|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Bučni cmoki s slivo

Uredništvo Ringaraja.net, 21.9.2020
Uporaba buč v kulinariki je zelo raznovrstna, saj lahko iz njih pripravimo številne slane in tudi sladke jedi. V nadaljevanju najdete zanimiv recept za sladke bučne cmoke s slivo.

image
Slastni njoki iz buče (F: BoobeeFoodee)
/11


Mamica Klavdija Kosič, ustvarjalka bloga BoobeeFoodee.si je mojstrica v tem, da iz klasičnih sestavin pripravlja malce drugačne, odlične in zdrave jedi.

Z bučo lahko pripravimo odlično bučno juho, pa tudi njoke, lahko pa jo zmečkamo v pire, obogatimo s krompirjem, napolnimo s slivami in že imamo odlično sladico: bučne cmoke s slivami.

Kot pravi Klavdija je postopek enostaven: za pripravo cmokov boste potrebovali samo 15 minut. Jed je zelo okusna, saj se odlično povezujejo sladkast okus buče, z rahlo ostrim cimetom in nežno kiselkasto slivo.

 

Kaj potrebujete?

- 1/2 srednje velike muškatne buče,

- 3 majhni krompirji

- ščep soli

- 120 g pirine moke (oz. po potrebi več ali manj)

- 1 jajce

- sveže ali zamrznjene slive (8-10 sliv)

- ščep ali dva cimeta


cmoki, recept 

Na krogce iz testa položimo polovico slive. (F: BoobeeFoodee.si)


Postopek priprave

1. Bučo in krompir narežemo na manjše koščke in skupaj skuhamo v vodi. Odcedimo in ohladimo. Pregnetemo v homogeno maso s tlačilko za krompir. Dodamo jajce, cimet in moko ter premešamo.


2. Testo pomokamo in razvaljamo na 1-2 mm na debelo. S kozarcem ali modelčkom izrežemo krogce in na enega damo polovičko slive ter pokrijemo z drugim krogcem. Zatisnemo na robovih in nežno oblikujemo v kroglico.


3. Cmoke damo v vrelo vodo (rahlo osoljeno) in kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.


4. Postrežemo s ščepcem sladkorja in cimetom.

 

ČAS ZA PRIPRAVO TESTA: 15 minut

ČAS KUHANJA: cc. 20 minut

CELOTEN ČAS: 45 minut


cmoki, recept 

Oblikovane kroglice kuhamo v večji količini vode. (F: BoobeeFoodee.si)


Če cmoke pripravimo brez jajca, so primerni tudi za alergije oziroma majhne otroke. Kuhan cmok lahko brez skrbi daste dojenčku kar v roko in bo sam odkrival sladkast okus jedi. Prepričani smo, da mi bo zelo všeč.


Še nekaj namigov

Cmoke kuhamo v večji količini vode; raje v manjših porcijah, kot da preveč naenkrat, ker se potem gnetejo v posodi in se nam lahko zlepijo.

Za mlajše dojenčke, ki še ne uživajo beljaka, lahko njoke pripravimo samo z rumenjakom ali ga preprosto izpustimo. Prav tako je pri nekaterih sporen cimet; v tem primeru raje uporabimo ščep vanilije ali pa izpustimo dišavnice in raje dodamo žličko domače slivove kašice.

Razmerje med bučo in krompirjem naj bo 2,5:1.


VIR: BoobeeFoodee.si 

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nasveti za shranjevanje živil v hladilniku
Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pre...
6
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5
Predlogi za piknik prigrizke
Pečena zelenjava je nepogrešljiva za vegetarijance, za ostale pa imenitna in pisana priloga k mesnim jedem iz žara ...
4
Sveži naravni sokovi za zdravje družine
Sveži sadni in zelenjavni sokovi so zakladnica vitaminov, mineralov, encimov in ostalih pomembnih sestavin, s katerimi n...
4



Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?