|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preproste ideje za praznično okrasitev doma

Barbara Bališ Markovič, 15.12.2023
V predprazničnem času radi poživimo in okrasimo prostore, v katerih preživimo največ časa, da vanje vnesemo praznično vzdušje.

image
DA bo v vašem domu za praznike praznično ...
/51


Za okrasitev ne potrebujemo veliko denarja, temveč samo zanimive ideje, ki se porajajo tudi sproti. Nekaj uric ustvarjanja in prostor bo zaživel.


Okrasitev oken

Okna lahko okrasimo zelo preprosto, tako da je okrasitev vidna v prostoru in od zunaj. Najlepše je, če izberemo motiv, ki se nadaljuje po vseh oknih. Lepi so beli zimski motivi, ki lahko okna krasijo tudi po praznikih, vse do pomladi.


Iz belega papirja izrežemo bele zasnežene gričke, različno visoke smreke, hiške z zasneženo streho in dimniki, iz katerih se vali dim, ter izrezanimi okenci in vrati. Izrežemo še snežene može, ptičjo krmilnico s ptički, za pravi zimski vtis pa še nagajive snežinke.


Pozorni moramo biti na razmerja in velikost izrezanih predmetov.

Najlažje je, če na trši papir narišemo šablono, jo izrežemo in potem le obrisujemo in izrezujemo. Več enakih okraskov poljubno kombiniramo z drugimi. Ko imamo izrezane različne papirnate okraske, razporedimo v poljubnem zaporedju gričke, smreke in hiške, med njih postavimo sneženega moža ali ptičjo krmilnico ali otroka s sanmi. V zgornjem delu okna pa razporedimo drobne snežinke in zdelo se nam bo, da res sneži.

Če so nam ljubši bolj preprosti motivi, lahko izrežemo večje sveče z velikimi oranžnimi plameni in jih v vrsti prilepimo na okno, kot da stojijo na polici, na okenski polici pa prižgemo svečke, ki bodo pričarale pravo svetlobo ognja. Paziti moramo, da sveče niso preblizu okna in da jih ne pustimo goreti brez nadzora, še posebej, kadar so v bližini otroci.

Na okna lahko nalepimo velike snežinke, izrezane iz papirja, ali pa postavimo v vrsto samo bele snežake s pisanimi lonci na glavi iz barvnega papirja. Snežake naredimo kar velike, ne smemo pa pozabiti na oči, korenček, usta in gumbe na obeh straneh, da bo snežak gledal v prostor in na dvorišče.


Ideje za motive iz papirja:

  • zimska vas
  • snežaki v vrsti
  • sani z jelenčki in Božičkom (na vsakem oknu jelen, na zadnjih dveh sani z Božičkom)
  • ptičja krmilnica in ptički
  • različno velike zvezdice
  • na vsakem oknu velika novoletna jelka s pisanimi okraski na obeh straneh stekla
  • različno velike sveče v vrsti
  • pisana darila s pentljami

Vsi ti motivi so zanimivi za delo v večjih skupinah ali doma v družini, ker vsak lahko prispeva svoj izdelek za okrasitev, okrasi so različno veliki in je površina hitro lično okrašena.


Okrasitev stropa

Po navadi okrasimo tudi strop, saj je prijetno opazovati, kako sapice premikajo okraske na tankih nitkah, ki se nežno vrtijo in premikajo, ko odpiramo vrata ali hodimo mimo.

Najlepše je, če uporabimo enake motive kot za ostalo okrasitev, na primer vsaj enega.Pri okrasitvi z zimskimi motivi bi zelo lepo izstopale snežinke na različno dolgih nitkah, obešene s stropa po vsem prostoru.


Ideje za okrasitev stropa:

  • zvezdice in snežinke, izrezane iz papirja
  • smrečice
  • dolgi beli papirnati trakovi, nalepljeni na vrvi

 

Zvezdice iz nagubanih trakov

Iz papirja narežemo poljubno široke trakove in jih zlepimo v daljši trak. Trak potem prepogibamo, da nastane zložena harmonika. Če želimo večjo zvezdico, bomo papir prepogibali na 5 centimetrov ali več, za manjše zvazdice pa manj. Odločimo se, kolikokrako zvezdico bomo oblikovali. Najlepše so pet- in šestkrake, lahko pa se igramo in poskušamo tudi drugačne. Prepognjene dele zložimo v zvezdico, ki je osnova, potem pa preostali trak navijamo okoli osnovnih krakov, tako da se zvezdica odebeli. Pomembno je, da so prepogibi eneko dolgi in trak precej dolg. Tega lahko daljšamo tudi sproti. Na koncu trak zalepimo, da se zvezdica ne podre. S šivanko vdenemo nit v enega od krakov in pritrdimo z lepilnim trakom pod strop ali na rob okna.

 

Beli trakovi na vrvi

Zelo preprosta in zanimiva okrasitev so trakovi, nalepljeni na vrvico, ki jo napnemo v različnih smereh pod stropom od stene do stene. Trakovi nemirno zašumijo pod stropom, ko se odprejo vrata in se premeša zrak. Trakovi so poljubno široki in dolgi, daljši kot so, bolj živahno se odzovejo na vsak premik v prostoru.

 

Smrečice

Iz belega ali zelenega traku izrežemo bolj mehko zaokrožene smrečice. Najhitreje in najbolj simetrično smrečico narišemo na prepognjen papir. Narišemo samo polovico, ko pa jo izrežemo in papir razgrnemo, dobimo celo smrečico. Izrezano smrečico spet prepognemo in v sredini izrežemo krog, iz ostanka papirja pa izrežemo majhno smrečico, podobno veliki. Veliko smrečico spet razgrnemo in v izrezan krog s pomočjo nitke obesimo majhno smrečico. Vrh velike smreke z različno dolgimi nitmi pritrdimo pod strop, ob sapici pa se bosta velika in mala smrečica vrteli vsaka v svojo smer.

Še namig: V božičnem času je lepa kombinacija velike smrečice v zeleni barvi in male smrečice v rdeči barvi oziroma barvno kombinacijo prilagodite osnovni dekoraciji.


Okrasitev okenskih polic

Tudi okenske police lahko zelo lepo okrasimo. Odvečne predmete umaknemo, ostalo pa prilagodimo celotni okrasitvi prostora. Če bomo okrasili okna z belimi zimskimi motivi, potem lonce rož ovijemo v mehak zmečkan bel papir in povežemo s srebrno nitko, zraven pa prilepimo še kakšno snežinko. Med cvetlične lončke postavimo kozarčke za vlaganje, oblečene v enak bel mehak papir, in v njih prižgemo svečke.


Beli zasneženi svečniki

Različno velike kozarčke za vlaganje prelepimo s tankim belim ali pisanim darilnim papirjem. Uporabimo lahko z vodo razredčeno belo lepilo ali pa lepilo za servietno tehniko. Lepilo namažemo na kozarec, nanj položimo želen motiv ali celo ploskev papirja in previdno premažemo z lepilom tudi preko papirja. Pustimo, da se posuši in po želji porišemo ali poslikamo, nalepimo dekorativne motive in polakiramo z zaščitnim lakom. Okoli grla kozarca ovijemo mehko kovinsko žico in oblikujemo ročaj, nanj pa nanizamo perlice. Tako nastanejo prelepe male zimske lučke. Ko bodo v njih gorele svečke, bodo vzorci in poslikave lepo poudarjeni.

Vse narejene okrase lahko pobarvamo, poslikamo, polepimo z motivi z darilnega papirja ali papirnatih prtičkov, okrasimo z bleščicami, ... Ideje in želje bodo same privrele na dan, ko se boste lotili ustvarjanja, zato kar veselo na delo!

Za ustvarjanje potrebujemo naslednji material in pripomočke:

  • bel in barvni papir
  • darilni papirji s prazničnimi motivi
  • barve
  • mehka žica, perlice, bleščice
  • vrvica in darilni satenasti trakovi
  • škarje, lepilo, luknjač, spenjač, olfa nož
  • kozarci za vlaganje,
  • šivanka in nit


Veliko zabave pri okraševanju vašega doma. In ne pozabite, najpomembnejše je, da se boste imeli lepo v krogu svojih najdražjih. Srečno!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
13
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
12
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
12
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
9



Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
photo
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...