|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Plodovi ovoji: zakaj jih ni dobro rutinsko predirati

Tadeja L. Hoyos (prof. glasbe in doula), 2.3.2024
Pogosto porod sprožijo s tem, da predrejo plodove ovoje. Vendar ta rutinski postopek ni ustrezen. Zakaj? Kakšno vlogo imajo ovoji pri plodu in čemu služijo?

image
Pri nas se za predrtje plodovih ovojev pogosto odločajo prezgodaj. (Istock)
/11


Ovoji ščitijo dojenčka celo nosečnost in tudi med porodom. Varujejo pa tudi mamico - ker med glavo dojenčka in materničnim ustjem delujejo kot ena blazinica (airbag), ki ublaži bolečino. Ko predremo ovoje, je prisoten večji pritisk in porod je bolj boleč, saj drgne glava otročka neposredno na ustje. Si predstavljate?

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka: Kako ga lahko preprečimo?


Predrtje ovojev izvajajo rutinsko celo že pri štirih centimetrih odprtosti

Mnogim porod sprožajo s prediranjem ovojev, kar naj bi pospešilo porod, kar pa po vseh raziskavah ne drži. Prav nasprotno. Navidezno se porod pospeši, saj v večini primerov res pride do zelo intenzivnih in močnih popadkov, ki pa velikokrat niso primerni za trenutno stanje otroka.

 

Zadnjič sem se pogovarjala z babico v eni izmed večjih porodnišnic pri nas, ki mi je povedala, da ovoje predirajo že pri štirih centimetrih odprtosti - popolnoma rutinsko. To pa lahko za mamico pomeni tudi dokončanje poroda s carskim rezom, vakumom ali epiziotomijo. 

Ko je ženska odprta štiri centimetre, je otrok navadno še zelo visoko. Ni se še spustil proti porodnemu kanalu, tako kot se na primer pri odprtosti osem centimetrov in več. Popadki pa so s predrtjem res močnejši in bolj pogosti, saj se ob predrtju sproščajo prostaglandini. Tega ritma pa velikokrat telo še ni sposobno prenašati, zato se lahko ženska zelo prestraši in pade v paniko, krč.

 

PREBERITE TUDI: Rutinski posegi med porodom so lahko nevarni

 

Predčasno predrtje ovojem ima lahko neželene posledice

Ovoji naravno počijo takrat, ko je čas, večinoma nad osmimi centimetri ali v tranziciji, ko gre glava skozi maternično ustje ali pa tik pred tem, ko je glavica zunaj (kot v primeru na spodnji sliki).


porod

Ovoji počijo naravno, ravno pravi trenutek in ko je čas za to. (FOTO: Sarah Farnsworth Photography)

 

Če od zunaj spreminjamo naravni potek poroda, ne vemo, kako bodo take odločitve vplivale na nadaljnji razplet. Včasih se lahko zgodi, da ob predrtju mehurja dojenček hitreje pade v porodni kanal in se medtem nesrečno zavije v popkovino in so zopet možne nezaželene posledice.

Prav tako se s predrtjem ovojev zviša tveganje za okužbo z bakterijami, ki so vezane na prejem antibiotikov in potencialno smrtno nevarno okužbo za novorojenčka.

 

Mamice poročajo: porod s spontanim razpokom je bistveno lažji 

Preden se odločimo za poseg, se moramo pogovoriti z zdravnikom. Pomembno je, da razumemo čemu je namenjena intervencija in ali je nujno potrebna ali lahko še malo počakamo. 

 Mamice, ki so imele obe izkušnji, z umetnim prediranjem mehurja ali s spontanim razpokom poročajo, da je bil porod pri spontanem, naravnem razpoku bistveno lažji, lepši, popadki so bili manj boleči, vse skupaj je bilo mehkeje. 


VIR: Rasteva skupaj - od spočetja do rojstva in naprej (Facebook)

 


 

tadeja lapajne hoyosTadeja Lapajne Hoyos je profesorica glasbe in dula (doula).

V kolikor potrebujete njeno podporo v času nosčenosti, pri pripravah na porod ali pri samem porodu in po njem, jo najdete na e-naslovu: tadeja.lapajne@gmail.com ali prek telefona 040 879 400.

Za še več zanimivih nasvetov in videov pokukajte na njeno Facebook stran Rasteva skupaj - od spočetja do rojstva in naprej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
8
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
6
Sladkorna bolezen v nosečnosti
Določena oblika sladkorne bolezni se pojavi samo v nosečnosti in po porodu skoraj vedno izgine. Če se je ne zdravi, lahk...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?