|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci vegetarijanci so zdravi!

Likar Damjan, 1.2.2010
Zdravje je v veliki meri odvisno od skrbno izbrane uravnotežene prehrane. In kakšna naj bo zdrava prehrana? Mnenja strokovnjakov niso vedno enotna, razen ko gre za otroke.

image
/11


V mesecu aprilu je svetovni dan zdravja. Zdravje je v veliki meri odvisno tudi od skrbno izbrane uravnotežene prehrane, kar je še posebej pomembno v obdobju rasti, pa tudi spomladi, ko je organizem po dolgi zimi utrujen in je porabil zaloge vitaminov in mineralov, ki jih je dobil med letom s svežo zelenjavo in sadjem in gibanjem na svežem zraku. In kakšna naj bo zdrava prehrana? Mnenja strokovnjakov niso vedno enotna, razen ko gre za otroke. Tu je stališče pediatrov precej bolj usklajeno in poudarjajo, da otrok za zdrav razvoj potrebuje tudi pestro raznovrstno prehrano, ki vključuje tudi mesne obroke. Zato v vrtcih dosledno upoštevamo navodila o sestavi hrane, ki nam jo nalaga republiški zavod za zdravje.

Vendar so v Ljubljani tudi drugačni vrtci in prispevek o vegetarijanskem jedilniku v predšolski ustanovi ponujamo v informacijo in razmislek.

V ljubljanskem vrtcu Najdihojca so pionirji na področju vegetarijanskega prehranjevanja predšolskih otrok v Sloveniji. Imajo namreč dva oddelka otrok (od 3. do 6. leta starosti) z brezmesno prehrano. Oddelek Mali princ je bil ustanovljen leta 1997, oddelek Aeternia, ki ga vodita vzgojiteljici Alenka Krajnc in Bianca Kolić, pa je nekaj let starejši.


Kako je prišlo do ustanovitve vegetarijanskih oddelkov?

Oba oddelka sta bila ustanovljena na pobudo staršev, kar se pozna še danes. Sodelovanje staršev je eno tistih področij, kjer se skupini razlikujeta od drugih skupin. Mnogo srečanj delavnic, projektov poteka na pobudo in z aktivnim sodelovanjem staršev, ki jim je vrtec postal del družabnega življenja. Skupaj hodijo na izlete v naravo, obiskujejo otroke, ki praznujejo rojstni dan. Zanimivo je, da starši nekaterih otrok niso vegetarijanci, vendar se zavedajo pozitivnih učinkov rastlinske hrane in škodljivih posledic uživanja mesa.


Kaj otroci najraje jedo?

Njihova vegetarijanska prehrana je zaradi odličnih kuharic zares pestra in okusna. Otrokom najbolj teknejo seitan, čičerika, lečin golaž, pira, ješprenj, špinača, testenine in jabolka. Sveže sadje včasih odkupijo iz ekoloških kmetij. Najbolj se izogibajo beli moki, belemu sladkorju in konzervirani hrani.


Kakšno je njihovo zdravje?

Lahko rečem, da so otroci zelo zdravi, bistri, živahni in samozavestni. Razlog za njihovo zdravje je tudi v rednem gibanju. Z otroci gremo vsak dan v vsakem vremenu na sprehod. Njihovo odpornost krepimo tudi s tedensko vadbo joge, pri kateri se učijo pravilnega dihanja in sproščanja napetosti. Izvajamo predvsem like iz živalskega in rastlinskega sveta.


S kakšnimi težavami se srečujete pri delu?

Pridobili smo vsa potrebna dovoljenja za ustanovitev vegetarijanskega oddelka, vendar samo za otroke od 3. do 6. leta starosti. Ministrstvo za zdravje namreč trdi, da otroci do tretjega leta starosti za svoj normalen razvoj nujno potrebujejo tudi beljakovine živalskega izvora. Zaradi tega nekateri starši svoje otroke ne vključujejo v ta vrtec, ampak so do tretjega leta v zasebnem varstvu. Na eni strani je to diskriminatorno za vegetarijance, ki na ta način ne morejo uveljaviti pravice do subvencioniranega varstva, na drugi, pa tudi vrtec Aeternia ne more sprejemati mlajših otrok od 3. let.


Otroci vegetarijanskega oddelka Aeternia o živalih:

Živali je poslal Bog, da bi jih imeli radi in božali. Da jih lahko gledamo. S kenguruji lahko skačemo. Kuža čuva hišo pred hudobnimi ljudmi. Ptice nam prinašajo dojenčke. Če je človek prijazen, mu tudi divje živali ne storijo nič hudega. Lovci so grdi. V neki risanki sem videla, da je lovec ustrelil bambija in ga hudo ranil. Če ne bi bilo živali, bi bilo dolgčas. Brez krta in glist, ne bi imeli zrahljane zemlje in potem tudi ne bi bilo dobre hrane.



Članek je bil objavljen v reviji Otroci

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Škrat Vodo se predstavi
Pozdravljeni otroci, starši, babice in dedki. Ko vidite kakšen sem, me lahko zagledate prav v vsaki vodi. V njej boste z...
4
Ringaraja in Lek ozelenila okolico Očesne ...
V okviru projekta Eko družina je Ringaraja ob pomoči Leka uredila park pred Očesno kliniko v Ljubljani.
3
Čebele, naše prijateljice
V vsakem primeru smo za umiranje čebel krivi ljudje!
3
Dan Zemlje v Litiji
V stavbi občine Litija si boste lahko ogledali razstavo ob dnevu Zemlje do 8. maja 2011. Osrednji razstavni eksponat je ...
3



Jadrnice iz orehovih lupin
photo
Poletni prosti čas izkoristimo tudi za ustvarjanje. Priredimo pravo regato!
Vaje tibetanskih lam za ženske
photo
V knjigi praktika zdravja sibirske doktorice in zdravilke Valentine Ramiro so prvič predstavljene vaje tibetanskih lam z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?