|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Po poteh rudarjev

Ana Mrzlikar, 24.1.2010
Otroke bodo navdušile lutke rudarjev v naravnih velikostih, ki ponazarjajo rudarje pri delu, ter zvočni in svetlobni efekti.

image
/11


Po slabi uri in pol vožnje iz Ljubljane vas bo pot po vijugasti cesti pripeljala v Idrijo, mesto rudarjev. Sredi mesta, kjer danes živi 7.000 prebivalcev, stoji imenitna stavba Šelštev, nekoč pomemben vhod v rudnik.

Antonijev rov so rudarji začeli kopati že leta 1500. Prvotno je bil podprt z lesom, leta 1766 pa so ga obzidali z apnenčevimi bloki v rov ovalne oblike. Tako podprt je par stoletij služil kot vhodni rov, skozi katerega so v zgodnjih jutranjih urah odhajali rudarji na delo.

Pred spustom v jamo je v prizivnici, kjer so se rudarji zbirali, vsak vzel s »smrtne ure« (posebne table) »markico« (številko), ki jo je po končanem delu vrnil na isto mesto, kar je potrdilo njegovo srečno vrnitev iz jame. Prav gotovo takrat nihče ni pomislil, da bo nekoč sem pot vodila le še turiste.

Z ekološko osveščenostjo, vedno manjšo uporabo težkih kovin in posledično s padcem cen živega srebra se namreč rudnik postopoma zapira. Urejen pa je tako, da se boste po nekdanjih rudarskih poteh lahko podali tudi sami. Seveda v čisto drugačnih pogojih.

 

Ob vhodu v stavbo vas bo najprej pričakal rudar v svečani uniformi, takšni, kot so jo nosili rudarji ob posebnih priložnostih. Nato si boste v prizivnici, kjer so se rudarji nekoč vsako jutro zbrali, najprej ogledali multivizijsko diaprojekcijo o življenju in težkem delu rudarjev.

V slačilnici si boste nadeli rudarsko obleko, na glavo poveznili čelado in se z rudarskim pozdravom »Srečno!« podali v globino rudnika.

 

Na koncu Antonijevega rova stoji kapela Svete trojice, zgrajena v 18. stoletju, v času največjega razcveta idrijskega rudnika. Bila je namenjena rudarjem, njihovim molitvam in priprošnjam, da bi zmogli težko delo in se varno vrnili iz jame.

Med potjo boste spoznali različna rudarska dela: od kopanja, odvažanja in presipavanja rude do tesarjenja in zasipavanja rude.

Otroke bodo navdušile lutke rudarjev v naravnih velikostih, ki ponazarjajo rudarje pri delu, ter zvočni in svetlobni efekti.

 

Izlet priporočamo družinam in otrokom nad pet let. V rudniku je precej hladno, zato si, zlasti ob obisku v poletnih mesecih, s sabo prinesite dodatno oblačilo.

 

Ogled traja uro in pol.

Ko se boste zasopihani vračali po stopnicah iz rudnika in ko boste izvedeli, da je to le desetina poti, ki so jo morali prehoditi rudarji. Po končanem delu, boste vsaj približno spoznali, kako težko je bilo delo rudarja.


Članek objavljen v SuperMami, april 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
7
Na izlet v Škratovo deželo
Ste že kdaj videli škrate? Ne? Potem pa se le odpravite na obisk Škratove dežele, ki jo boste našli le streljaj od Kranj...
4
Slap Savica
Kadar se z družino odpravimo na Gorenjsko, se nam vedno odpre nov spekter možnosti izletov. Eden izmed njih je prav goto...
3
Kraška lepotica
Če ne veste, kam bi se odpravili na izlet med počitnicami: vedno aktualna in privlačna ter najbolj obiskana slovenska tu...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?