|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako živeti z gastronomo?

Mavrica izzivov, 13.2.2023
Osebe, ki hrane ne morejo požirati zaradi različnih vzrokov, prebavila pa jim normalno delujejo, potrebujejo cevko za hranjenje. Gastrostoma je kirurško narejena odprtina v želodec in vanjo uvedena cevka.

image
Lovro je gastrostomo dobil v 6. mesecu starosti. (Foto: mavrica izzivov)
/11


Osebe, ki hrane ne morejo požirati zaradi različnih vzrokov, prebavila pa jim normalno delujejo, potrebujejo cevko za hranjenje. Gastrostoma je kirurško narejena odprtina v želodec in vanjo uvedena cevka. Hranjenje po gastrostomi ponuja možnost zagotavljanja ustreznega vnosa hranil pri bolnikih, ki se ne morejo sami prehranjevati.

Izbira ustrezne prehrane pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov, ki potrebujejo dolgotrajno prehransko podporo. Priprava jedi za hranjenje po gastrostomi mora biti biološko polnovredna, lahko prebavljiva in predvsem sveže pripravljena iz neoporečnih živil. Pri prehrani po gastrostomi sta odločilna dejavnika omejen volumen in redka konsistenca obroka, saj hrana ne sme biti pregosta zaradi tanke cevke. Temu je potrebno prilagoditi energijsko gostoto obroka, ki mora biti optimalna. Če je previsoka, prav tako ni dobro, ker lahko pride do prebavnih težav in bruhanja.

 

Zgodbe otrok z gastronomo

Nekateri otroci, ki potrebujejo zahtevno zdravstveno oskrbo, in ne morejo požirati hrane zaradi različnih vzrokov, prebavila pa jim normalno delujejo, potrebujejo cevko za hranjenje. Gastrostoma je kirurško narejena odprtina v želodec in vanjo uvedena cevka. Hranjenje po gastrostomi ponuja možnost zagotavljanja ustreznega vnosa hranil pri bolnikih, ki se ne morejo sami prehranjevati.

 

LOVRO

Lovro je gastrostomo dobil v 6. mesecu starosti. Ko so staršem povedali, da bo Lovro potreboval poseg in vstavitev gastrostome, je bil to zanje kar velik šok. Vendar so na koncu spoznali, da bo Lovro le tako dobil zadostno količino hrane, pijače in vsa zdravila. Od kar ima gastrostomo, se spopadajo z izzivi, vzponi in padci. Hkrati pa so hvaležni, da Lovro nujno potrebno hrano, pijačo in zdravila lahko prejme na tak način.

 

lovro

 

MATIC
Matic se nikoli ni hranil skozi usta; ob rojstvu zaradi stridorja in nato zaradi nevroloških motenj. Nekaj let je imel nazogastrično sondo (cevko, ki je speljana skozi nosek v želodček). Ker se je izkazalo, da Matic zaradi vseh svojih težav ne bo nikoli jedel skozi usta, so se odločili za gastrostomo. Z manjšim posegom so mu vstavili gumbek. Matic je polno prehranjen in brez težav dobi vsa nujno potrebna zdravila in zadosti tekočine. Jé tisto, kar jedo drugi družinski člani.

MATIC
Matic se nikoli ni hranil skozi usta; ob rojstvu zaradi stridorja in nato zaradi nevroloških motenj. Nekaj let je imel nazogastrično sondo (cevko, ki je speljana skozi nosek v želodček). Ker se je izkazalo, da Matic zaradi vseh svojih težav ne bo nikoli jedel skozi usta, so se odločili za gastrostomo. Z manjšim posegom so mu vstavili gumbek. Matic je polno prehranjen in brez težav dobi vsa nujno potrebna zdravila in zadosti tekočine. Jé tisto, kar jedo drugi družinski člani.

 

matic

 

VID

Vid ob rojstvu ni vzpostavil sesalnega refleksa, nikoli se ni dojil ali pil po flaški. Od vsega začetka je imel za hranjenje vstavljeno nazogastrično sondico (NGS) – cevko skozi nos do želodčka.

Ko je bil prvič na strnjeni obravnavi na Uri Soča, je logopedinja omenila gastrostomo – PEG. Po premisleku, pogovoru in tudi pregledu pri zdravniku so se odločili za vstavitev PEG-a. Tako je Vid dobil stomico pri 11 mesecih. To je zelo olajšalo hranjenje ter dodajanje tekočine in zdravil.

Vid dobiva vso hrano miksano po stomi direktno v želodček. Jé zmiksano, enako kot ostali družinski člani – juha, meso, krompir, riž, solata, testenine, sadje … Pa tudi priboljške. Tako se na njegovem jedilniku znajdejo tudi rogljiček, smokiji in torta.

 

vid

 

TIA

Tia zaradi prirojene nevrološke bolezni že od rojstva ne more požirati. Zato so ji že kmalu po rojstvu z operativnim posegom vstavili gastrostomo. Najprej je imeka PEG, sedaj pa ima gumbek. Gastrostoma je ne ovira pri vsakdanjih življenjskih aktivnostih, ji pa omogoča rast, razvoj in preko nje dobi vsa zdravila, hrano in pijačo. Njeni obroki so praktično samo zmiksani običajni obroki (z dodatkom zadostne količine tekočine).

 

tia

 

FILIP Z GUMBKOM

Z namenom ozaveščanja smo v februarju izdali knjigico FILIP Z GUMBKOM. Zgodba govori o fantku Filipu, ki ne more jesti preko ust, ampak se hrani na drugačen način, preko gastrostome- gumbka. Knjigica je v prvi vrsti namenjena vsem otrokom, ki imajo vstavljeno gastrostomo. Želimo si, da bodo ti otroci lahko občutili, da niso sami in da je nekje še nekdo, ki ima vstavljen ta poseben čarobni »gumbek«.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7



Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?