|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno prenehati z uporabo kontracepcijskih tablek?

Marjorie Greenfield, M.D.; prevedel Miha Ambrož, 5.7.2023
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka. Kako prenehati z uporabo tabletk?

image
Zanositev takoj po prenehanju jemanja tabletk ni tvegana. (Freepik.com)
/11


Ženskam se navadno priporoča, da prenehajo jemati tabletke dva do tri mesece preden bi želele začeti poskušati zanositi. S tem se omogoči, da hormoni kontracepcijskih tabletk uspešno zapustijo telo, s čemer se ponovno vzpostavijo naravni hormonalni cikli.

 

V tem obdobju se lahko zgodi, da vaše menstruacije ne bodo redne, priporočljiva pa je uporaba drugih kontracepcijskih sredstev, npr. kondomov ali spermicida. Ne pozabite tudi začeti uživati folne kisline, v primeru, da se zanositev zgodi malce pred načrtovanim datumom (folna kislina pomaga preprečiti nekatere razvojne motnje plodu v prvih mesecih nosečnosti).

 

PREBERITE TUDI: Vgnezditev ali splav?


Če vas zanima, zakaj je potrebna druga kontracepcijska metoda v teh treh mesecih, tu navajamo nekaj dobrih razlogov.


Zakaj počakati z zanositvijo?

Ker večina menstrualnih ciklov postane nerednih po prenehanju uporabe tabletk, mnogo žensk ne ve ali so noseče ali ne. Razlog za to je, da veliko žensk v prvih nekaj ciklih po prenehanju ne ovulira. Ženske, ki so vajene zelo rednih ciklov na tabletki, se zato pogosto sprašujejo ali imajo zakasnelo menstruacijo, ali so morda že noseče. To lahko privede do treh vrst težav:

  • Če imate ovulacijo že v prvem mesecu po prenehanju uporabe tabletk in takoj zanosite, morda tega ne boste niti vedele in še vedno počele stvari, ki jih med nosečnostjo bi smele, npr. pitje alkohola ali prekomerno uživanje kofeina.
  • Če zanosite v prvem ali drugem mesecu, ne bo jasno, kdaj točno ste zanosila, in vaš ginekolog bo imel težave pri ugotavljanju točnega roka rojstva. Težavo se lahko do neke mere zaobide z zgodno ultrazvočno preiskavo, kar pa je vseeno dražja alternativa, kot če ste zanesljivo seznanjene z datum glede na vašo zadnjo menstruacijo.
  •  Če imate po prenehanju uporabe tabletke zelo neredne menstruacije, se lahko neprestano sprašujete, ali ste že noseča. Neuresničene želje pa vas lahko čustveno precej izčrpajo (kakor tudi udarijo po žepu zaradi kupovanja dragih nosečnostnih testov). Poleg tega se lahko počutite, kot da se s partnerjem že mesece trudita okoli zanositve, medtem ko morda sploh še ni bilo ovulacije.

 

PREBERITE TUDI: Želita zanositi? NE počnita tega!


Ali obstajajo tveganja vezana na takojšno zanositev po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk?

Občasno se pari odločijo za zanositev takoj po ukinitvi tabletke. Če ste to vi, imamo za vas dobro novico – zanositev v prvem mesecu po prenehanju jemanja tabletk ne predstavlja nikakršnega tveganja za zarodek. Medicina ne pozna primera, kjer bi jemanje tabletk v času zanositve kakorkoli vplivalo na razvoj zarodka. Poleg tega tudi ne obstaja nikakršna povezava med kontracepcijskimi tabletkami in splavom, oz. katerimkoli drugim zapletom.


Povzeto po www.drspock.com/article/0,1510,5611,00.html


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bownova terapija pred in med nosečnostjo
Med nosečnostjo lahko Bownovo terapijo uporabimo za lajšanje ali odpravo različnih nosečniških tegob - od slabosti in zg...
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4



5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?