|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prerez presredka: Kako ga lahko preprečimo?

Uredništvo Ringaraja.net, 26.12.2023
Babica Marjeta Žlebnik svetuje, kako lahko preprečimo prerez presredka pri porodu.

image
Prerez presredka lahko preprečite tudi sami! (FOTO: Thinstock) (Foto: Freepik.com)
/11


Vprašanje 1#:

V kratkem pričakujem prvega otroka, rodila bom po naravni poti, skrbi pa me prerez presredka. Koliko je to odvisno od babice pri porodu, kako lahko na to sama vplivam in ali lahko Dianatal gel zmanjša možnost rezanja presredka. Nekje sem namreč zasledila podatek, da je v Sloveniji nasproti drugim evropskim državam veliko več tega rezanja. Hvala za odgovor!


Odgovor:

Da bi preprečili prerez presredka, izvajajte 5-minutno vsakodnevno masažo presredka, z oljem za masažo presredka (Welleda olje). Od dopolnjenega 35. tedna dalje, z jedilnika črtajte belo moko in sladkor,  tako bo manj belega toka (glivic), posledično pa je tkivo tudi bolj zdravo in se manj trga med porajanjem novorojenčka. Uporabljate lahko tudi svečke za glivice, lahko pa tri dni zapored naredite 3-dnevno kuro s probiotičnim jogurtom: tampon namočite v jogurt in ga za 2 do 3 ure vložite v nožnico.
     
Med porajanjem sodelujte z babico, potrudite se, da pravilno pritiskate, v pravo smer, zaupajte ji, še prej pa izrazite svoje želje in strahove..
     
Dianatal je v večini primerov pozitivno vplival tako, da je ostala sluznica vagine nepoškodovana, manj je bilo tudi prerezov presredka.
     
Točnega podatka števila prerezov presredkov za Slovenijo nimam, v porodnišnici Kranj pa se vsi zdravstveni delavci, ki sodelujejo pri porodu, držijo jasnih navodil prereza presredka in nihče ga ne naredi po nepotrebnem. Epiziotomijo res naredijo le, če potrebna. V njihovi porodnišnici so imeli leta 2017 11 odstotkov epiziotomij, vseh porodov je bilo v tem letu 1415. Porodnica lahko epiziotomijo tudi avrne, vendar le v primeru, da s tem ni ogroženo zdravje otroka.
      

Vprašanje 2#:

V materinski šoli je babica rekla, da moramo pred porodom poskrbeti, da si pozdravimo morebitna vnetja. To naj bi namreč bistveno vplivalo na odločitev ali bo treba presredek rezati oz. ali se strga.
Pred nosečnostjo nikoli nisem imela vnetij. Izcedek je bil majhen, večinoma ga niti ni bilo. Od približno 3 meseca nosečnosti dalje, pa se mi je izcedek zelo, zelo povečal. Pri pregledu v 7. mesecu pa je ginekologinjo "skoraj kap" - predlagala je vstavljanje tablet Canesten in mazanje s kremo.

Kako naj vem, ali je vnetje pozdravljeno in se pomirim, da sem "vestno" pripravila presredek na porod? Če bi morala ponoviti "kuro" s svečkami: kako je s spolnimi odnosi? Ali bi bilo smiselno, da se s kremo maže tudi mož, da ne prenesem nanj vnetja in potem nazaj nase?



Odgovor:


Babica je imela prav, kar je povedala glede vnetja in posledic pri porodu. Izogibajte beli moki in sladkorju, naredite tridnevno kuro s probiotičnim jogurtom, uporabljajte Canesten svečke, bombažno spodnje perilo in dnevne vložke (mislim, da so od Tosame iz naravnih vlaken). Pri vnetju se pogosto pojavi rdečina zunanjega spolovila, srbenje, iztok, bodite pozorni na te pojave. Izpiranje nožnice opustite. Predlagam pogosto umivanje, brez mila, ker se drugače spremeni PH v nožnici. Kar se tiče spolnih odnosov predlagam, da počakate, da naredite kuro s svečkami. Moje mnenje je, da je smiselno, da se tudi mož maže s kremo Canesten.
     

Marjeta Žlebnik, babica iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
8
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
6
FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
6
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...
6



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
photo
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?