|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

PRIME EVFORIJA – veste, kaj kupujete svojim otrokom?

Zveza potrošnikov Slovenije, 24.10.2023
Blagovna znamka Prime ameriškega prodajalca s premišljenimi in domiselnimi marketinškimi potezami prodira na slovenski trg. Ni dvoma, da so ciljna skupina predvsem otroci in da izkorišča njihovo neizkušenost.

image
Obe pijači sta brez dodanega sladkorja, vsebujeta kokosovo vodo, aminokisline, vitamine in minerale, nekatera barvila in arome (Foto: Freepik.com)
/11


Ti oziroma njihovi starši morajo za trenutno izjemno priljubljeno pijačo, ki vsebuje okrog 97 odstotkov vode, odšteti od 5,99 do 12,99 evra za 355 ml oziroma 500 ml. Prodajata se dve različici: negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml) in gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača, poimenovana energijska pijača (355 ml), ki vsebuje 200 mg kofeina na pločevinko. Obe sta na voljo v različnih okusih, z dodanimi aromami in sladili.

 

Napakam v označbi ni videti konca!
Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo skrbno preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink  Lemonade, kupljenih v ljubljanskem nakupovalnem centru. Seznam napak je izjemno dolg. Nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, kjer smo našli slovenski prevod, pa ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača NI primerna za otroke. Na nepravilnosti smo že opozorili Upravo RS za varno hrano in varnost živil, pričakujemo takojšne ukrepanje.

 

Kaj vsebujeta pijači Prime Energy in Prime Hydration in ali sta primerni za otroke?

Obe pijači sta brez dodanega sladkorja, vsebujeta kokosovo vodo, aminokisline, vitamine in minerale, nekatera barvila in arome. Ob pogledu na seznam sestavin drugih okusov pijače ugotovimo, da so sestavine zelo podobne, le dodana aroma (za okus) se spreminja. Poleg omenjenih sestavin pa velja pri otrocih posebno pozornost nameniti naslednjim sestavinam.

 

KOFEIN – v različici, ki se promovira kot energijska pijača

Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 mg/kg telesne mase. Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni. Gre za pijačo, ki je bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki: https://www.zps.si/aktualne-vsebine/trzni-pregledi/trzni-pregled-energijskih-pijac-nam-res-dajo-krila-207

 

ADITIVI – sladila, konzervansi, sredstva za uravnavanje kisline   

Pijača ne vsebuje sladkorja, sladek okus pa je med mladimi zaželen, zato sta ji dodani sladili acesulfam K in sukraloza. Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati.

Vse omenjene aditive je EFSA sicer odobrila, a imajo določen največji še sprejemljiv dnevni vnos (ADI). Kakšno količino lahko proizvajalci dodajo določenemu živilu, podrobneje določa evropska zakonodaja o aditivih. Vrednosti si lahko pogledate v spodnji preglednici.

 

preglednica

*Podatki se nanašajo na še sprejemljive dnevne vnose, ki jih je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), in največje dovoljene vsebnosti v aromatiziranih pijačah, določene v Uredbi št. 1333/2008 o aditivih za živila. Ker se pijača prodaja na evropskem trgu, predvidevamo, da je proizvajalec upošteval evropsko zakonodajo pri formulaciji izdelka, vendar tega nismo preverili z analizo.

Na ZPS uživanje nizkoenergijskih pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, otrokom odsvetujemo, saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

Primerjavo glede vsebnosti aditivov v drugih pijačah z dodanimi vitamini in minerali na našem trgu lahko naredite s pomočjo ZPS ocenjevanja: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/161-brezalkoholne-pijace-z-dodanimi-vitamini-primerjalno-ocenjevanje. Na ZPS izpostavljamo, da so aditivi in sladila, ki so dodani pijači Prime, bolj izjema, saj se jim evropski proizvajalci pijač očitno raje izogibajo.

 

Kaj pa cena?

Glede na absurdno visoko ceno smo na ZPS preverili, kakšna je cena v državi izvora – Združenih državah Amerike (ceno smo preverili pri ameriških kolegih oktobra 2023). Osnovni okus pijače Prime v 500 ml plastenki stane v trgovini Target 2,39 $ (2,27 €) in v trgovini Walmart 2,19 $ (2,06 €). Pri nas pa boste za posebne različice odšteli od 5,99 do 12,99 €, na črnem trgu nekateri izdelki dosegajo tudi ceno 20 €. Za primerjavo: cena podobnih pijač drugih proizvajalcev se giblje od 1 do 3 € za 500 ml. Uvoznik in prodajalci si torej vzamejo kar zajetno vsoto na račun evforije otrok in navdušenosti nad ameriškimi YouTube vplivneži.

 

Je promocija vitaminov in mineralov upravičena?

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Kadar ugotovite pomanjkanje, ki ga ne morete nadomestiti s hrano, ob posvetu s strokovnjakom raje posezite po prehranskih dopolnilih oziroma zdravilih, če vam jih predpiše zdravnik.

 

Ali je res tako dobra za hidracijo?

Ob povečanem potenju (v vročem vremenu, ob intenzivni športni aktivnosti) je treba telesu zagotoviti dodatno tekočino. V ekstremnih pogojih voda morda ne opravi več svoje funkcije, zato je telesu smiselno dodati elektrolite, kot sta natrij in kalij, ki ju vsebuje tudi pijača Prime. Starši, sami presodite, ali je vaš otrok res izpostavljen tako ekstremnim pogojem.

 

Oglaševanje otrokom - kako nadzirati digitalne vsebine?

Pijača Prime je po zaslugi YouTube vplivnežev postala statusni simbol in rekvizit na družbenih omrežjih. Otroci imajo na spletu neomejen dostop do različnih vsebin, ki so premalo nadzorovane. Tudi zakonodaja, ki ureja oglaševanje živil otrokom, se za zdaj še ne dotika tovrstnih medijev. Največja odgovornost za to, kaj bo otrok gledal, je zato na plečih staršev. Omejite jim dostop, pogovarjajte se z njimi o tem, kaj so videli in jih, predvsem z zgledom, naučite kritičnega vrednotenja teh informacij. 

 

PREBERITE TUDI: V Sloveniji energijske pijače pije vsak šesti 11-letnik

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
11
Noč čarovnic: Strašljive sence
Tokrat vam predstavljamo zanimiv izdelek za Noč čarovnic. Je enostaven in narejen v nekaj minutah. Poskusite še vi, otro...
6
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
5
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5



Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?