|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rejništvo: nova priložnost za otroštvo

Uredništvo Ringaraja.net, 20.8.2023
Medtem, ko naj bi bilo rejništvo za razliko od posvojitve začasen ukrep, podatki kažejo, da so rejništva dolgotrajnejša – v povprečju naj bi trajala kar 7 let.

image
V rejništvu je v Sloveniji trenutno 790 otrok. (Freepik.com)
/11


V rejništvu naj bi bilo v mesecu juniju 2022 po podatkih 790 otrok, od tega 631 mladoletnih. Število rejnikov je bilo junija 2022 577. To, da otroka staršem odvzamejo, je zares skrajni primer, največkrat se to zgodi zaradi odvisnosti staršev od prepovedanih drog ali alkohola, zaradi težav v duševnem zdravju, zlorab ali nasilja.

 

Kdo lahko postane rejnik?

Da postanete rejnik, morate pridobiti dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti. Vlogo za dovoljenje je treba vložiti pri pristojnem centru za socialno delo. Center nato pripravi oceno o primernosti, pri čemer preveri motive za odločitev za izvajanje rejniške dejavnosti in upošteva vse dejavnike, ki bi lahko tako pozitivno kot negativno vplivali na psihosocialni razvoj otroka; ugotovi primernost bivalnih pogojev družine; poleg lastnih ugotovitev upošteva tudi morebitna potrdila, mnenja oziroma priporočila drugih institucij. Na koncu so vsi kandidati napoteni na usposabljanje (od 10 do 12 ur).

 

PREBERITE TUDI: Kako predšolski otroci razumejo nasilje na zaslonu?

 

Pogoji:

- imeti morate stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,

- zaključeno vsaj poklicno oziroma strokovno izobrazbo,

- biti morate polnoletni.

 

Rejnik ne more biti oseba, ki:

- ji je odvzeta starševska skrb,

- živi z osebo, ki ji je odvzeta starševska skrb,

- ni poslovno sposobna,

- je bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti ali zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo ter kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, za katerega se storilec preganja na predlog,

- živi z osebo, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti ali zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo ter kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, za katerega se storilec preganja na predlog.

 

PREBERITE TUDI: Nasilje v družini prizadane tudi otroke!

 

Rejnik je lahko tudi otrokov sorodnik, če sodišče glede na okoliščine posameznega primera ugotovi, da je to v otrokovo korist. Za otrokove sorodnike se štejejo otrokova stara mati, stari oče, stric, teta, brat ali sestra.

 

Rejnina in prejemki

Osnovna mesečna rejnina za enega otroka znaša 550 evrov, od tega so materialni stroški za otroka slabih 300 evrov, otroški dodatek nekaj manj kot 120, plačilo dela rejnikom pa 135 evrov.

 

Vedno ni tako, kot bi moralo biti

Namen rejništva je, da se otrokom omogoči zdrav razvoj in nova priložnost za odraščanje pri ljudeh, ki niso njihovi starši. Vendar vedno vse tudi ne gre gladko. V dobrih dveh letih je ministrstvo dovoljenje za opravljanje rejniške dejavnosti odvzelo v 18 primerih – večinoma je šlo za to, da niso opravili ustreznega usposabljanja, leta 2019 pa je bil zadnji primer, ko so dovoljenje vzeli osebi, ki je dejavnost izvajala v nasprotju s koristmi otroka.

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Nedonošeni, zapuščeni in posvojeni dvojčici

 

Manj kot 5% otrok se vrne k staršem

Po treh letih naj bi se otroci vrnili k svoji družini, če komisija ugotovi, da so starši sposobni otroke vzgajati, vendar praksa kaže drugače. Rejništva v povprečju trajajo kar 7 let in manj kot 5 odstotkov otrok se vrne k svojim staršem.

 

Vir: gov.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
7
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
4



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?