|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poletno varstvo z jahanjem konj

Tanja Pogačnik Fartek, RubiRudi, 27.5.2024
Poletne počitnice so idealen čas za otroke, da se podajo v nove dogodivščine in pridobijo nove veščine. Jahanje konjev je ena izmed dejavnosti, ki otrokom ne ponuja le zabave, temveč tudi številne druge koristi.
Ključne besede:

image
Jahanje konjev je ena izmed dejavnosti, ki otrokom ne ponuja le zabave, temveč tudi številne druge koristi. (Foto: Freepik.com)
/11


Organizirano poletno varstvo, ki vključuje tudi jahanje konjev, je odlična priložnost za celosten razvoj otroka in nepozabne počitniške spomine.

 

Katere so prednosti jahanja konjev za otroke?


1. Terapevtski učinek:

Interakcija z živalmi je že dolgo priznana kot terapevtsko koristna, s konji pa še prav posebno. Stik med konji in otroki lahko prinese številne psihološke koristi, ki pozitivno vplivajo na otrokov razvoj in dobro počutje.

 

2. Zmanjševanje stresa in izboljšanje razpoloženja

Interakcija s konji ima pomirjujoč učinek na otroke. Sproščujoče dejavnosti kot so jahanje v naravi ali preprosto preživljanje časa s konjem, pomagajo zmanjševati stres in tesnobo. Fizični stik s konjem kot je božanje ali negovanje sprošča hormone, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje. Te dejavnosti lahko zmanjšajo raven kortizola (hormona stresa) in povečajo raven hormona sreče.

 

3. Razvijanje odgovornosti:

Skrb za konja vključuje vsakodnevna opravila kot so: hranjenje, priprava in nega konja, pomoč na kmetiji, čiščenje hleva. Otroci se naučijo prevzeti odgovornost in poskrbeti za drugo bitje, kar je lepa lekcija za življenje.

 

4. Učenje sočutja in empatije:

Skrb za konje in interakcija z njimi uči otroke, kako prepoznati in se odzvati na potrebe drugih. Razvijajo tako empatijo kot tudi sočutje, kar je pomembno za njihove odnose z ljudmi.

 

5. Fizična aktivnost:

Jahanje in skrb za konje vključujeta veliko telesne dejavnosti. Otroci izboljšujejo svojo telesno kondicijo, moč, ravnotežje in koordinacijo. Redna telesna aktivnost pa je ključna za zdrav razvoj otrok.

 

6. Povečanje samozavesti:

Uspešno obvladovanje konja, učenje novih veščin in premagovanje izzivov na jahalnem poligonu povečujejo samozavest otrok. Dosežki v jahanju jih navdajo z občutkom ponosa in samospoštovanja. Prav tako se mnogi otroci prviš srečajo z uporabo kmetijskih orodij in se jih uspešno naučijo uporabljati dnevno v praksi.


7. Izboljšanje socialnih veščin:

Poletni programi jahanja vključujejo skupinske dejavnosti, kjer otroci sodelujejo, se učijo komunicirati in sodelovati. To krepi njihove socialne veščine in sposobnost skupinskega dela.

 

8. Spodbujanje čustvene inteligence

Interakcija s konji pomaga otrokom razumeti in prepoznati svoja čustva ter čustva drugih. Konji so zelo občutljivi na čustvena stanja ljudi, kar pomaga otrokom postati bolj čustveno zavestni. Otroci se naučijo izražati svoja čustva na zdrav način. Konji ne sodijo in ne kritizirajo, kar ustvarja varno okolje za izražanje čustev.

 

Kako izgleda poletno varstvo s konji?

Dnevni program:

Tipičen dan poletnega varstva s konji je dobro organiziran in vključuje različne dejavnosti. Jahanje in skrb za konje je le en del dnevnega programa.

Otroci začnejo dan aktivno s športnimi igrami in krepčilnim zajtrkom. Po zajtrku sledi nega in oskrba konj, učenje jahanja, ki se skozi teden stopnjuje.

Ko je otrok na konju, ki ga vodi izkušen jahač, imajo drugi otroci ves čas aktiven program. Ali se igrajo skupinske igre, ali imajo čas za prosto igro ali pa se udejstvujejo kreativno.

Sledi kosilo v bližnji gostilni, kjer se okrepčamo, včasih pa še posladkamo z osvežilnim sladoledom.

Po kosilu sledi čas počitka, umirjenih iger, kartanja, pletenja zapestnic, ustvarjanja, senčenja v viseči mreži in prostega časa.

Počasi pa se pripravimo na igre in plavanje v velikem bazenu, kjer se zabavamo v vodi vse do prihoda staršev. Vmes se okrepčamo še za malice iz svežega sadja.

Poletno varstvo, ki vključuje jahanje konjev, je več kot le način preživljanja počitnic. Je celovita izkušnja, ki otrokom ponuja dragocene lekcije, spodbuja njihov telesni in čustveni razvoj ter ustvarja spomine.

Skozi interakcijo s konji otroci pridobivajo veščine in vrednote, ki jih bodo spremljale skozi vse življenje.

 

Tanja Pogačnik Fartek, organizatorka dogodkov za otroke, Vzg. pred. otrok,

RubiRudi.com

tanja@rubirudi.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Državno prvenstvo v letenju s toplozračnim...
Med 21. in 25. junijem bo potekal tekmovalni spektakel v zraku nad Mursko Soboto. Organizator načrtuje tudi bogat spreml...
6
Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
4
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
4
Ustvarjalne minutke: KOSMIČEVA BARVA
To je ideja za super ustvarjanje z barvo - celo za najmlajše.
4



Učenje plavanja: kdaj in kako
Nikoli ni prezgodaj za učenje plavanja. Čeprav je idealna starost šest do sedem let, je dobro z učenjem plavanja pričeti...
Državno prvenstvo v letenju s toplozračnim...
Med 21. in 25. junijem bo potekal tekmovalni spektakel v zraku nad Mursko Soboto. Organizator načrtuje tudi bogat spreml...




Vrtec.
пеперутка16

Hodi/jo vaš/i otrok/ci v vrtec? V kateri?