|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Položaji za lažji porod

Petra Arula, 17.10.2014
V pogovoru s Tito Tušar, univ. dipl. andragoginjo in doulo (porodno spremljevalko)si lahko preberete zanimive odgovore na vprašanja o porodnih položajih.

image
Kateri položaji pomagajo, da porod čim manj boli?
/11


Gibanje je eno od osnovnih vodil pri porodu, saj vam ga narekuje lastno telo! V telesu domuje vaša bit in preko njega se sporazumevate s seboj. Med porodom je povezanost z lastnim telesom in otrokom v njem nujna, saj jima brez posluha ne moremo priti naproti.

 

Zakaj je pomembno, v kakšnih položajih rojevamo?

Razlogov je več. Gravitacija (sila teže) nam omogoča, da hodimo po zemlji in prav tako nam je v veliko pomoč tudi med porodom. Otroku pomaga pri prehodu na svet, zato jo je dobro izkoristiti. Spreminjanje položajev nam naravno omili bolečino in pomaga otroku, da se med porodom dobro namesti za prehod skozi medenico.

Znano nam je, da ni priporočljivo ležanje na hrbtu že od 16. tedna nosečnosti dalje. Isto velja tudi med porodom. Med ležanjem samo na hrbtu je moten pretok krvi in s tem dotok kisika do otroka. Različni položaji telesa vplivajo na premer medenice. Najmanjši premer je v ležečem položaju, največji pa v čepečem. Zato že s samim položajem lahko pripomoremo k lažjemu prehodu otroka skozi medenico.

 

Kateri položaji omogočajo najlažji porod?

Tu ni pravila. Težko je na pamet v naprej določiti, kateri položaj bo najbolj ustrezal kateri porodnici in njenemu otroku. Zato govorimo o spreminjanju položajev, da si lahko vsaka porodnica najde svojega, najbolj optimalnega. Lahko pa rečemo, da je zaradi fiziologije telesa najtežje roditi leže, z nogami navzgor in najlažje v polčepečem položaju na porodni pručki ali čepečem. Če ima porodnica močne bolečine v hrbtu, je blagodejen položaj na vseh štirih.

 

Kateri položaji pomagajo, da porod čim manj boli?

Kot sem poudarila že pri prejšnjem vprašanju, si mora vsaka ženska najti svoj položaj. Slediti mora sporočilu svojega telesa. Iskati udobje v svojem telesu. Položaj, ki ji omogoča čim manj bolečine je zanjo najbolj pravi. Le-ta pa se lahko skozi porod večkrat spremeni ali pa ostane isti.

 

Torej lahko najprimernejši položaj zase ugotovim šele med porodom?

Da, tako da preizkušamo različne položaje. Z najpogostejše uporabljenimi položaji in njihovimi prednostmi pa se je dobro seznaniti že v nosečnosti – tako nam je potem lažje med samim porodom. Vedno pa je najbolje, da sledimo svojemu telesu, lahko najdemo čisto svoj položaj, ki ga niso omenili v knjigah ali na pripravah na porod, pa nam tako zelo prija. Potem ni ovir, da si ga ne bi privoščili.

 

Kako naj se v porodnišnici dogovorim, da bom rojevala v položaju, ki mi najbolj ustreza?

Priporočam obisk vaše želene porodnišnice že v nosečnosti. Takrat se pozanimajte, ali je v tej porodnišnici med porodom možno spreminjanje položajev, gibanje, ali imajo prenosni CTG, itd. Če v tej porodnišnici ni na voljo storitev, ki jo želite, iščite naprej. Obiščite še druge porodnišnice, poiščite informacije, kje imajo prakso rojevanja v različnih položajih. Poiščite okolje, kjer boste lahko rodile varno, sproščeno in v miru. To je ključnega pomena za optimalen potek vašega fiziološkega poroda.

 

Kako lahko najrazličnejše položaje vadim že med nosečnostjo?

Položaje seveda lahko preizkušate že v nosečnosti, tako da obiščete kakšno delavnico priprave na porod ali si položaje ogledate v literaturi ali na spletu. Kar nekaj položajev lahko vadite tudi, če hodite na telovadbo, jogo ali pilates za nosečnice (o. p.: kakovostno brezplačno jogo za nosečnice z vajami za pripravo za porod izvajajo v Cityparkovi igralnici v torkih od 19.30 do 20. 30).

Bolj kot mehansko preizkušanje položajev pa bi predlagala, da nosečnice namenijo več pozornosti občutenju svojega telesa. Naj si nosečnica večkrat vzame čas zase in občuti svoje telo, kje je sproščeno, kje je napeto ali boleče? Naj vadi zavedanje svojega telesa v vsakem trenutku. Telo ji neprestano sporoča, kaj je zanjo in za otroka dobro in kaj ne. Če njeno telo potrebuje počitek, naj si ga vzame, če rabi spremembo položaja, naj ga naredi, če potrebuje več hoje in gibanja, naj si ga privošči in ne ignorira pomembnih sporočil svojega telesa. Dober posluh za sporočila telesa že v nosečnosti bo ženski (porodnici) omogočil bolj suvereno sodelovanje s svojim telesom med porodom.

 

Ali lahko spreminjanje položajev med porodom poškoduje otroka?

Ne, v kakršnem koli položaju je porodnica, ne more poškodovati otroka. Lahko mu samo pomaga, da se namesti v čim boljši položaj za prehod skozi medenico in s pokončnimi položaji doda še silo teže, ki mu pomaga pri prehodu skozi porodni kanal.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na BREZPLAČNE uricah za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu TUKAJ in na www.citypark.si v urniku med otroškimi programi ter na FB strani www.facebook.com/otroskajogica.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
40
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
18
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
8
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?