|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pripnite se in doživite

M. T., 19.5.2010
Varnostni pas je najučinkovitejša naprava za zaščito potnikov v avtomobilu in ostalih vozilih in idealno bi bilo, da bi ga vsi vozniki in potniki, tudi in predvsem otroci, dosledno uporabljali.

image
/11


Uvajanje varnostnih pasov v vozila predstavlja v vseh letih obstoja avtomobilske industrije doslej največji korak k izboljšanju pasivne varnosti potnikov med trčenjem. Manjša stopnja privezanosti ob trčenju namreč nedvomno pomeni večjo verjetnost nastanka hudih telesnih poškodb ali smrti.

 

Pripenjanje je obvezno!

Pripenjanje z varnostnim pasom je v Sloveniji obvezno. Zakon o varnosti cestnega prometa določena, da morajo biti med vožnjo voznik in potniki v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripeti na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema.

 

Kako pa je v praksi?

Slovenija se sicer uvršča med države z visoko stopnjo pripetosti. Po podatkih Policije se stopnja pripetosti z varnostnim pasom in uporaba otroških varnostnih sedežev iz leta v leto še povečuje. Še vedno ja je na žalost na naših cestah še vedno preveč prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtnim izidom zaradi neuporabe varnostnega pasu. Na slovenskih cestah je tako lani umrlo 20 voznikov osebnih avtomobilov, ki med vožnjo niso bili pripeti, kar je v primerjavi z letom 2008 sicer za 23 odstotkov manj umrlih voznikov. Do zdaj pa je na slovenskih cestah umrlo že 10 voznikov osebnih vozil, ki v času prometne nesreče niso uporabljali varnostnega pasu.

Raziskave kažejo, da je uporaba varnostnega pasu najvišja na avtocestah, najnižja pa na ulicah v naselju, kar je verjetno posledica tega, da se udeleženci v cestnem prometu ne zavedajo pomembnosti uporabe varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev ne glede na vrsto ceste, ki jo uporabljajo, dolžino relacije ali položaj sedeža v vozilu.

 

Otroci prevečkrat neprivezani!

Po raziskavah Policije je uporaba varnostnega pasu med vožnjo večja med ženskami kot med moškimi, ne glede na sedež, ki ga vozniki ali sopotniki v osebnem avtomobilu zasedajo. Še vedno pa je v povprečju kar precejšnja razlika med uporabo varnostnega pasu na sprednjih sedežih v primerjavi s privezovanjem zadaj. V povprečju se namreč le okrog 60 odstotkov potnikov na zadnjih sedežih priveže, ta odstotek pa je še vedno premajhen predvsem pri privezovanju otrok.

 

Varnostni pas rešuje življenja!

Mednarodne izkušnje kažejo, da uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 odstotkov. V Evropski uniji so prometni strokovnjaki izračunali, da bi letno preživelo več kot 7.000 ljudi, če bi stopnja uporabe varnostnega pasu v vseh državah dosegla najvišji nivo.

Da varnostni pas resnično rešuje življenja, dokazuje tudi podatek o poškodovanih v prometnih nesrečah: od težje telesno poškodovanih jih je bilo pripetih skoraj 73 odstotkov, lažje telesno poškodovanih pa skoraj 95 odstotkov.

 

Za večjo varnost otrok avtu

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Direkcije RS z ceste že kar nekaj časa z uspešno aktivnostjo imenovano Pasavček spodbuja k obvezni uporabi varnostnega pasu in pravilni uporabo otroških varnostnih sedežev. S prijaznim likom Pasavčka na pozitiven način spodbujajo otroke k stalni uporabi otroških avtosedežev in varnostnih pasov. Lik pasavca je postal precej prepoznaven tako v vrtcih kot tudi šolah in povsod drugod, kjer se pojavi, kar kaže, da lahko otroke na njim prijazen in igriv način naučimo uporabljati pas že od malih nog. Otroci so lahko zgled tudi nam odraslim. Torej, zgledujmo se, pripnimo se in doživimo svojo prihodnost!

 

Vir: www.mzp.gov.si 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5



Kresnička in odsevni predmeti
Ponoči in ob slabi vidljivosti vozniki težko in pogosto prepozno opazimo pešca, ki hodi tik ob cestišču. Pešec mora zato...
Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...