|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pobuda za zvišanje denarnega nadomestila

Uredništvo Ringaraja.net, 23.2.2021
Svetovni dan redkih bolezni obeležujemo 28. februarja. V Društvu Viljem Julijan letos ob tej priložnosti podajajo pobudo, da se končno poviša denarno nadomestilo za izgubljen dohodek zaradi nege otroka.

image
Pobuda za zvišanje delnega plačila za izgubljen dohodek zaradi nege otroka (FOTO: Društvo Viljem Julijan)
/11


Kot so povedali v Društvu Viljem Julijan je v zadnjem letu dni otroke z redkimi boleznimi zelo zaznamovala in prizadela epidemija koronavirusa COVID-19. Poslabšal se je tudi socialni položaj družin otrok z redkimi boleznimi, kar še dodatno ogroža male bolnike. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu redkih bolezni podajajo pobudo, da se poviša denarno nadomestilo za izgubljen dohodek zaradi nege otroka. 

V nadaljevanju v celoti objavljamo besedilo pobude, ki so jo že pisno naslovili na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

ZADEVA: POBUDA ZA ZVIŠANJE DELNEGA PLAČILA ZA IZGUBLJEN DOHODEK ZARADI NEGE OTROKA – ob svetovnem dnevu redkih bolezni

Spoštovani g. Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,

 

v Društvu Viljem Julijan ob priložnosti letošnjega svetovnega dneva redkih bolezni (28. februar) na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslavljamo srčno pobudo, da povišate oziroma uskladite z minimalno plačo višino delnega plačila za izgubljen dohodek zaradi nege otroka. To denarno nadomestilo trenutno mesečno znaša okrog 750€ bruto, oziroma samo okrog 580€ neto. Do delnega plačila za izgubljen dohodek zaradi nege otroka (DPD) je upravičen eden od staršev, zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z določeno boleznijo iz seznama hudih bolezni.

V zadnjem letu dni je otroke z redkimi boleznimi zelo zaznamovala in prizadela epidemija koronavirusa COVID-19. Tragična značilnost redkih bolezni je ta, da so to pogosto zelo huda, življenjsko ogrožajoča, kronično izčrpavajoč in doživljenjska stanja, ki povzročajo težke telesne okvare (npr. težko motnjo v duševnem razvoju, telesno invalidnost). Redke bolezni so tudi večinoma neozdravljive in nemalokrat smrtonosne. Za redke bolezni je značilna tudi visoka stopnja bolečine in trpljenja obolelih ter njihovih družin. Tako imajo te bolezni pogosto težak vpliv na kakovost življenja obolelih ter njihovih bližnjih in narekujejo zahtevno zdravstveno oskrbo. Večina bolnikov s temi boleznimi so otroci, skoraj tretjina pa jih ne dočaka petega leta starosti. Skratka, te bolezni so pogosto zelo krute tako za bolnike, kot za njihove družine. Zato ti mali bolniki mnogokrat potrebujejo stalno oskrbo, nego in varstvo na domu. Posledično je prisiljen eden od staršev ostati trajno doma z otrokom in ne more več hoditi v službo, s tem pa izgubi tudi osebni dohodek.

Skrb za otroka s težko redko boleznijo oziroma za otroka s posebnimi potrebami je zelo zahtevno delo, ki traja 24 ur dnevno in vseh 365 dni na leto. Varstvo in skrb za male bolnike je naporno tako fizično kot čustveno in psihično, zahteva tudi posebna znanja in veščine, saj gre za življenjsko ogrožajoča zdravstvena stanja. Tudi ponoči je pogosto potrebno za otroka skrbeti in ga nadzirati, saj lahko potrebuje zdravila in drugo zdravstveno oskrbo. Obenem je to zdravstveno stanje otroka trajno – ne spreminja se na boljše, ampak kvečjemu na slabše.

Medtem, ko se je minimalna plača nedavno zvišala na 1.024€ bruto, pa socialno nadomestilo DPD ostaja že mnogo let praktično nespremenjeno. Za primerjavo, minimalna plača se je od leta 2010 zvišala od 734€ na 1.024€ (za skoraj 300€ - podatke si oglejte >>TUKAJ<<). Nadomestilo DPD pa se je v istem obdobju zvišala iz 734€ na zgolj 750€ (za 16€). Višina DPD, ki je opredeljena v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je določena za 734,15€. (podatke si oglejte >>TUKAJ<<), kar ustreza višini minimalne plače iz leta 2010 (734,15€).

V preteklosti je bila višina DPD že zakonsko določena z višino minimalne plače (podatke si oglejte >>TUKAJ<<), pri čemer je bilo v zakonu opredeljeno: »Mesečna višina delnega plačila za izgubljeni dohodek je minimalna plača.« Zakaj se je ta zakonska določba spremenila in se je DPD prenehal usklajevati z minimalno plačo ter se je zakonsko zamrznil pri 734,15€ nam je povsem nedoumljivo in nikakor ne more biti v najboljšo korist otrok z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami.

Nelogično in nepravično je tudi, da osebni asistenti, do katerih so v okviru osebne asistence upravičeni pacienti od 18. leta starosti dalje, ki zaradi invalidnosti potrebujejo pomoč, za oskrbo in nego bolnikov prejmejo okrog 1.044€ bruto plače (23. plačilni razred za javni sektor).

Torej, starš, ki za svojega otroka, ki ima hudo redko bolezen, skrbi 24/7 vse dni v letu, tudi vse vikende in praznike prejme 580€ neto državne pomoči. Pri tem nima ne bolniške, ne dopusta, ne regresa in ne teče mu delovna doba. Osebni asistent za 8 ur dnevne oskrbe prejme okrog 800€ osnovne neto plače (plus dodatke – delovna dobra, malica, potni stroški). Ima bolniško, dopust in regres. Proste ima vikende in praznike. Teče mu tudi delovna doba.

Skrb za otroka s hudo in težko boleznijo s sabo prinaša številne dodatne stroške (npr. zdravstveni material in pripomočki, terapije, zdravila, potni stroški za bolnišnično obravnavo, posebna prehrana…itd.), kar pomeni, da so družine otrok z redkimi boleznimi že v osnovi soočene, ne samo z zelo zahtevno zdravstveno, ampak tudi z zahtevno finančno situacijo.

To še posebej velja za enostarševske družine, kjer se pogosto dogaja, da mati ostane sama z otrokom, saj njen partner ne želi sodelovati pri skrbi za otroka, ki ima tako hudo bolezen. Stiska je tako največja v primerih, ko mama ostane sama z več otroci od katerih ima eden doživljenjsko hudo redko bolezen ali drug zahteven zdravstveni sindrom. Nujno je, da se družinam otrok z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami omogoči ustrezna socialna varnost in dostojno življenje. Nizka višina DPD jim tega vsekakor ne omogoča, ampak jih potiska v materialno stisko in pod prag revščine.

Zato v Društvu Viljem Julijan apeliramo na vas, da delno plačilo za izgubljen dohodek uskladite z minimalno plačo ter temu ustrezno dopolnite tudi 83. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Ob tem vas tudi pozivamo, da v zakon uvedete določbo, ki DPD avtomatično usklajuje z višino minimalne plače.

V pričakovanju, da se boste na našo pobudo odzvali z razumevanjem in naklonjenostjo vas vljudno pozdravljamo,

 

Gregor in Nina Bezenšek, ustanovitelja Društva Viljem Julijan

dr. Nejc Jelen, predsednik Društva Viljem Julijan

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
63
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
13
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?