|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poskrbimo za temno nebo

Uredništvo Ringaraja.net, 31.5.2011
Temno nebo je zaklad, ki smo ga dobili od naših prednikov in smo ga dolžni ohraniti prihodnjim generacijam. Je tudi pomemben del naše naravne dediščine, ki jo utegnemo zaradi nevestnega ravnanja izgubiti za zmeraj.

image
/21




Svetlobno onesnaženje ima številne negativne posledice za okolje, živali in zdravje ljudi.


Pri načrtovanju in urejanju zunanje okolice bodimo pozorni na umestitev sijalk v prostor, doma poskrbimo, da ugašamo zunanje luči, ne pretiravajmo z razsvetljavo.


Tako vsaj malo pripomoremo k nižjemu svetlobnemu onesnaževanju.

V toplih, jasnih poletnih večerih stopite na zrak in se zazrite v Mali in Veliki voz, ter Severnico.

Zvezde Velikega voza pri nas nikoli ne zaidejo, ker so že blizu nebesnega severnega tečaja in spadajo med zvezde nezahajalke, nadobzornice ali cirkumpolarne zvezde. Na videz so vse enako daleč, vendar so od nas različno oddaljene.

  

Za Velikim vozom so odkrili tuje galaksije z milijardami zvezd in plinov.

Mali voz poznamo predvsem zaradi njegove svetle zvezde Severnice, Polarnice. Od nekdaj so se mornarji in popotniki ozirali in orientirali po tej zvezdi. Zemeljska os se v okoli 25.000 letih vrtavkasto zavrti, zato bo druga zvezda počasi prevzela vlogo “Severnice”.

 

Sedanja Severnica se zdaj severnemu tečaju približuje, potem pa se bo začela oddaljevati, oz. se bo naš severni tečaj začel odmikati od nje in se približevati drugi zvezdi v bližini severnega tečaja. Severnica, “alfa” Malega voza, pa je od nas oddaljena okoli 500 svetlobnih let. 

 


Indijanci pa v Velikem vozu vidijo medveda (štiri glavne zvezde), tri zvezde v repu pa predstavljajo tri lovce, ki zasledujejo medveda.

O medvedu trdijo Indijanci, da je Veliki duh, ki je neumrljiv. Medved prespi zimo v brlogu, ki ga sestavlja ozvezdje Severni venec ali Severna krona. Spomladi se zbudi in hodi okoli Severnice, neprestano pa ga zalezujejo trije lovci. Prvi nosi lok in pušèice, da bi ga ustrelil, drugi nosi lonec, da bo v njem kuhal medvedovo meso, tretji, zadnji pa hodi počasi in zbira zvezde, da bo zakuril pod loncem. Toda Medved je zadosti uren in jim uhaja zdaj na eno zdaj na drugo stran Severnice. Končno zadane puščica prvega lovca utrujenega Medveda. Njegova kri kaplja na Zemljo in obarva jesenske severnoameriške gozdove v škrlatne in koralne barvne odtenke. Žalujejo za ranjenim velikim duhom in list za listom odpada. Medved umira in leta je konec. Z zadnjimi močmi se Medved zavleče v brlog in pogine. Lovci ga najdejo in pojedo. Toda Medvedov duh je nesmrten in se naseli v drugo medvedje telo ter prespi zimo.Spomladi se vse ponovi...

 

 
 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
6
Do okolja prijazen svinčnik
Odkrijte do okolja prijazen Staedtlerjev svinčnik WOPEX!
3
Čajota - jo poznate?
Čajota, bodičevka, bodeča buča, kristofina, čoko, zelenjavna hruška – koliko različnih imen za eno rastlino! Jo že pozna...
3
Pomagajmo pticam
"Velja osnovno pravilo, da hranimo samo s pičo, ki je pticam dostopna tudi v naravi. Z ostanki hrane ptic ne hranimo,...
3



Jadrnice iz orehovih lupin
photo
Poletni prosti čas izkoristimo tudi za ustvarjanje. Priredimo pravo regato!
Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?