnega obdobja

- V homogeni oddelek tri- do štiriletnih otrok je lahko vključenih najmanj 12 in največ 17 otrok.

- V homogeni oddelek štiri- do petletnih in pet- do šestletnih pa najmanj 17 in največ 22 otrok.

- V heterogenem oddelku je lahko najmanj 14 in največ 19 otrok.


Slabost večjih skupin z dvema vzgojiteljicama je, da otrokom ti dve osebi, kljub temu da se zelo trudita, ne moreta nuditi nege in pozornosti v takšni meri, kot vzgojiteljice v manjših skupinah. Otroci so lahko prikrajšani za kvalitetnejše pridobivanje znanja in učenja.


Med prednosti vrtca in zasebnega varstva zagotovo sodijo nova poznanstva, kjer se otroci učijo drug od drugega, mlajši se pogosto učijo od starejših, starejši pa skrbijo za mlajše in tako razvijajo svoj socialni čut.


Kombinacija različnih načinov varstva

Kot smo že omenili, je izbira odvisna od vsakega posameznika in od otrokovih lastnosti. Morda je še najprimernejša kombinacija zgoraj naštetega. Prvih nekaj mesecev, ko se mamica ali očka iz porodniškega dopusta vrne v službo, je za otroka dobro, da preživi pri bližnjih osebah. Stari starši ali varuška, so idealna rešitev za to 'prehodno' obdobje, ko otrok potrebuje še večjo mero pozornosti, nege in priložnosti za učenje in raziskovanje.

Nekoliko starejši otroci pa že potrebujejo družbo svojih vrstnikov. Veliko staršev meni, da je med tretjim in četrtim letom pravi čas, da gre otrok v vrtec. Takrat je že dovolj velik, da razume, da morajo starši v službo, je že osvojil nekatere poglavitne navade, je tudi že vešč samostojnega hranjenja in opravljanja toaletnih potreb.  Otroci potrebujejo družbo in nove izzive. Takrat je morda pravi čas za vrtec oziroma organizirano zasebno varstvo, kjer se ne le družijo s svojimi vrstniki, temveč se tudi učijo veliko zanimivih stvari. Rišejo, pojejo, plešejo … aktivnosti in iger jim ne zmanjka.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čustveni razvoj otroka (I. del)
Starši otroku podajajo načine in tehnike predvsem pa občutek in izkušnjo za spoprijemanje s čustvenimi stanji!
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



Materinski dan: Popolno darilo za mamo
Očki, v članku preverite odlične ideje, kako lahko skupaj z otroki presenetite in razveselite najboljšo mamo na svetu.
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?