|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Verjetno je sedaj pravi čas, da se podučimo, kaj storiti, če kjerkoli na tleh najdemo ptičjega mladiča. Naj v takšnem primeru naravi pomagamo ali ne? Vsekakor ne!
Ključne besede:

image
/21


Pomlad je že tu! Življenje se prebuja iz zimske otopelosti, vrste, ki so se jeseni umaknile v toplejše kraje se vračajo. Zgodne ptice gnezdilke že valijo jajca, prve imajo že tudi mladiče.


Verjetno je sedaj pravi čas, da se podučimo, kaj storiti, če kjerkoli na tleh najdemo ptičjega mladiča. Naj v takšnem primeru naravi pomagamo ali ne? Vsekakor ne!
Najbolje je, če se čim prej umaknemo, mladiča pa pustimo kjer smo ga našli. Osamljen mladič običajno ni tako nebogljen, kakor se nam zdi. Starša, ki skrbita za njega, nikoli nista daleč. Čim se bomo umaknili, bosta zanj skrbela naprej.


Zakaj ptičji mladiči na tleh ne potrebujejo naše pomoči?

Prvič moramo vedeti, da je kar nekaj vrst ptic, pri katerih je povsem naravno, da se njihovi mladiči zadržujejo na tleh in ne nekje visoko v drevesni krošnji.
Drugič, med iskanjem primernega kraja za najdenčka, lahko nehote odidemo predaleč. Če nas starši pri tem ne opazujejo, lahko mladiča nikoli več ne najdejo.
In tretjič, kakor pravi naš pregovor: »Vsaka šola nekaj stane«. V kolikor je mladič pobegnil z gnezda prezgodaj, je morda dobro, da te svoje navade ne zaseje med svoje potomce.


Če pa vam kljub vsemu samaritanska žilica ne da miru, naredite takole.
Poiščite mladičevo domače gnezdo. V kolikor so njegovi bratje in sestre še v gnezdu (preverite, ali so si mladiči med sabo podobni!) ga posedite mednje. A pozor! Kaj lahko se zgodi, da se bodo ob tem iz gnezda razbežali vsi mladiči. Akcija bo v tem primeru popolna polomija. Če gnezda ne najdete ali je že zapuščeno pa, kot rečeno, pustite ptico na tleh. V tolažbo, mladiči se včasih razbežijo iz gnezda, ker jih je napadel plenilec. Če jih vrnemo je tako, kakor bi jih položili plenilcu nazaj pod kremplje.


Kdaj pa najdenčku na tleh vseeno pomagamo? Zelo malo je takšnih primerov.
Če ga na primer najdemo ob prometni cesti, ali morda na vrtu, kjer kraljuje sosedova mačka. V tem primeru so mladič, pa tudi oba starša tako ogroženi, da je naše vmešavanje priporočljivo. In brez strahu. Zato, ker ste imeli mladiča v rokah, ga starša ne bosta zapustila.


Avtor nasveta: Davorin Tome

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ste kisli ali bazični?
Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva ...
4
Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
3
Eko igre za prosti čas
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko
3
Prašna skleda slovenskega okolja
"V Sloveniji imamo danes zastrupljene vodne vire, zmanjšano rodnost prsti, degradirane vodne in močvirne ekosisteme i...
3



Težave so, zelišča tudi – KAJ PA ZDAJ?
V torek, 10.4.2012, ob 16.30 uri vas v prostorih Waldorfskega vrtca Maribor – Mavrična dežela, Wilsonova 18, Maribor, va...
Začimbe in dišavnice
photo
Zelišča in dišavnice so nepogrešljiv sestavni del in pravi zaklad vsakega vrta. Lahko rastejo kot okras med drugimi rast...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?